Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Uber și Airbnb au avut nevoie de o criză pentru a se naște. Trăim o nouă perioadă ideală pentru cei care vor să înceapă ceva

Airbnb masca

Foto: Guliver Getty Images

Trăim o perioadă ideală pentru cei care vor să înceapă ceva. Pentru startup-uri.

Uber, Airbnb au apărut în timpul crizei din 2008. Era imposibil ca acestea să se dezvolte într-o altă perioadă. 

În 2007 nimeni nu ar fi luat în mașină niște oameni străini. În 2008 Uber a venit cu o soluție simplă care ajută oamenii să facă un ban în plus.

În 2007 nimeni nu ar fi închiriat casa pentru o noapte. În 2008 piață imobiliară a căzut abrupt, iar Airbnb a venit cu o soluție simplă, prin care puteai să închiriezi.

Ideile noi sunt mult mai ușor de acceptat în perioade de criză. Inerția este mare când nu este criză.

Eu am sediul într-o clădire în care este și un gigant IT. Acum un an i-am prezentat aplicația CFO App unui contabil șef de la o companie care are sediul în SUA. I-am explicat că aplicația are peste 30.000 de utilizatori, Banca Transilvania acordă aplicația clienților săi.

I-am demonstrat că nu va mai fi nevoie să plătească mii de euro pentru consultanță. Nu l-a interesat.

Mi-a spus că are buget și își permite să apeleze la experți care se autointitulează „Big”.

Acum 2 luni m-am întâlnit cu el în clădire. Firma preda birourile.

HQ-ul din SUA le-a spus că închid firma din România.

Poate dacă angajații din acea firmă erau interesați cum cheltuie banii, nu mai trebuiau să închidă firma. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult