Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Directoare într-o școală dintr-o comună săracă, „doamna Rose” a mers din casă în casă și a reușit nu doar să-i aducă pe toți copiii la grădiniță și la școală, ci i-a adus și pe părinții lor

Rosemarie Cocoană

Țin mult să v-o prezint pe această doamnă în seria oamenilor care mă inspiră.

Se numește Rosemarie Cocoană, este învățătoare și de 5 ani directoare la Școala Gimnazială din Eșelnița.

Eșelnița e o comună din Mehedinți, cu peste 50 la sută romi. Oamenii din comună trăiesc din ajutoare sociale, unii lucrează sezonier sau au plecat în străinătate, lăsându-și copiii în grija bunicilor.

Doamna Cocoană s-a dus din poartă-n poartă să le zică oamenilor să-și lase copiii la școală. Ca s-o ajute, a angajat și un mediator școlar din comunitatea romă, pe care tot satul îl știe de „domn profesor”. Le-a promis părinților că le va da copiilor o masă caldă după ore și s-a ținut de cuvânt. Pentru o școală săracă din mediul rural, performanța - spune doamna directoare - se definește brutal de simplu: „Toți copiii la școală!”

„Fără educație sunteți mult mai săraci” - a mers cu acest mesaj și a dus multă muncă de convingere în comunitate.

După 5 ani, „doamna Rose” a reușit nu doar să-i aducă pe toți copiii din comună la grădiniță și la școală, ci i-a adus și pe părinții lor! 70 de adulți, aparținând comunității rome, părinți ai elevilor, au venit și ei la școală. S-au înscris în programul „A doua șansă” ca să-și termine fie 4 clase, fie 8 clase, fiecare în funcție de momentul în care a abandonat școala.

Le spune tuturor copiilor „Sunteți niște campioni și veți reuși în viață”. Se mândrește azi cu elevii ei care merg la olimpiade școlare și cu elevii care vin să învețe la Eșelnița tocmai de la oraș, de la Orșova, atrași de numele bun pe care și l-a făcut școala în ultimii ani, de dotările din clase („avem videoproiector, laptop și internet… și avem și bănci noi”) și de profesorii dedicați care predau aici.

Am fost în comisia care a ales Directorul Anului în România. Rosemarie Cocoană a câștigat categoria Directorul Anului pentru Egalitatea de Șanse. Nu este o mare vorbăreață, nu-i place să se laude, este modestă, iar pe scena Ateneului, la Gala Asociației pentru Valori în Educație, „doamna Rose” a părut stingheră. Dar vă spun că femeia asta aparent timidă este o forță, un munte de tenacitate și un exemplu de ceea trebuie să fie educația.

Priviți cum au primit-o colegii și elevii când s-a întors cu trofeul la Eșelnița!


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult