Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Uitați de banalul CV: câteva ponturi pentru cei care se pregătesc să meargă la un interviu de angajare în perioada post-pandemie

Tănăr pe o bancă în parc seara

Foto: Justin Tallis/ AFP/ Profimedia Images

Am ajuns la a patra ediție a evenimentului online „Cariera Ta“ organizat împreună cu Gabriela Roșca, Point Consulting și Costin Tudor, Undelucram.ro și subsemnata, eveniment care nu presupune nicio investiție financiară din partea participanților. Aș dori să precizez încă de la început că acest articol nu este o reclamă și nu este despre noi, ci despre și pentru voi, despre cum puteți apela la ajutorul nostru în această perioadă dacă vă regăsiți în rândurile de mai jos.

Am reușit să aducem alături de noi peste 120 de oameni preocupați de tot ce înseamnă piața muncii, provocări în perioada crizei și nu numai, căutarea unui loc de muncă, abuzuri ale angajatorilor în această perioadă. Oamenii sunt vădit îngrijorați, mai ales cei care deja au fost concediați, cei care sunt în șomaj tehnic sau cei care lucrează în industrii producătoare, în HoReCa, turism, evenimente, industrii puternic afectate de criza provocată de Covid 19.

Am inițiat aceste discuții în urma analizei pieței și a identificării nevoii de sprijin pentru oameni care se simt pierduți, care nu știu pe cine să mai creadă, la ce să se aștepte. Starea de incertitudine nu este benefică nimănui, dar nici nu putem sta pasivi în așteptarea a ceva ce nu știm exact ce va fi.

Da, este o perioadă grea, ne-a afectat pe toți, pe unii mai mult, pe alții mai puțin, nu ne va fi deloc ușor după criză, nu putem lucra toți de acasă, unii trebuie să avem grijă de persoane care sunt dependente de noi, alții sunt zilnic expuși lucrând în sănătate, în retail etc., alții sunt complet singuri, bolnavi, în vârstă, și toți trebuie să facem în așa fel încât să ne păstrăm în egală măsură optimismul, dar și doza de realism. Cuvântul cel mai potrivit, în opinia noastră, este echilibrul. Mulți ne-au întrebat cum găsim acest echilbru. Din păcate nu există o modalitate aplicabilă tuturor, ci fiecare este dator să facă ce știe, ce poate, să găsească propriile mijloace prin care să treacă cu bine prin această perioadă. Din păcate mulți nu pot singuri, de aceea unul dintre motivele pentru care suntem alături de oameni în aceste evenimente de 90/120 de minute este de a sprijini oamenii în a-și găsi acest echilibru și a și-l păstra.

Am adunat aici câteva idei și concluzii în urma sesiunilor deja avute, poate reușim să dăm de gândit atât angajatorilor, cât și candidaților.

Costin ne spune că a dialogat în ultimele două săptămâni cu foarte mulți candidați și angajați din România pentru a înțelege mai bine provocările pe care aceștia le au în contextul actual al pieței muncii.

„Este într-adevăr o perioadă în care angajatorii își adaptează strategiile și procesele de lucru, își concentrează atenția spre securizarea business-urilor pe care le au și totodată au un focus important în a asigura angajaților un climat de lucru sigur și eficient. Pe de altă parte, am întâlnit și situații extreme unde candidații care erau deja în procese de recrutare s-au lovit de lipsa totală de comunicare din partea companiilor sau situații în care angajații au fost informați de pe o zi pe alta că este nevoie de încheierea oricărui fel de colaborare. Aceste situații semnalate de angajați le dau o nesiguranță acestora cu privire la ceea se se va întâmplă în viitorul apropiat.

Punctul comun pe care l-am observat în toată această perioada are legătură cu comunicarea dintre candidat/angajat și angajator. Consider că ceea ce se va întâmpla la nivel de comunicare și la cum vor reuși angajatorii să transmită mesajul corect va avea impact în lunile ce vor urma. Perioada de criză va trece, iar experiența angajaților în această situație de criză va avea un impact asupra modului în care se va desfășura procesul de recrutare.

Am observat pe Undelucram.ro o creștere considerabilă a numărului de recenzii lăsate de către angajați companiilor la care lucrează. De aceea, consider că, atunci când își vor căuta un loc de muncă nou, candidații vor fi mult mai atenți și mai selectivi.”

Gabriela ne face și câteva recomandări: “Musai List“, o carte scrisă de Octavian Pantiș care ne invață cum să ne organizăm timpul mai eficient. O recomand oricui are nevoie de sfaturi pe aceasta temă.

Aș vrea, însă, să împrumut acest titlu și să-l pun în capul recomandărilor mele atunci când vine vorba de căutarea unui nou job, în special atunci când vorbim de reconversie profesională, tocmai pentru că mulți vor fi constrânși să-și schimbe domeniul de activitate.

În ultimele săptămâni am purtat discuții cu zeci și zeci de persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă. Unii dintre ei își cautau un job chiar înainte de aceasta pandemie și se întreabă acum ce șanse mai au, dacă nici măcar înainte când era criză de forță de muncă nu îi chema nimeni la interviu…

Eu nu cred că totul stă doar în șansă. Da, unii dintre ei trebuie să lupte mai mult…dar viața nu este echitabilă oricum, în niciun domeniu.

Oamenii sunt confuzi, unii dezamăgiți, alții nesiguri pe viitor. Toți suntem încercați de o serie de sentimente contradictorii. Acum, poate, sunt mai dese zilele când trecem de la agonie la extaz și…invers. Dar, și ce dacă? Oricât am urî cuvântul ăsta, trebuie, da, trebuie să mergem mai departe.

Interviuri online și video CV-uri

Multe dintre companii își vor revizui procesele de recrutare, vor apela din ce în ce mai mult la interviurile online și la Video CV-uri. Se va schimba puțin (sau poate mai mult) decorul, dar provocările principale ramân aceleași, pentru că indiferent că vorbim de CV clasic sau Video CV, trebuie să știi ce și cum să pui acolo pentru a fi selectat. Indiferent că vorbim de un interviu online sau unul offline, trebuie să știi cum să te comporți, ce să spui și cum să evaluezi discuția.

Sunt multi oameni din domeniile grav afectate (HORECA, turism, organizare evenimente etc.) care ne întreabă ce să facă. Ei trebuie să muncească, nu pot aștepta până când aceste industrii își vor reveni. Și au dreptate. Aceste industrii nu vor dispărea, dar le va lua mult până când vor fi capabile să absoarbă din nou forța de muncă activă înainte de martie 2020.

Așadar, păstrând în minte întrebările primite în sesiunile video de consiliere în carieră, dacă vreți să scăpați mai repede de rolul de „candidat”, recomandările mele sunt următoarele:

1. Luați o hârtie albă și împarțiți-o în două coloane. Puneți-o pe frigider, noptieră sau faceti un document pe computer sau telefon. Forma nu este relevantă. Timp de o săptămână scrieți acolo, pe o coloană, lucrurile la care considerați că sunteți bun, iar pe alta pe cele pe care considerați că nu le faceți așa de bine sau…deloc. Gândiți-vă la ce vă place să faceți și, în contrapartidă, de ce activități fugiți și…porniți de acolo.

2. Când considerați că ați încheiat lista, dați note tuturor și apoi grupați-le pe o alta foaie, tot pe două coloane, în ordine descrescătoare.

3. Luați-le pe primele 4-5 din coloana cu ce știu să fac și identificați job-uri care cer aceste aptitudini/cunoștinte.

4. Luați-le pe primele 2-3 din coloana cu ce nu știu să fac și faceți planuri de îmbunătățire și dezvoltare a acestora.

Ce am descris mai sus este doar prima etapă, însă, din punctul meu de vedere, cea mai importantă și vă încurajez cu tărie să faceți asta. O perspectiva clară asupra a cine sunteți și ce vă doriți vă va ajuta enorm în identificarea și obținerea unui job. Succes și vă așteptăm la următoarea sesiune de “Cariera Ta!”, încheie Gabriela.

Și nu în ultimul rând, la capitolul recomandări, cât timp stați în casă (aplicabil celor care au acces la internet, lucrează de acasă sau sunt izolați), faceți lucruri pe care nu ați reușit să le faceți până acum, poate din lipsă de timp: învățați lucruri noi (să gătiți, să scrieți creativ, o limbă străină, dezvoltarea unor abilități, să dansați etc.), faceți sport (sunt foarte multe clase online, în funcție de ce vă place), grădinăriți (dacă stați la curte sau aveți puțin mai mult spațiu în balcon), ascultați muzică, scrieți (dacă aveți talent și inspirație), odihniți-vă, citiți, petreceți timp cu cei dragi, urmăriți filmele sau serialele preferate, faceți curat în toate colțurile casei și în toate dulapurile, învățați (sunt foarte multe cursuri online gratuite în această perioadă sau la tarife mult reduse), pregătiți terenul pentru ceea ce va fi după ce ieșim din criză, căci nu va ține la nesfârșit. Această perioadă ne poate fi propice dacă o exploatăm corespunzător, gândiți-vă că sunt multe lucruri pe care le-am tot amânat până acum și poate că având mai mult timp la dispoziție, forțați de împrejurări, acum le putem face. 

Celor care-și caută un loc de muncă, deși în perioada aceasta procesul devine complicat pentru că multe companii au suspendat procesele de recrutare, le recomandăm să nu dispere, în primul rând, să-și revizuiască CV-ul, profilul de LinkedIn (evantual să-l creeze dacă nu-l au), să se pregătească pentru interviuri, să se conecteze cu oameni care-i pot ajuta în acest sens, să participe la sesiunile noastre online, sigur vor avea de câștigat informații utile, să se informeze asupra companiilor în domeniul în care-și doresc să găsească un job (forumuri, platforme, LinkedIn, site-uri de joburi, www.undelucram.ro etc.).

Celor care muncesc în linia întâi pentru ca noi să fim bine le mulțumim pentru tot ceea ce fac și le dorim să fie sănătoși ca să-și reia cât mai curând viața normală, căci asta ne dorim toți să se întâmple cât mai curând.

Iar noi vă așteptăm să ne fiți alături, indiferent că sunteți candidați, angajatori sau doar curioși, la sesiunea următoare de „Cariera Ta”, să găsim împreună soluții pentru a depăși cu bine această perioadă! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
text: Corina Neagu voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon