Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Uber și Airbnb au avut nevoie de o criză pentru a se naște. Trăim o nouă perioadă ideală pentru cei care vor să înceapă ceva

Airbnb masca

Foto: Guliver Getty Images

Trăim o perioadă ideală pentru cei care vor să înceapă ceva. Pentru startup-uri.

Uber, Airbnb au apărut în timpul crizei din 2008. Era imposibil ca acestea să se dezvolte într-o altă perioadă. 

În 2007 nimeni nu ar fi luat în mașină niște oameni străini. În 2008 Uber a venit cu o soluție simplă care ajută oamenii să facă un ban în plus.

În 2007 nimeni nu ar fi închiriat casa pentru o noapte. În 2008 piață imobiliară a căzut abrupt, iar Airbnb a venit cu o soluție simplă, prin care puteai să închiriezi.

Ideile noi sunt mult mai ușor de acceptat în perioade de criză. Inerția este mare când nu este criză.

Eu am sediul într-o clădire în care este și un gigant IT. Acum un an i-am prezentat aplicația CFO App unui contabil șef de la o companie care are sediul în SUA. I-am explicat că aplicația are peste 30.000 de utilizatori, Banca Transilvania acordă aplicația clienților săi.

I-am demonstrat că nu va mai fi nevoie să plătească mii de euro pentru consultanță. Nu l-a interesat.

Mi-a spus că are buget și își permite să apeleze la experți care se autointitulează „Big”.

Acum 2 luni m-am întâlnit cu el în clădire. Firma preda birourile.

HQ-ul din SUA le-a spus că închid firma din România.

Poate dacă angajații din acea firmă erau interesați cum cheltuie banii, nu mai trebuiau să închidă firma. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult