Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Argumentele femeii de 30 de ani care și-a planificat un copil chiar și cu un partener „part-time” m-au descumpănit: „În fond, copiii sunt un gest egoist al părinților”

Femeie în pat

Foto: Guliver Getty Images

Am avut o discuție interesantă și intensă cu o femeie de 30 de ani, discuție care mi-a demonstrat că lumea se schimbă și eu nici măcar nu-mi dau seama. Miezul discuție a plecat de la faptul că doamna dorea să facă un copil pentru că acum venise vremea. Până acum se ocupase de educație, apoi de serviciu, de carieră, de siguranța materială și iată, a venit vremea să procreeze. În momentul în care îmi înșiră toate argumentele astea nu știu de ce mi s-a părut că ascult o planificare pe termen lung cu deadline-uri. Poate că era corect, nu tăgăduiesc, dar sună extrem de artificial. Cum să-ți planifici iubirile, dragostea, copiii, viața, așa de parcă nu ne mai rămâne decât să bifăm în pătrățele totul deja stabilit? Mi-a mai spus că și-a făcut toate analizele, e perfect sănătoasă, nu are un partener, dar lucrează la asta. E deschisă inclusiv la ideea de a avea o relație temporară cu cineva, suficient cât să rămână însărcinată, după care, în cazul în care partenerul nu o mulțumește, își asumă situația de a rămâne singură să crească copilul fără să-i spună nimic infamului. Recunosc că m-a lăsat fără replică, nu mai auzisem așa ceva și mi se părea complet anapoda abordarea asta.

I-am spus, totuși, că un copil are nevoie în educația lui de ambele modele, tată și mama, pentru echilibrul lui psihologic. Asta ca să nu mai vorbesc de faptul că împricinatul ar putea să contribuie chiar material la întreținerea tinerei familii, ceea ce până la urmă e un drept al copilului. Și cum să nu-i spună? Nimeni nu cred că ar acceptă să afle că are un copil de care nu știe nimic. La argumentele mele îmi răspunde că în fond „copiii sunt un gest egoist al părinților”. Ei fac copii pentru plăcerea lor. Nimeni nu-i întrebă pe copii dacă vor să vină pe lume.

Asta mi-a luat tot aerul, m-a lăsat cu gura căscată. Tocmai mi-am adus aminte de o știre cu un indian, trecut bine de vârstă tinereții, care își dădea în judecată părinții că l-au adus pe lume. Atunci mi s-a părut o bizarerie. Acum văd că face parte dintr-o întreagă teorie. Păi atunci cum rămâne cu instinctul de reproducere, cu datoria umană de a duce specia mai departe, unul dintre instinctele primare, nu e un gest egoist e o funcție importantă implantată în ADN-ul omului.

Tânăra a continuat spunându-mi că atâta timp cât părinții aduc pe lume copii fără să-i întrebe fac un gest egoist, pentru plăcerea lor pură de a se duplica sau multiplica. Nu mai trăim în epoca de piatră, astăzi lucrurile astea se planifică, trăim în secolul 21. Apoi mi-a spus că ea a avut posibilitatea să se căsătorească imediat după liceu, însă a refuzat categoric pentru că nu-și făcuse încă facultatea, apoi a așteptat să înceapă serviciul, să obțină posturi importante și abia acum e momentul plănuit.

Societatea în care trăim nu permite unui tânăr să-și asume o familie mai repede, studiile se termină târziu, serviciul e foarte important pentru că el îți asigură traiul și apoi prosperitatea, până nu realizezi lucrurile astea nu te poți gândi să faci un copil. Din cauza asta tinerii fac copii din ce în ce mai târziu, a terminat ea înflăcărată și convinsă de vorbele rostite. Păi dacă e așa cum spui tu și copiii nu au nicio responsabilitate pentru că au venit pe lume și reprezintă doar dorința părinților, atunci înseamnă că îți asumi o sarcină foarte grea, să-l susții pe copil toată viața ta. Chiar și după aia. La replica mea mi-a răspuns scurt și tăios: Bineînțeles!

Nu știu cine m-a pus să intru în discuția asta, n-am mai apucat să o întreb ce se întâmplă cu generația aia de copii/maturi întreținuți, aia cum o să facă?

Chiar că lumea se schimbă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cam trist acest tip de femeie care se grăbește să facă un copil-trofeu in pragul menopauzei, dupa care are eventual grijă excesivă de el până când devine un papă-lapte. E culmea că l-ar fi crescut mai bine dacă avea bani mai puțini dar îl lăsa să se învețe cu greul, si eventual avea și un tată pe lângă el.

    Mi se pare complet fals și modul în care privește familia din perspectiva la homo economicus (i.e. procrearea ca și act egoist). Același argument ar putea fi extrapolat și la prietenii: îmi fac prieteni ca să mă ajute să mut mobila cu mașina, să dorm la ei când vizitez alte orașe, etc. Când de fapt relațiile de familie și prietenie sunt un scop în sine, iar beneficiile pe care ni le aduc sunt aferente.
    • Like 0
    • @ Garbage Day
      fc check icon
      trebuie să și-o fure!
      (n-aș zice „scop în sine”. ar mai trebui polizat. dă aerul de lucrativ. „...și prietenie sunt expresii ale umanității, iar...”) nu știu, zic și io.
      • Like 0
    • @ fc
      Ce să fure? (cer scuze, nu prea mai judec la ora asta)
      Cred că sună mai bine ”expresii ale umanității”, aveți dreptate.
      • Like 0
    • @ Garbage Day
      fc check icon
      (scuze eu. e-o expresie. să dea cu capul de betonul pragului de sus. să vază cum îi. e pentru orgolioși, pentru ”căpoși”, care nu se conving cu/din vorbele altora ci doar după limita insuportabilă a durerii, a propriei dureri)
      • Like 0
  • Cand lumea sa plans de slaba calitate a slujitorilor lui Dumnezeu de la acea vreme, sfantul Ioan Gura de Aur a raspuns: "Dati - mi mame crestine.....
    La ce argumente are specimenul muieresc intalnit, nu te mai miri de ce lumea este pe invers.
    • Like 1
    • @ Victorin Borsciov
      Valentin check icon
      Ok, dar pe lume mai există şi alte religii.
      • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      Paradoxal acesta educatie crestina se face prin iubire, atat iubire parinteasca cat si iubire conjugala si daca nu ai parte nici de una, nici de alta e greu sa cred teoretic in asa ceva.
      • Like 0
  • Ca si tata, ii dau dreptate in mare masura femeii respective, sa ai copii este o responsabilitate pe care trebuie sa ti-o asumi. Nu cred ca era mai buna societatea traditionala, in care parintii faceau copii "ca sa aiba cine le da o cana de apa la batranete" ori ca sa aiba mai multe maini de ajutor la munca campului.
    Suntem bombardati in mass media de "cazuri sociale" de parinti care au facut copii cand nu erau pregatiti sau mai multi decat isi puteau permite, traiesc cu totii in mizerie si apeleaza la mila publica.
    Autorul pare sa aiba o idee naiva si idilica despre viata, relatii, familie.
    • Like 4
  • Singurul lucru cu care nu sunt de acord in pozitia domnisoarei din articol este ideea de a nu-i spune potentialului partener care este 'planul'. Nu e OK sa pacalesti pe cineva in felul acesta. Daca intr-adevar nu isi doreste sa fie legata de un barbat, poate foarte usor sa apeleze la o banca de sperma, si c'est tout.

    In rest, modul ei de gandire mi se pare foarte sanatos, si nu stiu de ce ar surprinde pe cineva faptul ca si-a planificat cu atata acuratete viata. E o chestie imposibila aici: daca il planuiesti in detaliu pe bebe, nu-i bine. Daca vine neplanificat, si eventual fara a bifa cutiutele in ordinea corecta, iarasi nu-i bine.

    Cutiutele de bifat care va mira atat de mult nu au fost inventate de domnisoara respectiva - sunt acolo, si pentru femei si (desi mai putin) pentru barbati, de cand lumea. Daca nu le bifezi, te vorbeste satul; eu una sunt satula sa fiu intrebata de doamne binevoitoare de o anumita varsta de ce nu LE fac un nepot parintilor mei, sa aiba si ei viata implinita. Acum doua luni era sa imi pierd controlul si sa ii explic uneia dintre ele exact de ce nu le fac parintilor mei un nepot. Daca o intereseaza atat de mult...

    Pentru o generatie care se casatorea la 24-25 de ani, contand mult pe suportul parintilor si al familiei extinse, si muncea in acelasi loc, cu program stabil, toata viata, nu exista, parca, notiunea ca acum nu mai poti sa faci asta. Faci un copil cand ti-l permiti, si nu mai poti conta pe ajutorul bunicii si al matusilor, pentru ca nu stii unde te poarta viata. Deci, ca sa ti-l permiti, si sa il cresti decent, trebuie sa ai un venit. Tu, ca mama. Nu poti conta pe venitul sotului - si nu, nu e misandrie, nu ma gandesc imediat la faptul ca tu te ingrasi si el fuge cu o gazela. Ma gandesc la faptul ca maine ii poate pica un pian in cap, parintii tai isi intind pensia de la o luna la alta, iar tu...

    Numai oamenii care cred ca un copil creste si el pe langa adulti, o specie de animalut de casa biped pe care il chemi la masa si il mai speli din cand in cand nu isi fac planuri.

    Cat despre egoism - el este prezent oricand, si nu exclude iubirea; venirea pe lume a unui copil este o decizie a cuplului care si-l doreste. Cand iti doresti ceva, orice, esti a priori egoist. Sau am prefera initial altruismul zicerii unul pentru stat, unul pentru biserica, si abia apoi toleram egoismul - unul pentru tine?

    Orice parinte OK isi sustine copilul toata viata, chiar daca nu neeaparat financiar. Intretinuti am fost si noi, si parintii nostri, si bunicii nostri, si iata ca am devenit adulti, si ne vom intretine copiii. Nimic nou sub soare.

    De la tabletele lui Hammurabi incoace, umanitatea se plange ca generatia urmatoare va distruge lumea. Si iata-ne, aici, la tastatura, la patru mii de ani distanta de dezastrul prezis.

    Eu zic sa nu ne ingrijoram prea tare. The kids are alright.
    • Like 6
    • @ Maria Zamfir
      fc check icon
      tocmai de-aia nu trebuie obligat omul să se vaccineze, el cu-ai lui. că lumea nu dispare. ay-ya-yay..... (rămas-am trepanat, din șoc tot nu-mi revin..............)
      -----
      ps - da, egoismul nu exclude iubirea. o folosește parșiv-lucratif. curat-murdar. ceva limpezește incertitudinea curăției iubirii: sacrificiul. nu plăcerea.
      pps - din nou... importantă e nașterea de sus. care poate pricepe.
      • Like 2
    • @ fc
      Ba da, trebuie, pentru ca bolile copilariei nu sunt o gluma. The kids won't be alright daca nu ii hranim cum trebuie, daca ne rugam sa le treaca leucemia, daca ne rugam sa le treaca raceala sau febra fara sa le dam o pastila.
      • Like 2
    • @ Maria Zamfir
      fc check icon
      care e treaba cu rugăciunea? ce filme ați văzut? copilul, această lume vie, această minune a Lumii făr' de început, are nevoie de iubire. îl hrănești cât și când vrea și-i arăți iubirea ta. (leucemia vine din trecute fapte ticăloase foarte, atingem karma cu-ale ei ițe pe neam venite). nu, nu trebuie. că... kids are ok. nu? eu zic că nu trebuie să ne-ngrijorăm prea tare.
      • Like 1
    • @ Maria Zamfir
      Dacă consideri că trebuie vaccinat copilul, vaccinează-ți-l pe-al tău, dar nu decide tu pentru al meu ce trebuie să facă!
      • Like 0
  • Cum să-ți planifici iubirile, dragostea, copiii, viața, așa de parcă nu ne mai rămâne decât să bifăm în pătrățele totul deja stabilit? - păi simplu, după rigorile științei, totul se poate, iar cu bani poți cumpără orice, chiar și dragostea nu?

    Da, dar nu poți cumpără sufletul. Săracii oameni, ce au ajuns.... pardon, evoluat!
    • Like 0
  • Ioan check icon
    Eu sunt de acord cu ce a zis doamna din articol, dar as merge mai departe.

    Eu consider ca a avea copii e cea mai mare crima pe care o poate comite cineva. Dupa mine, a avea copii, mai ales intr-o tara atat de infecta ca asta, e un act de un sadism pe care nici nu mi-l pot imagina.


    Eu nu vreau sa traiesc, si nu am vrut niciodata! Nu vreau sa traiesc intr-o astfel de lume, dar parintii mei m-au condamnat, si pentru asta o sa-i urasc pentru totdeauna.
    • Like 0
  • Alien check icon
    Pe vremea mea, taicusorule, copii se făceau natural, din dragoste și iubire! După o litra de tuca din aia bună, și creștea iubirea ca pâinea calda! Și aveai pe cine să trimiți cu vaca, cine să te care când te prăbușeai beat în sant, cine să taie lemne, viitorul speciei era asigurat, nu ca acum. Și mai ales aveai cine să-ți plătească pensia.
    Plus că acum, în secolul 21 știm că adn-ul și instinctul de reproducere, de la euglena la laureații nobel n-au fost niciodată egoiste... Și ca ateii aia de-alde Dawkins bat ca de obicei câmpii...
    • Like 2
    • @ Alien
      fc check icon
      n-apăruse foamea dă bani... (cestie de viteze).
      • Like 1
    • @ fc
      Valentin check icon
      Nu mi se pare că planeta e depopulată. Din contră, numărul locuitorilor creşte exponenţial.
      • Like 0
    • @ Valentin
      fc check icon
      deci teama că „dispare lumea” dispare?
      • Like 0
    • @ fc
      Valentin check icon
      Nu văd niciun semn că s-ar întâmpla asta. Probabil că o să dispară datorită unui cataclism natural, cum s-a mai şi întâmplat.
      • Like 0
    • @ Valentin
      fc check icon
      deci pericolul nu poate veni de la copiii agent purtător? deci impunerea prin forță a vaccinării nu se susține?
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Chestia cu echilibrul psihologic e mit. 90% din copiii patriei sunt crescuţi de două femei: mama şi bunica. Tatăl e episodic, mai ales în mediul rural. Şi copilul se dezvoltă bine-mersi. În plus văd că toată lumea leagă reproducerea de căsătorie. Fals. Copil faci şi cu amanta. În plus actele sunt acte, iubirea e iubire.

    În rest, treaba e ştiută: presiune socială (studiezi de rupi) şi un climat neplăcut, ciudat, certăreţ, ascuţit. Natalitatea a scăzut întotdeauna în situaţii de criză. Nici prin anii 20, când o pâine ajunsese la şase zerouri, nu era foarte populară. Dar crizele trec. Vin şi trec, ca dealurile şi văile lui Blaga. O să treacă şi asta. E drept, poate că nu în timpul vieţii noastre, dar să nu fim egoişti. Important e că trec.
    • Like 2
    • @ Valentin
      fc check icon
      un copil nu se poate dezvolta bine-mersi decât într-o familie care reușește echilibrul: ori e-ntreagă (clasicul dat de biologic) ori e-ntregită de priceperea unicului părinte (e bărbați mai grijulii decât mama, uneori). lumea care cere acte e lumea veche, n-o cere nimeni, nu-i topic. interesant, punctați o presiune. sunteți culant până-n sacrificiu. personal, o văd prostie. treaba cu clima, vremea, ... 'ți-iei o haină mai groasă. ) plăpânzii să curăță.
      natalitatea nu scade în funcție de haleală. natalitatea coboară-n societățile ghiftuite. unde după frigiderul plin, după biblioteca plină, după harta bifată tuată, apare ceva. să să chinuie „specialiștii”, oamenii de știință, să zică ce-i și să facă etichetă.
      (interesant e cum după un război crește numărul masculilor în statistica nașterilor, drept reechilibrare)
      • Like 1
    • @ Valentin
      Corina check icon
      „Se dezvoltă bine-mersi”... Nu cred că-i așa simplu. Chiar dacă lipsește din viața cotidiană a copilului, contează ca părintele absent să-și facă datoria față de el și copilul să-l poată considera în sinea lui, în toată libertatea, demn de afecțiune și respect.
      • Like 0
    • @ fc
      Valentin check icon
      Dezvoltarea e în primul rând psihologică, ori aici apare problema. Psihologia vorbeşte de "părintele absent", cel care e prezent fizic dar absent ca părinte. Aici intervine de multe ori şi tradiţia: societatea românească a considerat din cele mai vechi timpuri că mama este cea care creşte copilul, în timp ce talăl are treburile lui. Numărul părinţilor absenţi este foarte mare la noi. Majoritatea copiilor sunt crescuţi de binomul mamă-bunică. E un fapt, iar în mediul rural e vizibil cu ochiul liber.
      • Like 0
    • @ Valentin
      fc check icon
      dezvoltarea e un cumul, o sumă. un întreg echilibrat. treburile tatălui sunt fix spre-a-ntreține familia, de-obicei. dvs creați premisa parentingului ca și industrie?
      • Like 0
    • @ fc
      Valentin check icon
      Tot ce încerc să spun este că un copil se poate dezolta şi cu doi tutori de acelaşi sex (ex. mama şi bunica, în timp ce tatăl este decedat) sau chiar cu un singur părinte.
      • Like 0
    • @ Valentin
      fc check icon
      sau trei. ce-are? iubire să fie.
      • Like 0
    • @ fc
      Valentin check icon
      De ce nu? Mama, mătuşa, bunica. Sunt familii care îşi construiesc o singură casă: surorile la un etaj cu familiile lor, fratele pe alt etaj cu familia lui. O curte comună şi multă veselie. Cunosc un caz...
      • Like 0
    • @ Valentin
      fc check icon
      iubire să fie. numai bine, cu bucurii!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult