Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Taxe și impozite în 2024: 400.000 de PFA-uri vor plăti taxe mai mari, angajații care au tichete de masă vor plăti CASS la valoarea acestora, 300.000 de SRL-uri vor plăti un impozit pe venit de 3 ori mai mare. Indirect toți vom plăti mai multe taxe

bancnote - taxe

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mulți oameni m-au rugat să le calculez taxele pe care trebuie să le plătească, începând cu 1 ianuarie 2024. Așa că am făcut un excel complex, în care sunt integrate toate modificările fiscale din anul 2024.

În acest excel poți să calculezi taxele din anul 2024 și 2023 pentru angajați, PFA-uri și  SRL-uri, cu toate formele de impozitare: impozit pe venit 1%, impozit pe venit 3% sau impozit pe profit

Poți să descarci gratuit excelul de la acest link

Trebuie să completezi doar celule colorate în galben. Sigur te va ajuta.

Mai jos, un mic rezumat la modificările fiscale din anul 2024. Pe scurt, toți vom plăti mai multe taxe. Direct și indirect.

1. Toți angajații care au tichete de masă vor plăti CASS la valoarea acestora.

Angajații vor avea salariul net mai mic cu aproximativ 70 lei, începând cu 1 ianuarie 2024.

Vezi în excel ce taxe plătești ca salariat în 2024

2. Aproximativ 300.000 de SRL-uri vor plăti în 2024 un impozit pe venit de 3 ori mai mare.

Acest lucru se întâmplă din cauză că s-a mărit impozitul de la 1% la 3%, începând cu 1 ianuarie 2024.

Vezi în excel când poți să aplici impozit de 1% și când aplici impozit de 3%.

3. Aproximativ 400.000 de PFA-uri vor plăti taxe mai mari, începând cu 1 ianuarie.

Din cauză că s-a mărit plafonul pentru plata CASS de la 2 salarii minime, la 5 salarii minime.

Vezi în excel cât trebuie să plătești pentru PFA-uri.

4. Indirect toți vom plăti mai multe taxe.

Din cauză că s-au mărit taxele la bănci și la companiile care au cifra de afaceri peste 50 milioane de euro

Aceste firme vor include noile taxe în prețuri.

5. Probabilitatea de recesiune în 2024 este de 99,99%

Cu aceste creșteri de taxe, statul vrea să ia din mediul privat 20 miliarde de lei / an.  O sumă foarte mare pentru economia României.

La ultima criză financiară, în anul 2010, creșterea de taxe a luat din mediul privat doar 5 miliarde de lei. 

Asta înseamnă că începând cu 1 ianuarie 2024 vor fi mai puțini bani la oameni, mai puțini bani pentru consum.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Interesant ca Germania reduce din taxe in timp ce la noi cresc. Se pare ca e mai bine cu recesiune si dezmat bugetar decat cu crestere economica si prudenta bugetara.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult