Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un băiețel de 8 ani din SUA a scris o carte și a strecurat-o pe un raft al bibliotecii publice. Când a fost găsită a devenit un succes peste noapte

În vacanța de iarnă, Dillon Helbig, un băiețel de 8 ani din Boise, Idaho, a scris și ilustrat cu creioane colorate o carte de aventuri despre cum o stea din bradul său de Crăciun explodează și îl transportă înapoi în timp sute de ani, până la prima sărbătorire a Zilei Recunoștinței. 

Foto: Ada Community Library

I-a luat patru zile întregi să termine povestea întinsă pe 81 de pagini, pe care a numit-o „Aventurile de Criciun ale lui Dillon” (n.r. în original The Adventures of Dillon’s Crismis) și pe care a semnat-o Dillon Însuși. Apoi, dorind să își facă cunoscută creația, a luat cartea când s-a dus împreună cu bunica sa la bibliotecă și a strecurat-o pe un raft, la categoria ficțiune. Povestea sa, care i-a uimit și încântat pe bibliotecari, a stârnit simpatie în SUA, dar și dincolo de granițe, după ce a fost spusă de publicații celebre, precum New York Times, Washington Post și BBC. Iar la Ada Community Center, biblioteca unde se află cartea, oamenii s-au înscris pe lista de așteptare ca să o poată citi. 


În seara zilei în care a ascuns cartea pe raft, Dillon le-a povestit părinților săi ce a făcut, relatează New York Times. Aceștia au sunat la bibliotecă pentru a recupera manuscrisul, însă bibliotecarii, cuceriți de poveste și desene, au spus că merită un rol pe raft. 

Foto: Ada Community Library

Așa că au inclus-o în catalogul bibliotecii și au mutat-o de la secțiunea de ficțiune la secțiunea romane grafice, datorită numeroaselor ilustrații. Până la finalul lui ianuarie, 56 de persoane se înscriseseră pe lista de așteptare pentru a citi aventurile de Crăciun ale lui Dillon, iar mulți alți copii vor acum să scrie povești pentru bibliotecă. Mai mult, o scriitoare s-a oferit să țină ateliere de scriere creativă pentru cei mici.

Biblioteca i-a acordat ui Dillon premiul „Whoodini Award” pentru cel mai bun romancier tânăr, creat special pentru el.

După ce a văzut reacțiile, băiețelul s-a decis că vrea să-și continue cariera de autor. Însă numai până la vârsta de 40 de ani când vrea să înceapă să creeze jocuri.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Postarea asta e asa , ca sa umple spatiul si sa treaca timpul ! Mai bine , luati atitudine in privinta facturilor , alea o sa ne macine sanatatea si o sa ne "impresioneze " , nu lalaiala asta de articol !
  • Like 1
  • @ Costel Iordanescu
   Nume check icon
   Intr-adevăr facturile o sa ne mănânce sănătatea și banii din buzunar. Este vorba de incompetenta tuturor partidelor și guvernanților care timp de 30 de ani nu au fost în stare sa ne asigure un nivel cât mai ridicat de independența energetica. Prin urmare prea multe răspunsuri și mai ales ajutor de pe republica.ro nu prea are cum sa vina cu toate revolta și luarea de atitudine.
   Dar, între doua facturi putem sa ne bucurăm și de astfel de articole frumoase și pozitive. Sunt sigur ca dacă ar fi fost copilul nostru ne-am fi bucurat ca el sa fie promovat.
   P.S. Vad ca le ei încă mai merge lumea la biblioteca sa imprumute cărți...Fabulos nu?
   • Like 3


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult