Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Am vizitat Alba Iulia, un oraș cu o cetate în formă de stea. Interviu despre capitala spirituală a României

Înainte de vizita mea la Alba Iulia, am luat legătura cu city managerul Nicolaie Moldovan și l-am ascultat la conferința UNTWO, așa că aveam mari speranțe cu privire la Alba Iulia, chiar înainte de a merge acolo. Autoritățile au reușit să renoveze orașul care este acum unul foarte dinamic și găzduiește o mulțime de evenimente. În plus, autoritățile au reușit în mare măsură să facă un bun branding de destinație, ceea ce face din cetatea din Alba Iulia o destinație atractivă pentru turismul modern. Când vă aflați în orașul Alba Iulia doriți să îl lăsați cât mai curat și mai îngrijit, așa cum l-ați găsit.

Am intervievat-o pe Cristina Cofaru, expert local în Alba Iulia pentru a afla mai multe detalii despre acest oraș minunat. Iată ce spune ea:

Îți recomandăm

„Avem un oraș frumos, o cetate uimitoare și oameni primitori, iar acum ne concentram pe a face toate aceste atribute mai vizibile. În acest sens, Alba Iulia este primul oraș românesc care a adoptat propriul său manual de city branding, de standarde internaționale, care poate fi folosit la cerere, în mod gratuit, de potențiali investitori. Acesta a fost finalizat în timpul implementării proiectului CityLOGO.

O călătorie în Alba Iulia poate oferi o experiență multi-senzorială a unui oraș plin de istorie, o combinație fermecătoare, pitorească de nou și vechi. În multe feluri, te vei îndrăgosti cu ușurință de oraș în timp ce admiri frumusețea eternă a arhitecturii baroce a cetății Alba Carolina. Toate cele cinci simțuri vor fi în măsură să păstreze o experiență frumoasă, care va persista în memorie.

În cetate simțul prezentului se disipează pe măsură ce ajungi și atingi literalmente trecutul istoric prin exemple incredibile ale arhitecturii baroce și o mulțime de vestigii romane răspândite peste tot. Puteți petrece ore liniștite doar rătăcind pe străzile pietruite și admirând arhitectura fermecătoare a clădirilor din secolul al XIX-lea. Din turnul Catedralei Sf. Mihail puteți avea o vedere panoramică asupra acestui loc incredibil, iar noaptea puteți vedea luminile sclipitoare ale orașului.

La Alba Iulia, puteți alege fie să vă bucurați de o plimbare mai liniștită, în jurul cetății sau puteți asculta zgomotul de tobe și tropăitul copitelor sau ritmuri de vals armonioase, în timp ce participați la o mulțime de evenimente și reconstituiri care au loc pe tot parcursul anului. Mai mult decât atât, restaurante și cafenele minunate vă răsfață gusturile cu mâncăruri tradiționale și nu puteți pleca fără a încerca pâinea și vinul cetății.

Alba Iulia este, probabil, cea mai interesantă „capitală", de care mulți oameni nu au auzit niciodată, chiar dacă are tot ceea ce are nevoie pentru a încânta orice călător cu arhitectura și farmecul său, oferind o experiență plină de satisfacții. Este un oraș frumos, care a așteptat să se distingă și noi ne-am străduit să invităm tot mai mulți oameni să-l descopere ".

 În ceea ce privește istoria:

Istoria României este cel mai bine pusă în evidență în Alba Iulia, care se mândrește cu Cetatea Alba Carolina, cea mai reprezentativă  fortăreață cu bastioane de tip Vauban[ din România. Evenimente semnificative au avut loc aici din vremea romanilor (acum 2000 de ani), când Apulum (numele antic al localității Alba Iulia) a fost capitala și cel mai bogat oras al provinciei romane Dacia, până în momentul ceremoniei de încoronare a regilor din România Mare.

Renașterea orașului Alba Iulia, ca un oraș de importanță strategică, datează din perioada 1715-1738, când Imperiul Habsburgic, sub împăratul Carol al VI-lea, a construit fortăreața în formă de stea. Cetatea a fost numită Alba Carolina și a devenit motorul vieții culturale din oraș, care găzduiește biblioteca cea mai prestigioasă din Transilvania, Biblioteca Batthyaneum, cu mai mult de 70% din cele mai vechi manuscrise din România, și de asemenea găzduia cea mai veche stație de meteo funcțională în România la momentul respectiv. În prezent, valoarea acestui leagăn cultural uimitor începe să fie prezentată.

Alba Iulia rămâne un oraș emblematic pentru toți românii, capitala spirituală, fiind locul unde Unirea României Mari a fost semnată în 1918. Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care ne permitem să numim orașul nostru cealaltă capitală.

Pentru mai multe informații referitoare la istoria și moștenirea noastră, puteți accesa acest site.

Aici este un articol într-adevăr bine informat despre istoria zonei și oportunitățile turistice scris de doi turiști străini care au vizitat Alba Iulia și care și-au împărtășit cu amabilitate experiența.

Tot mai mulți oameni au vizitat orașul nostru și câteva dintre ei împărtășesc experiența lor prin informații și fotografii uimitoare. Ne simțim atât de recunoscători tuturor!

Cetatea Alba Carolina

Construită acum 300 de ani, Cetatea Alba Carolina este cea mai reprezentativă fortificație de tip Vauban bastion din România și unul dintre cele mai mari din Europa de centrală și de Sud-Est. Compusă dintr-un fort central și 7 bastioane cu porti baroce unice în Europa, Cetatea Alba Carolina a fost recent reabilitată cu fonduri naționale și ale UE, devenind o atracție turistică modernă, unde vizitatorii pot respira aerul istoriei. În interiorul celor 12 kilometri de ziduri ale cetății, vizitatorul poate beneficia de o lecție autentică de istorie, trecând de la stilul arhitectonic roman, la cel medieval și modern.

Câteva informații puteți găsi aiciaici și aici

Acord al Băncii Mondiale

De asemenea, Alba Iulia este primul oraș din România și din Europa centrală și de sud-est care a plătit din bugetul propriu pentru a intra într-un acord rambursabil (MRA) cu Banca Mondială. Prin MRA, Banca a furnizat servicii de consultanță în perioada iunie 2014 – iulie 2015, pentru a stimula potențialul de accesare a fondurilor UE în perioada 2014-2020. Banca Mondială a ajutat orașul să evalueze planurile de dezvoltare pe termen lung, a strategiilor și proiectelor, precum și, în cele din urmă, să acorde prioritate pentru 13 proiecte dintr-o listă lungă de peste 350 de proiecte pentru punerea în aplicare până în 2020. Municipiul Alba Iulia este pe primul loc între capitalele de județe din România la absorbția a fondurilor europene pe cap de locuitor. Deși de dimensiuni relativ mici, cu o populație de doar aproximativ 68.000 de locuitori, a reușit să absoarbă sau să atragă 150 de milioane de euro fonduri UE.

Aprecieri și distincții:

În ultimii ani, lucrările de reabilitare a Cetății Alba Carolina - pentru care s-au investit mai mult de 150 de milioane de euro - și eforturile depuse de municipiul Alba Iulia pentru creșterea potențialului turistic și pentru creșterea vizibilității patrimoniului local (cu accent pe istorie și cultură) au fost apreciate la nivel național și internațional, prin diverse premii și aprecieri deosebite:

În 2012, municipalitatea a fost distinsă cu prestigiosul titlu de Destinație europeană de excelență (EDEN) conferit de Comisia Europeană, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru lucrări de reabilitare și conservare a cetății. Ca urmare a acestei recunoașteri importante, destinația beneficiază de un loc permanent pe website-ul Comisiei Europene.

VIDEO:

https://vimeo.com/80513157

În martie 2013, municipiul Alba Iulia a primit Premiul Special al Juriului de la Organizația EUROPA NOSTRA, care este cea mai mare asociație europeană în domeniul conservării turismului, o rețea pan-europeană compusă din mai mult de 250 de organizații membre.

 În decembrie 2014, Cetatea Alba Carolina a fost distinsă cu Premiul I al Galei Fonduri Europene Structurale, în secțiunea „oaspeții primitori"; cetatea a fost, de asemenea, numită drept una dintre cele șapte minuni din România de către un ziar național;

 De asemenea, în 2014, municipiul Alba Iulia a fost distins cu titlul de „O reînnoire a orașului", în cadrul Galei „Best Cities Awards", 2014 de către Forbes România și primarul municipiului Alba Iulia a fost distins cu titlul „Oameni și idei care mișcă lucrurile înainte în România” la Gala Politicii externe a României în 2014.

Anul 2016 este al doilea an consecutiv când Alba Iulia a primit certificatul de excelență TripAdvisor, clasându-se pe locul al doilea ca cea mai populară destinație printre turiști, după Castelul Peleș. Alba Iulia a fost, de asemenea, primul oraș din România care a apărut în revista patrimoniului mondial al UNESCO. În plus, orașul a fost menționat de multe alte publicații renumite ca National Geographic Traveller, Huffington Post și Forbes România. De asemenea, potrivit Băncii Mondiale și agenției de rating Moody's, Municipiul Alba Iulia este un oraș cu o capacitate instituțională puternică pentru planificarea dezvoltării urbane și pentru atragerea de fonduri pentru proiecte urbane.

 Alba Iulia are de asemenea un blog oficial, pagini de Facebook atât în ​​limba română (municipiul Alba Iulia) și engleză (Visit Alba Iulia) și o aplicație mobilă care poate fi descărcată de pe App Store sau Google Play și pe care vă invităm să o utilizați pentru a afla mai multe informații (www.visitalbaiulia.com).

Planuri pe termen scurt și lung:

Una dintre prioritățile municipiului Alba Iulia pe termen scurt este stabilirea unui parteneriat public-privat pentru promovarea orașului ca destinație turistică, pentru a sprijini trendul ascendent de sosiri ale turiștilor și de extindere a unităților de cazare turistică. Ca urmare a investițiilor de peste 150 de milioane de euro din fonduri UE, în ultimii șapte ani, numărul turiștilor a crescut de mai mult de 10 de ori. În anul 2008 orașul Alba Iulia a fost vizitat de numai 32.000 turiști. Acum, după investiții de peste 150 de milioane de euro din fonduri UE, numărul vizitatorilor a crescut la 400.000 pe an.

Câteva atracții și recomandări turistice:

• Călătoriți înapoi în timp de-a lungul a două milenii, pe traseul celor Trei Fortificații printre vestigiile a trei fortificații din trei perioade diferite, construite succesiv pe aceeași zonă, fiecare cetate nouă, inclusiv cea veche: Castrul Roman (106 d.Hr.), Cetatea medievală (sec 16-17) și Cetatea Alba Carolina, o fortificație de tip Vauban (secolul 18)

• Nu ratați schimbarea gărzii în fiecare zi, dar mai ales în zilele de sâmbătă, când la ora 12 puteți admira salutul canon, un spectacol unic ce aduce viață în interiorul zidurilor vechi de trei secole ale cetății

• Urmați Traseul Porților

• Vizitați celula lui Horea, liderul Revoltei Țărănești din 1784

• Vizitati Catedrala Ortodoxă, locul unde regele Ferdinand I și Regina Maria au fost încoronați la 15 octombrie, în anul 1922

• Explorați Catedrala romano-catolică de 1000 de ani, unde au fost îngropați mulți conducători ardeleni.

• Vizitați Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii

• Faceți o plimbare relaxantă în Parcul Dendrologic „Dr. Ion Vlad " Alba Iulia, sau mergeți cu bicicleta pe piste pentru biciclete din zonă

• Sărbătoriți Ziua Națională pe 1 decembrie. În 2018, vom sărbători centenarul Marii Uniri din România.

Evenimente din Alba Iulia

Orașul nostru s-a bucurat de apreciere la nivel național și internațional pentru multe evenimente culturale organizate anual, cu scopul de a reanima orasul: Festivalul „Dilema Veche", organizat de elita intelectuală a României; Festivalul Apulum, care celebrează vremurile străvechi prin demonstrații cu soldați romani, ateliere și lupte dintre romani și daci; Feeric Fashion Week (cea mai importantă săptămână a modei în Europa de Est), „Povestiri", Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii; Alba Iulia Muzică & Film Festival; Festivalul de Jazz Alba; Festivalul de folk „Ziua de Mâine" și multe alte festivaluri și evenimente sociale și de afaceri. Ne-am dori să menționăm două evenimente recente la cetate care au atras atenția în oraș: „The Great Appearance", un tip inovativ de eveniment de marketing, cu un poster gigantic creat de municipalitate cu portrete a peste 1.000 de locuitori din Alba Iulia , reflectând iubirea și aprecierea dintre ei și oraș; „The Big Hug", în 2009, în care 10.000 de oameni au participat la cea mai mare îmbrățișare umană din istorie (au îmbrățișat literalmente cetatea), după cum a confirmat Guinness World Records. Potrivit Guinness Book, la eveniment au participat nu mai puțin de 9.758 de persoane, inclusiv fostul președinte, Traian Băsescu, pentru a sparge recordul anterior Mexicului cu peste șase mii de oameni, din 2005.

Vă invităm pe toți să descoperiți un oraș care se străduiește să devină atât un punct de reper pe harta destinațiilor turistice de top cât și un oraș european valoros, caracterizat prin valențe competitive durabile și un plan solid pentru dezvoltare economică."

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Alba Iulia este, cred, singurul oraș vechi restaurat așa cum trebuie: orașul roman, orașul medieval catolic (unde s-a încoronat și Mihai Viteazul), orașul românesc. Romani, români și maghiari, apoi austo-unguri se regăsesc acolo, fiecare cu partea lui de istorie. Aștept restaurarea fortăreței de la Oradea, care merge cam încet.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult