Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Top 5 cele mai distribuite articole din Republica în ultima săptămână

Acesta este topul celor mai apreciate articole publicate în Republica.ro, în ultimele șapte zile.

București, închis pentru renovare, de Nae Caranfil - 4.600 de distribuiri

„Aflu că, prin lege, cluburi, teatre și cinematografe din centrul Bucureștiului trebuie să tragă de urgență obloanele. Incendiul din Colectiv, pare-se, a inflamat până și plăcile tectonice din Vrancea și astfel, brusc, gradul de risc seismic urcă precum cotele apelor Dunării sub ploile de primăvară.”

Citește aici continuarea articolului.


Ființa națională, de Cristian Tudor Popescu - 4.400 de distribuiri

„Omul este o ființă rațională, dar, până când vom coloniza alte corpuri cerești și vom privi la bietul și bătrânul Pământ cu melancolia unui patriotism planetar, omul rămâne definit, în chiar statutul întemeierii sale ontologice, și ca ființă națională.

Ca să fii om cu adevărat trebuie să te fi născut lângă niște morminte, lângă niște ruine, să te pătrundă de copil legendele acelui loc, fie el și o bucată de pustiu măturată de vânt.”

Citește aici continuarea articolului.

Dumnezeu e român!, de Cristian Tudor Popescu - 3.000 de distribuiri

„Simt că lipsește ceva la parăzile de 1 Decembrie.

Avem Armata, care a defilat și anul ăsta, băieți spătoși, cu uniforme frumoase și cu toate armele de luptă, pe pământ și în aer. Îmi crește inima, adică mi se hipertrofiază și mai mult ventriculul stâng când îi văd, dar am și o mică temere – să nu fie invers, tehnica militară terestră în aer, iar aia aeriană, la pământ.”

Citește aici continuarea articolului.

Copiii săraci nu mănâncă doar de Crăciun, de Alina Kasprovschi - 1.700 de distribuiri

De pe la jumătatea lunii noiembrie, începem să primim telefoane la fundația pe care o conduc: „Am vrea să facem un brad la o casă de copii, ne recomanzi una?” „Trebuie să ducem cadouri la copiii de la Fundeni, cu cine să vorbesc?” „Caut o familie săracă, să duc haine și jucării pentru copii”. Răspunsul nostru, documentat, este mereu același - toate ar fi inițiative minunate, dacă nu ar face mai mult rău decât bine chiar celor pe care ar trebui să îi bucure.

Citește aici continuarea articolului. 

Ce măsoară megamantia IPS Teodosie?, de Cristian Tudor Popescu - 1.700 de distribuiri

Văz că preoți specializați în modă ecleziastică se străduiesc să ne explice cum e cu modelul de megamantie lansat de IPS Teodosie, la malul mării, de 1 Decembrie. Subsemnatul, ca simplu cetățean, am înțeles că, cu cât e mai mare mantia, cu atât mai mare gradul de sfințenie al ÎnaltPreaSfințitului. La dimensiunile arătate, arhiepiscopul Tomisului se poate ridica direct la ceruri, cu îngeri împrejur.

Citește aici continuarea articolului. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    De trei ori ura pentru Nae Caranfil! :) :) Superb articolul, dl. Caranfil scrie bine si regizeaza extraordinar. Ma bucur ca este in fruntea listei.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult