Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Răul trebuie privit în față. Imaginile cu barbaria armatei ruse amintesc de poveștile bunicilor noștri

Atrocitățile comise de armata rusă

Fotografiile din articol înfățișează civili uciși pe autostrada dintre Jitomir și Kiev, în dreptul orașului Bucha, în timp ce încercau să fugă din teritoriul ocupat de ruși. Fotoreporter: Mykhaylo Palinchak/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cred cu tărie că răul trebuie privit în față. Imaginile cu barbaria armatei ruse povestesc despre o realitate despre care cred că est-europenii știu mai multe. Sunt poveștile bunicilor trecuți prin ororile care rimează cu cele de acum. Și e o rimă cumplită despre cum nu știm să nu repetăm greșeli istorice.

Foto: Mykhaylo Palinchak/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Femei violate în fața copiilor lor.

Copii împușcați fără milă din care mai rămâne câte un papucel în urmă.

Bărbați uciși în masă doar pentru vârsta lor.

Zeci de cadavre zăcând pe margini de drum.

Foto: Mykhaylo Palinchak/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pentru cine se aricește la „dar cum se poate asta în Europa", poate ar fi util să vadă aceste imagini din nou, să dea nițel în urmă către războaiele mondiale și să înțeleagă că da, e o uriașă problemă dacă pe acest continent nu am reușit să ne învățăm lecția nici după 2 războaie mondiale. Sau că dacă nici în locurile în care ai toată atenția lumii ațintită nu sunt împiedicate astfel de barbarii, atunci ce naiba de șansă mai au alte colțuri de lume?

Foto: Mykhaylo Palinchak/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

La nivel personal, nu cred să fi simțit vreodată mai multă furie generată de toți imbecilii care relativizează pompos sau îți mai și explică doct cum lasă domnule, că stai să vezi și cum ești tu limitat că vezi lucrurile doar în alb și negru. 

Foto: Mykhaylo Palinchak/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ce nuanțe sunt de văzut în astfel de imagini??! Ce tip de comparație face mai mici sau de înțeles astfel de barbarii? Ce mare civilizație (sau civilizație) face la o astfel de scară astfel de atrocități fără a ne întreba dacă nu cumva e o problemă structurală acolo?

Ah. Și am o dedicație pentru toți pampleziriștii care se luau de manichiura ucrainencei care a mulțumit domnului de o ajutase cu niște bani. Pun în comentariu doar unul dintre zecile de articole cu fotografii din ororile trupelor rusești. Acum, din Bucha/Bucea. Priviți imaginea 8 din galeria aceasta de la Reuters. Este mâna, cu manichiură îngrijită, a unei femei ucise. Probabil că și acolo veți găsi loc de comentat despre vina femeii de a fi avut manichiura făcută.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu cred ca era cazul sa scrieti despre manichiura doamnei respective. Se stie ca in conditii extreme, in conditii de stres, in momente dificile, oamenii reactioneaza diferit. Nu avem de unde sti ce era in sufletul acelei femei. Sa traiesti in vreme de razboi cand zi de zi cad bombele in jurul tau, cand auzi artileria inamicului bombardand neincetat, cand vezi in fiecare zi atata moarte, cand iti e frica in fiecare secunda, poti sa incerci sa uiti pentru o clipa, sa incerci sa te detasezi facand ceva atat de banal si normal in conditii normale, dar atat de lipsit de sens in conditiile tragice in care a trait atatea saptamani. Poate avea o fiica si a incercat sa o inveseleasca astfel. Poate a incercat sa se poarte cat mai firesc sa nu-si sperie si mai tare copilul. Poate a incercat un act de normalitate. Poate isi pierduse putin mintea. Nu avem de unde sti. Sa traiesti un razboi atat de cumplit, e socant. Sa incerci sa supravietuiesti intr-o tara devastata de nebunia rusilor cred ca lasa urme adanci in psihicul fiecaruia. Tot ceea ce conteaza la final e felul in care si-a pierdut viata. Asta trebuie sa ne intereseze pe noi si nu ca avea unghiile facute.
    • Like 0
  • Doamna, bunicii dvs. nu au “povesti” despre asta. Ei pot area AMINTIRI, ceea ce este cu total altceva. Jafurile si omorurile Armatei Rosii (de sange) in Europa după 1944 nu au avut nimic de a face cu regulile razboaielor, si nici macar cu hoardele barbare.
    Ceea ce se produce acum pare a fi semnalul final al evolutiei omului (homo sapiens sapiens) ca specie. Undeva, ceva s-a sucit in evoluția noastră. Ceva care ar cere o lucrare profunda in ceea ce privește ADN-ul nostru. Poate ca explozia generală, la nivel mondial a întregului arsenal atomic existent ar folosi...
    • Like 0
  • Extrapolați : ”Un cioban din Vrancea a fost sechestrat și tâlhărit de cinci persoane pentru telefonul mobil,...”
    • Like 1
  • dan check icon
    Eheee treaba asta cu manichiura are radacini adanci pe la sate si culmea e ca si unele femei gandesc asa
    Dupa ce trag o dusca zdravana de tuica barbatii de prin sate isi bat nevestele ca se ferchezuiesc in fata oglinzii.
    Gandirea bolnava de la sate este ca femeia trebuie sa mulga vaca , sa scoata buruieni din pamant , sa stea la cratita pentru ca asa arata o romanca adevarata din popor nicidecum sclifositele de la oras carora le "pute" munca campului.
    Daca va mirati sau credeti ca e exagerat faceti o vizita la tara si intrebati ce parere au despre femeile din oras .
    • Like 2
  • Bunica mea a fost violata de soldatii rusi imediat cum am intors armele. Personal, daca nu as avea familie, as merge in Ukraina sa ii macelaresc fara mila. Bunica inca traieste, insa din povestile si felul de gandi rezulta o trauma peste care nu a trecut vreodata. 10% din rusi sunt oameni "normali", empatici, restul sunt niste animale care trebuie exterminate. Am prieteni rusi care vor sa renunte la cetatenie, adica procentul ala infim de 10%.
    • Like 6
  • Teoria "post-adevăr" se bazează pe trei idei:
    1. Adevărul este cel mai ușor subminat nu atât de minciună ci de emoție.
    2. Nu contează ce se întâmplă cu adevărat ci contează cum este reflectat mediatic.
    3. Toate acestea trebuie speculate civic, pentru că omul trebuie să fie făcut complice la fraudă.
    Cu alte cuvinte:
    1 și cu 1 fac 2. Acesta e adevărul.
    Însă ca să poată fi egal cu 3, trebuie:
    a) găsită narațiunea care să provoace emoție:
    De exemplu: acest calcul minimalist care face ca in loc de trei, să fie doar doi rezultatul lui unu și cu unu, face ca automat toți oamenii să fie victime ale unei matematici atât de discriminatorii.
    Somalia, Etiopia, dar inainte de toate, Ucraina, suferă teribil din pricina acestui mecanism criminal care face ca o pâine adunată cu altă pâine să facă mai puțin de 3 pâini.
    b) aici intervine vectorul media. El transmite emoția, prin imagini triste cu oameni înfometați, răniți, suferinzi. Motivul? Nedreptatea matematică.
    Apoi intervin specialiștii care explică din studio.
    c) însă oamenii nu vor fi cu adevărat convinși până nu vor fi făcuți complici.
    De aceea vor începe campanii, proteste, voluntariat, implicare de la suflet la suflet, team buildinguri cu oameni cântând pe YouTube și Twitter că 1 și cu 1 fac 3, un curcubeu în trei culori....
    Așa, chiar dacă după un timp va avea revelația că două ouă sparte la micul dejun nu vor face 3 ochiuri, omul, deja complice la escrocheria post-adevăr, va refuza să se ridice împotriva ei.
    • Like 1
    • @ Marcel Marginean
      Paul check icon
      1+1=3 numai in capul putinistilor cretini și al dobitocilor care cred ca in Ucraina are loc o operațiune specială și nu un razboi.
      • Like 7
    • @ Paul
      Știi să citești? Sau emoțiile demonstrării postadevărului cum că 1 + 1 = 3 te-au tulburat apriori. Ipoteza mea e cat se poate de clară: "1 + 1 = 2 Acesta este adevărul" . E greu cu analfabetii funcțional!
      • Like 1
    • @ Marcel Marginean
      Gandalf check icon
      E de la votchi sau de la ceva hașiș?
      Sau cumva dorești să ne convingi că rușii sunt pâinea lui Dumnezeu, că poveștile din nordul Transilvaniei ale mamei mele, ale bunicului meu și ale unchilor și mătușilor mele care au avut „plăcerea” imensă de a fi „călcați” de bolșevici ca aliați, nu inamici, au fost toate niște exagerări sentimentale? sau mass-media induse? că parcă prin 44-45 încă nu se inventase tembelizoru' ...
      • Like 7
    • @ Marcel Marginean
      Paul check icon
      Ba tu ești prost? Cum sa ma tulbure ce ai scris tu a-priori când eu îți raspund la comentariul tău, deci acționez a-posteriori. Tu înțelegi ce scrii acolo sau bagi la greu cuvinte care in capul tău bleg suna pompos, da’ nu le înțelegi?

      Eu iti aplic prezumția de nevinovăție banuind ca tu ai bălmăjit ceva acolo si te-ai hyperexcitat nervos post factum (sic) pentru ca nu înțelegeai nici tu ce ai scris.

      Deși nu prea înțeleg de ce te deranjează ca ii înjur pe putinisti, dacă nu te identifici cu ei? Sau te identifici cu ei? Sau nu pricepi ca ii înjur pe putinisti, apropos de analfabet funtional…
      • Like 4
    • @ Marcel Marginean
      Comentariul tau despre teoria post-adevar postat la articolul despre genocidul din Bucha este o sustinere a ideii ca de fapt este un fake, ca nu s-a intamplat nici un genocid. Adica este o sustinere a propagandei ruse. Daca nu este asa, clarifica.
      • Like 5
    • @ Marcel Marginean
      Nu inteleg care e aici escrocheria post-adevar?
      De fapt nu inteleg nimic pentru ca nu e nimic de inteles.
      Cele trei idei poti sa le aplici cand te intrebi daca a fost Basescu securist sau nu. Cand te intrebi daca a plagiat Ponta sau nu. Cand te intrebi daca a furat Udrea sau nu. Cand te intrebi cat de proasta o fi Veorica Dancila, etc. Aici poti sa scoti filozofii de doi bani pe banda rulanta, dar nu incerca sa vii aici si sa ne faci sa citim tampeniile tale in timp ce privim raul in fata. Daca raul are un chip el este Putin.
      • Like 3
    • @ Marcel Marginean
      Lasa textele tampite, eu iti propun o deplasare in Ucraina (ti-as propune Mariupol) c asa vezi cu ochii tai cum sta treaba, cat fac 1+1..... Documenteaza-te pe teren, lasa teoriile pe care ti le-au "infiltrat" altii in creierul gol.....
      • Like 1
  • Dorin check icon
    Unchiul tatălui meu , fost vânător de munte în al doilea război mondial avea o vorbă ,Cel mai bun soldat rus e ăla mort.Mă enerva cumplit atunci lipsa lui de empatie ,dar se pare că a avut dreptate 100%.
    • Like 8
  • Sunt absolut șocată :pe de-o parte de barbaritatile rușilor si pe de altă parte de tâmpenia unora care fac astfel de comentarii. Da, si eu am remarcat ca acele femei, chiar daca veneau pe jos, din orașe bombardate, arătau ca niște femei care au avut o viață normală înainte de începerea atrocitatilor, femei frumoase, cu maini îngrijite. In loc sa critice manicura lor, acești indivizi ar trebui sa se gândească sa ofere ceva acelor femei.
    Eu am luat o ucraineanca de 23 de ani, cu cățel cu tot,la mibe acasă. Are manichiura si se îngrijește. E normal. E femeie. Faceți si voi la fel, ajutați sa isi mențină măcar frumusețea exterioară ca destul subt făcute praf pe dinăuntru. Atât.
    • Like 7
    • @ Simona Prundeanu
      Delia MC Delia MC check icon
      Omul care habar n-are își dă cu părerea.
      De exemplu am auzit " cum, dle, a putut posta din Mariupol, că orașul e asediat, n-au curent de 3 săptămâni", fake, hi hi, deștepți noi, ăilalți fraieri să pună botul, etc. Răspuns: există acumulatoare externe, powerbank, foarte puternice, de 80.000 mA ori solare. Numai că " inteligenții " cu pricina n-au auzit.
      La fel și aici. Există acea manichiură cu gel care ține in jur de o lună, poate și peste, nu știu foarte exact că n-am folosit niciodată însă am destule cunoștințe care o preferă pentru comoditate.

      Ieri mi-au văzut ochii cea mai infamă denigrare ever: văzând filmarea aia din Bucha unii ziceau: pe roțile bicicletei nu-i noroi dar pe stradă da, e sigur fake. Dar cea mai cruntă: se vede în oglinda retrovizoare cum unul se ridică deja. Ori o cunoștință MEDIC zicea na, e ceva izolat, media, etc. Există doar o foarte palidă justificare: negarea unei situații traumatizante. Palid spre invizibil, altfel sincer, mi-e rușine că aparținem aceleiași specii.
      • Like 4
  • Paul check icon
    Cu cât putinistii (inclusiv ~ 70% din rusi) fac mai multe orori cu atât creste presiunea in ‘Vest’ sa se facă ceva. In curând, ucrainenii o sa primească și alte jucării mai bune decât Stinger și Javelin.

    Intr-un fel pe spatele victimelor ucrainene, criminalul de la Kremlin ne face un serviciu ca ne arată adevarata fata a susținătorilor lui, indiferent dacă ii cheamă aur, fidesz, front national etc. Uitați nazismul si comunismul, populismul (care de fapt este amestecătura celor doua plus o doza seminificativa de cretinism si cinism - ca naționalismul tembel e deja inclus) este provocarea timpurilor noastre.

    Orban e votat la greu de unguri si se pare ca o sa câștige alegerile. Din fericire, e singurul putinist cu șanse mari la victorie, iar Ungaria e nesemnificativa, nu face nici cât o ceapa degerata in situația actuală (exceptând poate puterea de simbol: o țara UE cucerita de putinisti).
    • Like 10
    • @ Paul
      Extrapolează : ”Un cioban din Vrancea a fost sechestrat și tâlhărit de cinci persoane pentru telefonul mobil,...”
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult