Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Jmecheria” care ne caracterizează: pe Valea Prahovei, în coloană, mă depășește prin dreapta, pe câmp, o mașină…

Coloană Valea Prahovei DN1

Foto: Alex Nicodim/ Inquam Photos

Este foarte posibil ca următoarele cuvinte să doară. Tot ce sper este ca această mică scrisoare să reprezinte o ușoară trezire la realitate. Chiar dacă uneori, ne este greu să ne recunoaștem noi înșine defectele.

Aș dori să vă întreb un lucru: Liderii influențează masele sau masele își aleg liderii?

Pentru a răspunde parțial la această întrebare, vă propun o poveste cât se poate de reală. O experiență trăită de mine într-o călduroasă zi de sâmbătă.

Circulând pe Valea Prahovei (mult spus circulând, pentru că mai mult stăteam în trafic) și șocat de anumite comportamente ale șoferilor din stânga și dreapta mea, am scris pe Facebook următoarea postare:

„Jmecheria” care ne caracterizează.

Sunt pe Valea Prahovei acum, îndreptându-mă spre Brașov. Aglomerat. Bară la bară pe două șiruri. Mai ascult muzică, mă mai uit la un film pe telefon, aștept să treacă timpul. Oricum nu ne mișcăm.

Dar mai fac un lucru: mă mai uit, din când în când, la mașinile din stânga mea.

Și văd una mare, de ocupa jumătate de drum. Un GL ceva. În mașină, un domn și o doamnă. Pretențioși. 

Mașina mă depășește lent, iar în dreptul meu apare o altă mașină. Îmi atrage atenția că aveau aceleași numere. Semne de începător pe a doua mașină.

Mă uit în interior, un domnișor și o domnișoară. El conducea. Probabil fiul domnului din față.

Mă întorc la filmul meu.

La un moment dat, văd GL-ul cum depășește coloana de mașini prin dreapta, prin câmp, pe marginea drumului, pe unde nu ai de ce circula. Ridică tot praful și, bineînțeles, fiul îl urmează.

Că de, așa se face educația sănătoasă. Prin exemple și „modele de succes”.

În următoarele minute o serie de alte câteva mașini au procedat la fel, neînțelegând practic cele mai elementare reguli ale bunului simț. Sau ale șoferiei. Dar mai rău, tratându-i pe cei care stăteau civilizați la rând cu o evidentă lipsă de respect: eu sunt “jmecher”.

Problema României nu sunt politicienii sau liderii care ar seta direcția. Ei vin din aceeași societate…

Problema stă în educație. Sau în lipsa ei.

Ați văzut mai sus. Tăticul jmecher l-a învățat pe fiul, de asemenea jmecher, cum să-și bată joc de bun simț.

Nu, nu politicienii sunt vinovați. Nici liderii.

Noi suntem. Dar prea puțini ne asumăm acest lucru.

Și de ce am face-o, când e mai simplu să dăm vina pe oricine altcineva?”

Și totuși cine este vinovat pentru calitatea politicienilor români?

Cam de când românii au mai priceput care este treaba cu democrația, am sesizat că ni se vinde o teză total falsă: societatea din România este perfect adaptată vremurilor, perfect pregătită, voi risca să spun perfect educată, dar că ar fi condusă prost de niște politicieni ce ar fi parașutați de undeva de pe Marte, incompetenți și corupți.

Sau simplu spus, noi cetățenii nu avem nicio vină pentru „calitatea” politicului, iar țara noastră ar fi mult mult mai avansată dacă am avea politicienii pe care îi merităm.

Cum spuneam mai sus, consider că această teză este falsă și voi explica și de ce. 

Da, politicienii sunt răi

Se spune că orice grup are liderii pe care îi merită. Altfel spus, cei care se evidențiază drept lideri - într-un proces mai mult sau mai puțin formal - vor avea cam aceleași caracteristici precum marea majoritate a oamenilor ce fac parte din grupul respectiv.

Politicienii nu reprezintă o diferență aici: ei vin din aceeași societate, sunt educați în aceeași societate și, atenție, votați de aceeași societate. Adică de noi.

Altfel spus, ei nu pot fi mult mai buni decât media. Și chiar dacă ar apărea politicieni mai harnici, mai corecți sau mai cinstiți, nu sunt convins că ar fi votați. Iar dacă totuși ar fi votați, șansele de a obține performanțe sunt mai degrabă mici.

Și ajungem acum la societate. Adică la noi

Exemplul de mai sus nu este singular și nici ceva nou sub soarele României. Ce-i drept, avem o plăcere extraordinară de a nu respecta regulile, de a fenta sistemul. Da, știți deja și voi asta.

Unii dintre voi veți spune că lucrurile ar fi stat diferit dacă exista acolo o autostradă. Fals. Ideea de încălcare a legii se aplică și pe un DN și pe o A. De câte ori am văzut mașini oprite fără motiv pe banda de urgență pe autostradă?

Povestea de mai sus evidențiază perfect tendința noastră de ”jmekereală”. Doare? Da, dar adevărul în general doare.

Din păcate, sunt convins că fiecare dintre noi am întâlnit cel puțin o dată o astfel de persoană, mândră că fentează sistemul.

Și atunci vin și vă întreb:

Câți oameni normali/politicieni cunoașteți care și-au cumpărat doctoratul? Eu cunosc.

Câți oameni normali/politicieni cunoașteți și-au folosit poziția pentru a-și angaja copilul în nu știu ce instituție? Eu cunosc.

Câți oameni normali/politicieni cunoașteți care au furat de la locul de muncă, mai ales când compania respectivă era deținută de către stat? Eu cunosc.

Mulți. Înspăimântător de mulți.

Asta ca să nu întreb din perspectiva „Voi de câte ori ați fentat sistemul?” Ați avea curajul să recunoașteți?

Mergând puțin și spre vot, vom descoperi ceva simplu: elitele nu votează. Și nici nu se implică direct în politică.

Cei care votează sunt media și submedia.

Astfel că politicienii pe care îi vedem la tv și de la care așteptăm rezultatele spectaculoase „se trag” (evident, cu excepțiile de rigoare) din cele două categorii, media și submedia societății.

Dacă am avea curajul de a ne privi cu puțin simț critic, dacă am avea curajul de a ieși din bula noastră și de a vedea că la nivel de mase educația încă lipsește, că valorile sunt îndoielnice și că principiile sunt întotdeauna negociabile, vom înțelege ușor că nu este doar vina politicului pentru evoluția lentă a țării. Încă aș spune că suntem mult prea avansați dacă ținem cont de context, educație și punctul de plecare.

Și totuși oul sau găina?

Masele își aleg liderii sau liderii influentează masele?

Evident, ambele. Problema mea stă în tendința noastră de a crede că alții sunt vinovați. Mă deranjează lipsa de asumare. Mă deranjează ideea de a aștepta de la alții să facă ceva, să schimbe, să se implice. E mai simplu să criticăm de pe margine, știu. Dar așa nu avansăm.

În același timp, sunt sigur că putem mai mult de atât. Sunt sigur că putem să ieșim din această bulă „parșivă”, în căutarea adevărului.

„Radu, dar nu sunt legi sau nu se aplică.” Evident că așa este. Dar hai să vedem de ce.

În primul rând, cei care fac sau aplică legile, includem aici liderii politici, cum am explicat mai sus, vin din aceeași societate. Ei nu pot fi mai buni sau mai corecți.

Apoi, la cât de creativi suntem, întotdeauna găsim „soluții” prin care să fentăm sistemul. Suntem buni la acest lucru, ne place. Apelăm la tot felul de ajutoare, pentru ca apoi să ne lăudăm prietenilor cu ce „chestie jmekeră” am făcut noi.

Când analizăm mediul socio-politic, nu putem să ignorăm aceste aspecte. Indiferent cât de mult ne dorim acest lucru sau cât de mult doare adevărul.

În loc de concluzie

Țara aceasta va ajunge, cum ne place să spunem, „o țară ca afară” când noi, oamenii normali, vom învăța asumarea. Când vom înțelege că suntem responsabili pentru propriile succese și eșecuri, că avem un rol extrem de important în tot acest mecanism social pe care îl trăim.

Vom avansa când nu vom mai aștepta de la X sau de la Y, când vom învăța respectarea regulilor și când ne vom stabili serioase seturi de valori.

Noi pentru noi. Educația nu o face doar liderul politic, deși are puterea de a influența masele. Dar când masele nu vor să fie influențate, ce facem?

Trebuie să înțelegem că vom avea modele când masele și educația vor produce alte modele. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pentru ca in cursul articolului ati mentionat de mai multe ori educatia. Da, educatia este deosebit de importanta. Romania are carente mari si la acest capitol. Uriase. Si nu inteleg cum vor fi rezolvate. Ministrul educatiei, Ligia Deca, e total absenta din peisaj. Parca venise pe cai mari cu proiectul "Romania Educata" si pana la sfarsitul lunii octombrie trebuia sa vina cu un plan concret. Luna octombrie a trecut, a trecut si luna noiembrie. Bine, acum nu s-a precizat care octombrie.

  "Rezultatele ultimului studiu național de literație, realizat de Platforma Digitală pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Şcolare (BRIO) arată că 42% dintre elevii din România nu pot interpreta o informație și nu pot avea propriile idei.
  Potrivit studiului BRIO, 42% dintre elevi nu pot înțelege cu adevărat un text, iar doar 11% (unul din 10) au abilități depline la finalul anilor de studiu. Raportul de literație a fost întocmit în urma completării unor teste standardizate, de către mai mult de 47.000 de elevi din toate regiunile țării, pe o perioadă de 15 luni." https://romania.europalibera.org/a/analfabestism-functional-scoli-romania/31854547.html

  Educatia e esentiala. E baza, temelia unei societati. Alaturi de sanatate si justitie. Cele trei capitole sunt cele ce dau calitate unei natii. La noi sunt la pamant. Facute terci. Sunt generatii intregi atinse, marcate de lucrurile mizerabile care se petrec in aceasta societate. Si atunci cum sa speram ca va fi bine? Ca vom putea realiza ceva? Ca vom putea iesi la mal? Ca "jmecherii" se vor gandi de zece ori inainte sa se dea in stamba? Ca vom diminua coruptia, nesimtirea si indolenta?
  Cum? Cu cine?
  Sa nu uitam de cultura. Si asta e varza.
  "Ministerul Culturii a acordat 1000 de lei pentru administrarea ansamblului lui Brancuși de la Târgu Jiu" - septembrie 2022 europafm.ro
  Bataia de joc e uriasa in aceasta tara. E ceva ce te lasa fara cuvinte. E vorba de viitorul acestei tari.
  • Like 1
 • Dorin check icon
  Total de acord.Dar mă îndoiesc că pe Dacul mioritic cu șoricul gros care e majoritar în Românica , îl v-a durea măcar vreun singur cuvânt scris aici.
  • Like 2
 • Am spus-o demult: statistic vorbind, suntem o țară de lichele și de secături, o nație congenital tarată aș putea spune cu absolut toate defectele de caracter care se pot imagina la o ființă umană și care, în condițiile libertății aiurea înțelese (ca dreptul fiecăruia de a face ce vrea și nu ca dreptul fiecăruia de a nu face ce nu vrea), își arată, iată, ”roadele”! Ne caracterzează în special prostia fudulă, ipocrizia, nesimțirea, aflatul în treabă/neseriozitatea/incompetența, văicăritul mioritic așteptând să ni se dea, să ni se facă și să ni se dreagă, convingerea tâmpă că, pentru tot ceea ce ni se întâmplă nouă rău, întotdeauna alții sunt vinovați (în general - străinii și în special americanii, UE și evreii), nu noi, noi suntem harnici, frumoși și deștepți - ce zic eu? - cei mai harnici, cei mai frumoși și cei mai deștepți de pe fața pământului (v. dacomania și dacopatia, în general - protocronismul nostru deșănțat), ce să facem însă dacă restul omenirii nu există decât pentru a ne face nouă rău, a ne oculta nouă întâietatea în absolut toate domeniile, din invidie, desigur; apoi - hoția, corupția, trădarea etc., etc. Repet: statistic vorbind, excepțiile nefăcând decât să confirme regula!
  ”Libertatea este cea mai mare nenorocire pentru poporul care nu e pregătit s-o aibă!” (Liviu Rebreanu).
  ”Aflatul în treabă este metodă de lucru la români!” (Petre Țuțea).
  ”Trădarea face parte din constituția fizică a poporului român: toți marii conducători ai românilor au pierit prin trădare!” (Corneliu Vadim Tudor - singura dată când i-am dat dreptate fără rezerve).
  • Like 3
 • Nume check icon
  In regula. Nimic nou sub soare. Nu cred ca exista cineva care sa nu fi facut sau sa nu fi incercat sa fenteze sistemul, legile, etc. indiferent de motiv. Aceste comportamente - si nu mai mai refer deloc la politicieni ci la noi cetatenii romani - au devenit normalul in ziua de astazi. Dar, totul la noi se opreste la constatare si suntem experti in a constata . Intrebarea este ce facem mai departe, ca ne-am cam saturat de experti in constatare si am dori si experti in a implementa ceva, putin, dar macar ceva.
  P.S. Eu nu cred ca sunt in stare sa implementam nimic, de aceea pana atunci natia romana o sa devina experta mondiala in a constata, a se oripila, a se ingrozi, a se infuria, a se exaspera, a se bulversa , a se orice, dar atat
  • Like 1
 • O intamplare de care nu sunt mandru dar care poate va fi o lectie invatata. Mi s-a bagat pur si simplu in fata un Mustang galben, frumos, cu numere de Bucuresti, pentru ca lui i se termina banda si eu mergeam frumos vazandu-mi de treaba (cu viteaza legala!) pe banda mea. Poate din acest motiv am reusit sa franez si sa evit un accident.

  Mi-am pierdut insa controlul si l-am apostrofat foarte tare pe domnul care era cu vreo 5-10 ani mai in varsta ca mine. Poate a invatat ceva din asta ca era in masina si cu fata lui care poate l-a rugat s-o lase mai moale, i-am vazut ca erau amandoi destul de speriati.
  • Like 2
 • Diferenta intre noi si altii este asa: stam la coada in vama la austrieci, la un moment dat unora li se pare ca ar fi mai simplu sa treaca pe banda de urgenta, si sa inainteze mai usor.Stii cat a durat pana sa apara doi politai care sa-i puna pe toti inapoi in rand? 5 minute.
  La noi in fiecare dimineata sunt n masini care se baga in parcarea bloc ului, sa mai fenteze 2-3- 5 masini, cate pot.Crezi ca vine cineva sa faca ordine.
  Da, normal ar fi sa ne comportam civilizat, dar cine nu le respecta, trebuie oblogat sa le respecte, de catre cei pe care ii platim sa supravegheze respectarea legilor, regulilor, etc
  • Like 1
 • Miniescu check icon
  Educarea astora se poate face numai prin implicarea populatiei cu organele legii. De exemplu: 1. filmati iar politia sa ia masuri. 2. Sunat la politie iar acestia sa constate pe loc incalcarea legii. 3. sa fie blocati pe banda de urgenta/ lateralul soselei cu masina de un cetatean responsabil, iar acesta sa nu fie amendat.
  • Like 1
 • Credeam ca esti Robert :)
  Bine scris!
  Elitele voteaza dar nu fac parte din partide.
  Partide care nu reprezinta pe nimeni inafara propiului interes.
  Si da daca ar fi o autostrada acolo “jmecherii” ar depasi prin dreapta dar nu ai avea timp sa te uiti la film.
  • Like 3


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult
sound-bars icon