„Peste 15 ani vom învăța programare așa cum astăzi învățăm să scriem și să citim. Ne vom întreba de ce nu am început mai devreme”. (Mark Zuckerberg)
Copilul dumneavoastră stă cu orele la calculator, tabletă sau se joacă pe smartphone? Mulți copii se simt atrași de computer de la vârste tot mai fragede. La șapte - opt ani sunt deja copii care au învățat să scrie programele unor jocuri, și chiar să le compună.
La Academia Micilor Developeri copiii, începând cu vârsta de opt ani, pot urma cursuri de programare software, pentru a învăța cum să creeze tehnologia și nu doar să consume produsele ei.
„Pentru că tehnologia este peste tot în jur, în telefoanele noastre, în casă, la medic, la locul de muncă, la școală, este clar că avem și vom avea nevoie de programatori și creatori de tehnologie”, ne spune Oana Manga care, alături de Costin Pietraru, au pus bazele Academiei Micilor Developeri.
Oana a lucrat în project management și vânzări pentru diverse site-uri din România. Costin a fost programator, project manager apoi antreprenor în propria sa companie de dezvoltare web.
Proiectul lor a început în anul 2013, inspirat de o mișcare din SUA, prin care americanii încearcă să promoveze introducerea studierii disciplinei computer science încă din clasele primare.

„În SUA sunt multe programe dezvoltate special pentru copii, în care cei mici învață concepte de programare de la vârste foarte fragede. Sunt concepte de programare cu care lucrează și adulții, adică condiții variabile, lucruri destul de complexe, dar este o învățare prin joacă. Programele sunt dezvoltate de Massachusetts Institute of Technology ( MIT) și îi îndrumă pe copii către studierea limbajelor de programare propriu-zise”, a explicat Oana Manga.
Mai întâi inițiatorii proiectului au alcătuit o grupă la care au invitat copii ai prietenilor lor.
„Cursul a fost foarte bine primit, copiii au fost foarte încântați, părinții au mai vrut să continue, așa că încet am început să dezvoltăm toate aceste lucruri într-un proiect mai mare, care acum are câteva sute de mici vizitatori pe lună”, continuă Oana.
„Hub-ul“ de dezvoltare se adresează copiiilor cu vârste cuprinse între 8 şi 15 ani. Investiţia s-a ridicat la 30.000 de euro, iar hub-ul este un spaţiu de 160 de metri pătraţi, o suprafaţă cu patru săli de curs cu o capacitate de 60 de copii. Aici viitorii programatori / dezvoltatori învaţă să codeze cu ajutorul laptop-urilor, al video-proiectoarelor și a kit-urilor de robotică.
În sediul din București copiii pot participa la cursuri de programare de luni până sâmbătă, inclusiv.
„În următorii 15 ani nu vor exista meserii în care să îți poti permite să nu fii familiarizat cu ce este în spatele tehnologiei”
La început, cursurile erau susținute chiar de fondatori, acum antreprenorii au ajuns să aibă anjagați nouă profesori, între care sunt și programatori seniori, care lucrează în multinaționale, iar după programul de lucru vin să susțină cursuri pentru copii.
„Este un domeniu aflat într-o creștere uimitoare la nivel global. Se câștigă foarte mulți bani din joburile și business-urile care au legătură cu tehnologia. În următorii 15 ani nu vor exista meserii în care să îți poti permite să nu fii familiarizat cu ce este în spatele tehnologiei”, este convinsă cofondatoarea proiectului.
„Vrem să îi tranformăm pe copii din utilizatori de tehnologie în creatori de tehnologie. Toți copiii joacă Minecraft, este important însă să știe ce este în spatele jocului, cine face designul, să știe că pentru acest joc lucrează sute de programatori. Este vorba de o întreagă îndustrie”, explică Oana Manga.
Lecții demonstrative gratuite. „Cu greu îi ridicăm pe cei mici de la laptopuri. Copiii îi aduc pe părinți și nu părinții pe copii”
Cei interesați pot veni mai întâi, alături de părinți, la o primă lecție demonstrativă gratuită la Academia Micilor Developeri.
Din septembrie fondatorii intenționează să organizeze săptămânal la sediul din București câte o astfel de oră demonstrativă.
„La lecția demonstrativă facem cu ei un prim program, un prim joculeț, facem un câine și o pisică să se miște pe ecran. Scriem o linie de cod. Copiii sunt foarte încântați după lecțiile demonstrative care durează o oră. Cu greu îi ridicăm de la laptopuri. Apoi copiii îi aduc pe părinți și nu părinții pe copii”, zâmbește cofondatoarea Academiei.

La început sunt obișnuiți ca la școală: nu pun întrebări, le e frică să greșească. Dar copiii care vin pe termen lung intră în atmosferă, se destind. Pe lângă programare, copiilor le sunt transmise și idei care țin de curajul de a greși, pentru că în programare nu poți să înveți fără greșeli, fără testări. Din greșeli se învață.
„Nu lucrăm cu calificative, cu note, cu teme pentru acasă. Este un mod natural, copiii să facă, să greșească, și când nu știu ceva, să întrebe: «Hei, Tibi, nu reușesc, vino și ajută-mă!»”
Pentru alcătuirea programei pentru cursuri, cei doi antreprenori s-au inspirat din experiența școlilor din SUA și au dezvoltat o programă pentru doi ani.
„Acum începem cu un curs care se numește «Primii pași în programare» în care prin joc copiii învață concepte de bază, și apoi, încet, copii trec prin tot ceea ce americanii numesc pilonii pe care se bazează computer science, care sunt programarea, grafica, human computer interaction, - partea de robotică, internet și web sistems, baze de date, etc. După primul an în care lucrăm cu ei proiecte care să atingă acești piloni principali, din anul al doilea trecem la limbaje de programare pentru copii mai mari -Java – sau cu copiii care doresc să dezvolte site-uri studiem HTML. Începem să facem lucruri în limbaje de programare pe care le folosesc și adulții”, detaliază Oana Manga programa cursurilor de la Academia Micilor Developeri.

Planurile lor sunt să pregătească copiii pentru universități de tehnologie din top 10.
„Ne dorim să fim un «far călăuzitor» pentru copii și părinți, să îi inspirăm, să le arătăm care sunt posibilitățile internaționale ce le sunt oferite celor care se pregătesc în domeniul tehnologiei”, arată antreprenoarea.
În grupe sunt în general 10-12 copii, o ședință durează o oră și jumătate. Un curs de o lună, cu patru ședințe, costă 280 de lei. Din această toamnă vor fi organizate cursuri și pentru liceeni. De asemenea, va exista un curs și pentru copii de vârsta 6-7 ani, cu un ritm mult mai lent.
Cifra de afaceri a Academiei Micilor Developeri a fost în 2015 de 50.000 de euro.
Articolul face parte din cadrul campaniei Generația B. Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.
Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
http://www.theatlantic.com/technology/archive/2011/08/crazy-90-percent-of-people-dont-know-how-to-use-ctrl-f/243840/ .Să nu-mi ziceți că e "la ei". Despre ce mai vorbim?
In primul rand, chiar si peste 50 de ani vor exista meserii in care nu e nevoie sa stii programare. Ba chiar as afirma ca majoritatea meseriilor nu vor avea nevoie de cunostinte de programare. Vor folosi calculatoare (sau si mai probabil dispozitive ce vor inlocui calculatoarele), dar nu vor trece mai departe de interfata.
Apoi, nu toti oamenii au structura mentala necesara pentru a fi buni programatori, unii sunt mai predispusi catre disciplinele umane. Daca nu ai predispozitia catre programare si placerea de a face aceasta meserie, vei deveni un programator prost. Societatea nu are nevoie de programatori prosti, ii sunt mai utili oameni care exceleaza in meseriile lor, chiar daca sunt altele decat cele legate de tehnologie.
Afirm cele de mai sus in calitate de fost programator (unul nu prea bun), actualmente reprofilat intr-un domeniu mai degraba artistic.
PS: evident ca Zuckerberg si altii ca el au de gand sa promoveze programarea ca meserie de masa, in felul asta ei se aleg cu mana de lucru mai ieftina si mai accesibila.
Cum ziceam "Un curs de o lună, cu patru ședințe" este penibil. La ce nivel de acumulare are un copil si sete de cunoastere, ar trebui sa mearga zi de zi si sa faca 20 sedinte / luna. Nu 4. Pana ajunge la a doua sedinta e posibil sa-i dispara si interesul.
D-aia vor castiga din ce in ce mai mult siteurile educationale online. Gen sololearn, edx, udacity, udemy etc. Acolo poti invata bazele a aproape orice in mai putin de 1 luna.