Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un milion de NEET sunt printre noi. Trebuie să ne mobilizăm să îi integrăm în societate și în muncă

Imagine cu Târgul Mărțișorului de la  Muzeul Țăranului Român. Foto: Inquam Photos / George Călin

 Foto: Inquam Photos / George Călin

În fiecare primăvară când sărbătorim patrulaterul iubirii - 14 februarie, 24 februarie, 1 martie, 8 martie – ne bucurăm să vedem agitația exuberantă din străzi, parcuri și piețe care se umplu de puzderie de tejghele, galantare, căsuțe, măsuțe și orice altfel de display-uri improvizate. 

Milioane de flori, inimioare, mărțișoare, ursuleți, lumânărele, coronițe, ciocolatele, magneți de frigider, brățări, lănțișoare, coșulețe, cosmetice, suveniruri, absolut orice vă imaginați, toate acele nimicuri minunate și creative care vestesc primavara, iubirea, revenirea la viață. Invariabil aproape toate aceste nimicuri minunate și creative sunt puse în vânzare de foarte mulți români în putere, cu vârste între 15-29 de ani care, atunci când nu poartă negocieri cu clienții stau cu ochii în telefoane, mai mult ca sigur pe rețelele sociale. 

Ăștia sunt NEET-ii României – nor in education, employment or training, care nu sunt într-o formă de educație, angajare sau instructaj - 19,2% dintre tinerii cu vârsta 15-29 de ani, pe care toți angajatorii îi caută. Circa un milion de bărbați și femei în floarea vârstei și cu putere de muncă pe care angajatorii ar face orice sa îi aducă la muncă, să îi instruiască și să le dea salarii în multe cazuri comparabile cu cele din vest.

Nu încape nicio îndoială că, în afara perioadelor de sărbători, când mai ajută la câte o tejghea, NEET-ii de 15-29 de ani muncesc la negru sau sunt rentieri pe salariile părinților și pensiile bunicilor (“lasă dragul mamei și al bunicii, tu să te distrezi, am muncit eu o viață destul și pentru tine”).

Sigur ca exista și alte motive pentru care NEET-ii de 15-29 de ani îngroașă rândurile și sigur ca NEET-ul de 15-29 de ani este un fenomen la nivel european. Ce trebuie să înțelegem însă este că fenomenul este cu atat mai îngrijorator în România cu cât suntem statistic a doua cea mai mare rată din UE la acest indicator și că indicatorul se adaugă la o populație de 15-29 de ani care, în dinamică, a fost decimată prin emigrare.

Pare un sacrilegiu avand în vedere cultura sărbătorilor de primăvară la români, însă este bine să semnalăm și că asistăm la un fenomen de masă de evaziune fiscală și muncă la negru, din care se îmbogățesc cei din spatele NEET-ilor care stau la tejghea.

Cifre estimative arată că avem un milion de NEET de 15-29 de ani pregătiți de export și 400 de mii de lucrători asiatici de import. Să ne mai gândim la asta.

Ne pasă sau nu ne pasă de NEET, trecem prin cei mai buni ani economici ai României. Sper însă că inteligența artificială, roboții, digitalizarea, automatizarea și tehnologizarea vor putea lua rapid locul bunicilor pe care îi vom pierde și a părinților care se vor duce în pensie în următorii 10 ani, pentru ca la NEET-ul enorm de astăzi chiar nu va mai fi nimeni sa muncească, în afara de lucrătorii asiatici. Dar hei! Și asta este un model de dezvoltare economică, nu? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • “NEET-ii României – nor in education, employment or training”. “Nor” este o funcția logică Not-Or (Sau-Nu). Definiția corectă pentru NEET este “Not in education, employment or training”.
    Câtă vreme salariile date începătorilor (și nu numai) sunt o mizerie, mulțimea NEET-ilor României va crește în mod garantat. La fel și mulțimea celor care vor pleca din țară, din motive strict economice.
    • Like 0
  • Andrei check icon
    Așa este. O altă fațetă tristă a realității. O grămadă de oameni în putere cu capetele pline de pretenții consumeriste, triști că nu li se dă ceea ce cred că ar merita. Bineînțeles, Sistemul e de vină. Alții care se mențin pe linia de plutire sunt norocoși, au (mai mulți) bani de la părinți sau fură. Gândurile astea încep să fie procesate după ora 10-11 AM, când se trezesc. După mine, e o formă de depresie cauzată de diferența dintre năzuințele înalte (viu colorate pe smartphone-uri) și realitatea incoloră prin comparație. O amarnică capcană a societății moderne, în care au căzut mai ales cei care nu au fost pregătiți de acasă prin educație...Darwinismul funcționează și înafara junglei. Toți vom resimți reculul, pentru că vrem sau nu, într-o societate suferința se propagă...
    • Like 2
  • Nu imi dau seama cui ii este adresat acest articol.
    • Like 1
  • Mihai check icon
    "Circa un milion de bărbați și femei în floarea vârstei și cu putere de muncă pe care angajatorii ar face orice sa îi aducă la muncă, să îi instruiască și să le dea salarii în multe cazuri comparabile cu cele din vest."
    Mai lipseau caini cu ciolaci in coada, covrigi sau ce or mai fi. Comparabile cu cele din vest inseamna de cateva ori mai mici?
    • Like 0
    • @ Mihai
      Afirmația are sens și este corectă semantic, câtă vreme se compară salarii cu salarii și nu mere cu pere. Evident că autorul a vrut să spună, de fapt, altceva... Dar NEETii ăștia nu sunt dispuși să lucreze pe salariul minim pe economie + eventual bonus la negru (care le-ar aduce fix o dudă la pensie) și preferă să rămână NEET până când se hotărăsc și ei să pună coada pe spinare, cu azimutul spre vest sau până când dă norocul peste ei să găsească un job plătit cât de cât acceptabil. Adică, pe bune, îl vezi pe patron cu o limuzină de zeci de mii de euro, cum “te roagă” să rămâi și azi peste program, că deh, sunt treburi urgente, că viața e grea, că ești om de bază și alte bla-bla-uri, și asta pentru 2.000 de lei (400 euroi)/lună? Nu mai bine te duci să ambalezi curcani în Irlanda?
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Mihai check icon
      Sper ca autorul nu s-a referit la cazuri unde se face plata la gri. Oricum daca cineva ar primi o astfel de oferta cu salariul minim plus o componenta nefiscalizata la nivelul unui salariu vesteuropean nu cred ca ar fi de refuzata dar nu cred ca se ofera asa ceva prea des. Sa fim seriosi, nimeni nu ofera salarii europene in Romania ca nu are de ce. Iar cei care nu vor sa lucreze probabil ca asteapta un post la stat ca si asa creste numarul bugetarilor in continuu.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Evident că nu s-a referit la salarii la gri. Dar în articol nu se precizează procente... Din cei 1 milion de NEETi, probabil câteva sute ar primi salarii la nivel european. Sau câteva mii, când le va ajunge angajatorilor cuțitul la os și chiar nu vor mai avea cu cine să continue afacerea.
      Nici la bugetari nu au toți salarii foarte mari (și acolo sunt o grămadă cu salarii de mizerie). Deci NEET-ii așteaptă - probabil - oferte mult mai atrăgătoare, fie de la mediul privat, fie de la bugetari, fie își fac curaj să emigreze. Trendul ăsta îl știu că a apărut de multă vreme (acum 20 de ani lucram ca inginer de producție cu vechime de peste 15 ani, cu vreo 400-500 USD/lună, și absolvenții de facultate vroiau de la prima angajare cel puțin 800 USD/lună). În timp, s-a ajuns la această masă de nemulțumiți/debusolați (să nu uităm că milionul de NEET-i include și pe cei cu abandon școlar).
      Partea ciudată e că generațiile noi nu sunt stimulate și nu simt nicio atracție către meserii foarte căutate dar care nu implică studii superioare (lucrător în construcții, instalator, electrician, tâmplar etc.), care le-ar aduce venituri foarte mari (în special ca PFA).
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Mihai check icon
      Cateva sute dintr-un milion da, acolo unde angajatorul nu are incotro si per ansamblu ar castiga mult mai putin daca ar pleca un angajat de baza fata de cat ar fi salariul acestuia. In schimb pentru majoritatea nu e cazul. Chiar si angajatorii care isi permit sa creasca salariile no o fac si prefera sa piarda personal decat sa strice piata. Acest lucru este evident in multinationale care platesc de cateva ori mai mult in alte tari UE pentru acelasi post. De aici mirarea ca sunt angajatori dispusi sa plateasca salarii occidentale in Romania dar nimeni nu le vrea. De fapt in piata sunt rare situatiile cand cererea nu poate fi acoperita daca pretul este corect. Practic angajatorii nu gasesc personal la salariile oferite de ei care sunt departe de cele oferite in vestul Europei ca de America nici nu are rost sa discutam.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon