Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Putin celebrează Ziua Victoriei printr-o demonstrație de forță, în timp ce, în Ucraina, soldații ruși au moralul la pământ, iar sicriele ermetice sunt trimise pe bandă rulantă în provinciile Rusiei

Vladimir Putin - 9 mai

Foto: AFP/ Profimedia

Putin celebrează Ziua Victoriei printr-o demonstrație de forță prin care își dorește să transmită un semnal arogant de siguranță de sine, să umple de mândrie inimile rușilor aflați în fața televizoarelor, să le redea sentimentele patriotice și să refacă încredea soldaților ruși de pe front.

UPDATE: Marea paradă aeriană a forțelor rusești a fost anulată din cauza condițiilor meteo nevaforabile.

La parada coordonată de generalul de armată Oleg Saliukov, șeful Forțelor Terestre ale Federației Ruse, vor participa 11.000 de militari, 131 de echipamente militare și 77 de aeronave.

Rușii vor afișa inclusiv rachete balistice intercontinentale RS-24 YARS, tancuri moderne T-90M, sisteme de rachete antiaeriene S-400 Triumf, lansatoare de rachete Buk-M3 și diverse tipuri de blindate.

Parada aeriană va afișa tot ce are Rusia mai bun. Moscoviții vor vedea bombardierul strategic supersonic Tupolev Tu-160, căreia rușii îi spun ”Lebăda Albă”, iar la NATO are indicativul ”Blackjack”. Pe cer vor evolua bombardiere Tupolev Tu-95MS, avionul de alimentare în aer Iliușin Il-78, Suhoi-uri Su-35 și Su-57, MiG-uri 29 și MiG-uri 31.

Rușii vor vedea în zbor și aeronava Iliușin Il-80, supranumită ”avionul apocalipsei”, al cărei rol este de post strategic de comandă și supraveghere, inclusiv în cazul unui conflict nuclear.

Formațiile de display aerian Russkii Vitiaz și Striji vor face demonstrații de zbor, inclusiv în celebra formă ”Diamantul Cubanez”.

Deasupra Moscovei va zbura cel mai mare elicopter rusesc de transport, Mi-26, alături de alte elicoptere, Ka-52, Mi-8, Mi-24 și Mi-28N.

Bomboanele de pe coliva paradei rusești sunt 8 Mig-uri 29 care vor alcătui în zbor litera ”Z” și 6 Suhoi-uri Su-25 care vor desena în aer culorile drapelului Federației Ruse.

Cu asta, Putin vrea să dea lovitura de imagine în inimile rușilor și rusofililor creduli și spălați pe creier. 

Asta în vreme ce pe frontul de vest, în Ucraina, soldații ruși au moralul la pământ, iar sicriele ermetice cu trupurile militarilor Federației sunt trimse pe bandă rulantă spre orășelele din provinciile Rusiei.

Asta în vreme ce mercenarii din Grupul Wagner, care au luptat în prima linie în Mariupol, iar acum sunt răspândiți în atacuri haotice prin Donbas, mai au puțin și se revoltă.

Luptătorii Wagner au publicat un apel către Putin, în care îi cer să declare mobilizare generală, argumentând că Rusia nu are cum să câștige ”operațiunea specială” din Ucraina dacă nu trimite urgent minimum 600-800.000 de militari pe front.

Să declare oficial război Ucrainei și să trimită Putin 800.000 de soldați pe front? Ar face-o cu dragă inimă Vladimir Vladimirovici! Ar face-o. Dar e ca și cum aduni mâine la un loc absolut toți locuitorii din Cluj, Craiova și Brăila, dar trebuie să ai grijă de ei!

Cum să îi îmbraci așa repede în uniforme complete? Cum să îi încalți cu bocanci trainici? Unde să doarmă 800.000 de oameni, de pe o zi pe alta? Cine face barăcile pentru sute și sute de mii de oameni? Cum transporți muncitorii, în cât timp?

Apoi cum transporți soldații? Cum îi muți de colo-colo pe front? Unde se odihnesc după lupte?

Ce le dai le mâncare de trei ori pe zi? De unde iei atâta mâncare, când nici celor de pe front nu le pot trimite porții suficiente? De unde iei alți zeci de mii de soldați care să se ocupe de transportul alimentelor, gătit în mii de bucătării de campanie și transportul mâncării gătite, de trei ori pe zi, la 800 de mii de oameni?

Unde faci, de pe o zi pe alta, veceuri pentru 800 de mii de oameni? Unde își fac ei nevoile? În tranșee? Tot pe mormanele alea de noroi pe care mănâncă și dorm cei care acum luptă pe front? Înseamnă că în două săptămâni izbucnește holera și naiba mai știe ce boli care pot decima rușii mai ceva ca rachetele.

Cum transporți zilnic milioane de litri de apă, să nu leșine ăia de sete pe front? Unde faci magaziile, câte camioane de logistică îți trebuie?

Cum transporți de pe azi pe mâine armele pentru un milion de oameni? Cum le trimiți muniția?

De unde iei și cum procedezi cu sute de doctori și mii de asistente, zeci de spitale de campanie, medicamente și instrumentar medical pentru 800.000 de oameni?

Astea sunt întrebările la care Vladimir Vladimirovici Putin trebuie să își răspundă, dincolo de parada militară pentru guguștiuci.

Aflați mai mult:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dan check icon
    Prima data cand propaganda a dat gres , Putin , batranul plin de ura care isi vede in oglinda realitatii moartea fizica si psihica si singurul lucru pe care il accepta e sa moara toata lumea odata cu el.
    Domnul Putin Paturica nu se mai lupta cu ursii polari se lupta cu artrita , nu mai face baie in gheata , face bai de namol pentru ca il dor oasele.
    Cam asta s-a ales de marele carmaci rus , praful.
    • Like 0
  • Perfect!
    • Like 0
  • Vladov Vladov check icon
    Bine zis !

    Asa se intampla cand esti anchilozat psihic si crezi ca o sa castigi un razboi modern cu strategiile cu care ai castigat razboiul de acum aproape 50 de ani.

    E ca si cum ar veni africanii sa cucereasca Europa cu sulite si prastii, urland si batand in scuturi.

    Pacat de miile alea de rusi care se lasa trimisi sa fie ucisi ca vitele intr-un razboi pe care nu il inteleg, pentru ca li s-a spalat creierele.
    • Like 3
    • @ Vladov
      Razboiul anterior nu l-au castigat decat datorita americii, angliei, frantei, adica a "dusmanilor capitalisti" de azi si a "carnii de tun" formata din armatele popoarelor "eliberate" pe drumul spre berlin. Fara ei si-ar fi macelarit propria armata pana la disparitie. Si ce bine ar fi fost!
      • Like 3
    • @ Mircea Zugravu
      Vladov Vladov check icon
      Din pacate, ai dreptate.
      Putini stiu ca in faza de inceput, americanii i-au ajutat inclusiv cu echipamente militare si produse. Nu ar fi facut fata nazistilor cu 3 soldati la o pusca veche, asa cum se lauda.
      • Like 0
  • Din toate motivele expuse in acest articol, rusii nu au nicio sansa, NICIUNA, sa cucereasca Ucraina in versiunea „operatiunii speciale”, unde numeric (si chiar logistic, in urma sprijinului NATO si UE pt Ucraina), sunt categoric coplesiti de catre ucrainieni (practic, cateva mii/zeci de mii de rusi lupta impotriva a sute de mii, la nevoie milioane chiar de ucrainieni prin inrolarea populatie apte).
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult