Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Câteva ponturi pentru tinerii dezorientați care nu știu ce să facă după ce au terminat școala

Absolvenți Timișoara

Foto: Cornel Putan/ Inquam Photos

„E ușor să fii tânăr, fără griji, fără responsabilități”. Ușor de spus, realitatea stă un pic altfel. Ești aruncat în societate și lăsat să faci propriile alegeri după ce ți s-a spus toată copilăria și adolescența ce să faci și ce să nu faci.

În plus, ești tratat cu superioritate pentru că nu știi prea multe, nu te bagă nimeni în seamă și nici nu te ia cineva în serios, dar totodată, nici nu vrea nimeni sa te învețe.

Văd în ultimul timp că se promovează la un nivel înalt consilierea, orientarea în carieră și alte domenii conexe.

În același timp, nu văd foarte multe persoane care să beneficieze de acest ajutor. Observ tot mai mulți tineri dezorientați, confuzi, care caută validare și evadare în cu totul alte contexte.

Mulți tineri, majoritatea fără experiență, știu foarte puține spre deloc despre ceea ce înseamnă munca efectivă, iar gândirea referitoare la carieră este limitată, influențată și distorsionată de mulți factori externi.

Orientarea profesională nu primește foarte multă atenție, deși notele și calificările nu mai sunt suficiente, iar șomajul are un procent în continuă creștere.

Foarte mulți tineri nu cer ajutorul atunci când vine vorba despre carieră si de multe ori chiar și când este vorba despre viața personală. Astfel, ar avea un impact major introducerea unei activități de acest fel în programa școlară ca materie, nu doar ca opțiune.

De ce?

Pentru că orientarea în carieră și consilierea de orice fel nu înseamnă doar informații despre piața muncii, ci se referă și la opiniile și așteptările tinerilor despre ce fel de muncă i-ar avantaja și cu ce ar putea să înceapă. Să li se explice la ce înseamnă, realist vorbind, munca pe care își doresc să o presteze.

În plus, ar trebui să fie ajutați și învățați să identifice potențiali angajatori și ce pot face pentru a le capta atenția, dar și să fie pregătiți din punct de vedere psihologic pentru piața muncii.

La final însă... toate acestea dispar în fundal și atunci ce rămâne de făcut? Să preiei inițiativa.

Toate începuturile sunt grele, dar unele sunt mai dificile decât altele.

Mi s-a părut greu să lucrez cu mine când am conștientizat că, pentru a evolua în carieră, pentru a demonstra că sunt de încredere și responsabilă, trebuie să mă dezvolt mai întâi pe mine.

Nu foarte mulți oameni mi-au împărtășit entuziasmul legat de faptul că trebuie să începi schimbarea cu propria persoană înainte de a face orice altceva.

Aveam foarte puține modele în jurul meu.

Majoritatea se mulțumeau să muncească din greu și să trăiască de la o lună la alta. Eu voiam mai mult de atât.

Vă las mai jos ce am învățat când am decis să preiau inițiativa și să mă consiliez singură. 

Disciplina duce la succes

Ca să poți construi ceva pe termen lung care să fie de succes, vei avea nevoie de acțiune constantă. Fie că este vorba despre o afacere pe care îți dorești să o înființezi de mult timp, fie că îți dorești să înveți un domeniu nou, o limbă nouă, sau simplul fapt că îți dorești o condiție fizică mai bună, nu te poți baza pe motivația de sine întotdeauna.

Lucrează inteligent, nu din greu

Creează sisteme și procese în mod constant pentru a putea să te bucuri de viață. Cele mai multe realizări apar mult mai ușor dacă le abordezi strategic. Doar foarte rar o abordare haotică duce la succes. Unul dintre cele mai mari secrete ale dezvoltării mele de până acum, dar și ale unei productivități ridicate este să folosesc sisteme pentru aproape orice. Folosesc strategii ca să pot citi mai multe cărți într-o lună, îmi planific toate evenimentele cu 3 săptămâni înainte pentru a salva timp, al meu și al altora, folosesc o strategie chiar și atunci când stau la coada de la magazin.

Investește în tine

De cele mai multe ori, nu conștientizezi ceea ce nu știi. Investesc în mine constant și acesta este motivul principal pentru care cresc în fiecare zi, la fel și rezultatele mele.

Câștigătorii sunt cei care au curajul să piardă

Nu poți fugi de eșec. Îmbrățișază-l și caută să înveți ceva din el. Orice ți se pare mic și nesemnificativ, va avea un impact mare mai târziu. Lucrurile bune nu vin ușor. Ceea ce vine ușor, pleacă repede. Ține minte asta!

Menține-te sănătos

Ceea ce încerci să construiești reprezintă reflecția ta. Ai grijă de tine și de corpul tău, astfel vei lua decizii mai bune atât pentru tine cât și pentru cei din jurul tău.

Schimbă mediul și fii… inconfortabil

Din moment ce decizi să schimbi mediul în care te dezvolți, îți vei schimba prioritățile și vei avea ocazia de a experimenta noi oportunități. Ieși constant din zona de confort și vei crește ca persoană exponențial, dar și rezultatele vor da roade.

Nu asculta persoanele care nu sunt unde îți dorești tu să fii

Nu reușești să găsești pe cineva? Investește într-un mentor care se află deja unde îți dorești tu și a realizat deja lucrurile pe care îți dorești să le realizezi. Nu poți primi sfaturi de la cineva care nu a avut niciodată o afacere sau nu a lucrat vreodată în domeniul în care îți dorești tu să activezi.

Calitate, nu cantitate

Se spune că ești media celor 5 persoane cu care îți petreci timpul. De ce? Ei bine, cu toții știm că atunci când stăm foarte mult timp în compania unei persoane, împrumutăm din comportament, gesturi, mod de a vorbi, de a mânca, de a ne îmbrăca și așa mai departe. Conectează-te cu oameni ambițioși care își doresc să schimbe lumea în mai bine, este deja suficient de mult rău cauzat.

Încearcă să dezvolți un tip de mentalitate pe termen lung

Reține! Roma nu a fost construită într-o zi. Nici măcar lumea în care trăim nu a fost construită într-o zi. Lucrurile minunate necesită timp.

Cumpără active, nu pasive

Evită câștigurile pe termen scurt ca să te poți bucura de rezultate pe termen lung. Cea mai rapidă cale de a rămâne fără venituri este să investești în ceva ce nu îți aduce profit.

Mi-ar fi fost mult mai ușor să mă învețe cineva toate aceste lecții, aș fi știut că trebuie să încep cu propria persoană înainte să mă lovesc de societate, de piața muncii, de angajatori și multe altele. Sunt recunoscătoare totuși că am reușit să le descopăr pe cont propriu. Astfel, am învățat să apreciez la un alt nivel atunci când primesc informații care m-ar putea ajuta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ca locuitor al frumosului oraș Timișoara, ar fi trebuit să știi, autoareo, că multe firme din zonă fac instruire la locul de muncă. Acum depinde ce cauți tu de muncă...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon