Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Uber și Airbnb au avut nevoie de o criză pentru a se naște. Trăim o nouă perioadă ideală pentru cei care vor să înceapă ceva

Airbnb masca

Foto: Guliver Getty Images

Trăim o perioadă ideală pentru cei care vor să înceapă ceva. Pentru startup-uri.

Uber, Airbnb au apărut în timpul crizei din 2008. Era imposibil ca acestea să se dezvolte într-o altă perioadă. 

În 2007 nimeni nu ar fi luat în mașină niște oameni străini. În 2008 Uber a venit cu o soluție simplă care ajută oamenii să facă un ban în plus.

În 2007 nimeni nu ar fi închiriat casa pentru o noapte. În 2008 piață imobiliară a căzut abrupt, iar Airbnb a venit cu o soluție simplă, prin care puteai să închiriezi.

Ideile noi sunt mult mai ușor de acceptat în perioade de criză. Inerția este mare când nu este criză.

Eu am sediul într-o clădire în care este și un gigant IT. Acum un an i-am prezentat aplicația CFO App unui contabil șef de la o companie care are sediul în SUA. I-am explicat că aplicația are peste 30.000 de utilizatori, Banca Transilvania acordă aplicația clienților săi.

I-am demonstrat că nu va mai fi nevoie să plătească mii de euro pentru consultanță. Nu l-a interesat.

Mi-a spus că are buget și își permite să apeleze la experți care se autointitulează „Big”.

Acum 2 luni m-am întâlnit cu el în clădire. Firma preda birourile.

HQ-ul din SUA le-a spus că închid firma din România.

Poate dacă angajații din acea firmă erau interesați cum cheltuie banii, nu mai trebuiau să închidă firma. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult