Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Coronavirus în Italia și o situație un pic ciudată | Să nu ne panicăm, dar nici să nu ne culcăm pe o ureche! Isteria nu ajută, informarea, da!

Supermarket Milano

Foto: Un bărbat își face provizii de teama coronavirusului, la Milano. Oamenii au luat ieri cu asalt supermarketurile pentru a-și face rezerve. (Sursa: Guliver Getty Images)

Mesajul principal acum, în contextul situației din Italia, sigur că rămâne să nu ne panicăm, dar nici nu putem să ne culcăm pe o ureche. Noi, românii, nu suntem cunoscuți pentru pregătire bună, ci mai degrabă pentru cârpeală, lene, lasă că merge și așa, lasă că mie nu mi se întâmplă, lasă că nu-mi ajută la nimic educația medicală. Ba ajută, este cea mai importantă, mai ales în astfel de cazuri.

Știind ce se întâmplă, având surse bune de informare, putând discerne rapid între fake news și date corecte, având habar de regulile minime de igienă - sunt elemente care nici nu duc la isterie, dar ne și țin vigilenți, pregătiți pentru situația actuală și cele care vor mai fi. Că vor mai fi.

Cu acest coronavirus lucrurile sunt un pic ciudate. Au apărut cazuri în Iran, iar acolo nu au călătorit oameni. OMS studiază atent problema și nu are răspunsuri. S-au mapat unele proteine, dar nu avem vaccin. Nu avem nici tratament clar. Pe de altă parte, 80% din cazuri sunt ușoare și se vindecă. În mod normal există un pattern care ne spune că-n 2-3 luni virusurile își pierd tăria și cazurile scad. Specialiștii sunt însă speriați și de posibile mutații care să facă virusul mai puternic. Sunt scenarii și scenarii. Nu e bine să subestimăm, nici să exagerăm, ci să avem un peisaj complet, ancorat în realitate.

Tot tabloul acesta ne arată că suntem extrem de vulnerabili. Avem medicină modernă, slavă cerului. Nu cu ceai de mușețel și cuișoare, ci cu genetică, imunologie, farmacologie, epidemiologie, toate la nivel înalt. Dar pericolul acesta mic, viral/fungic/bacterian ne va pune mari probleme mereu.

Isteria nu ajută. Sensibilizarea, conștientizarea, vigilența, informarea, DA!

Vă rog mult, pe fiecare, om cu om, faceți prioritate din educația medicală!

- surse bune de informare, vă alegeți jurnaliști buni, oameni cu pregătire medicală, site-urile oficiale;

- învățați care e treaba cu corpul, cum merge, unde se strică;

- deprindeți principiile de igienă, siguranță, pe care să le imprimați și celor din jur;

- citiți cărți pe subiectele acestea;

Supermarket Milano (Foto: Andra Stan, Facebook)

Revenind la covid-19, reamintesc măsurile:

- ne spălăm pe mâini bine, cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde;

- tușim în șervețel sau în cot;

- nu ieșim anapoda pe străzi când avem simptome;

- evităm contactele cu persoanele care au călătorit recent;

- ne ferim de spațiile aglomerate;

- rămânem informați bine, calmi, dar nu nepăsători;

Aflați mai mult:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Spălat pe mâine ,cu ce? Românii sunt pe ultimele locuri la consumul de săpun din Europa.
    • Like 0
  • Inchideti fratiilor granitele sa nu mai poata intra si iesi nimeni pana nu se clarifica situatia!!!Chiar mai trebuie sa moara in multe tari numeroase persoane pentru prevenirea acestor situatii inacceptabile?
    • Like 0
  • inca avem 2 mii de scoli cu toaleta in fundul curtii si fara apa de spalat pe maini. De langa scolile acestea au plecat/venit milionul de romani din italia /spania etc.
    • Like 0
    • @ Claudia Olteanu
      Ada check icon
      Mai rau este de cei care au apa dar nu se spala. Si nu ducem lipsa de ei.
      • Like 0
  • Mda, ia să vezi la copiii din școli spălat pe mâini lipsă și băgat degete în gură, oricât le spui să nu.
    • Like 1
  • Ada check icon
    Daca in acest secol si in anul de gratie 2020 inca mai trebuie ca cineva sa ne spuna sa ne spalam pe maini, sa evitam aglomeratia , sa avem grija nu atat de noi cat de cei din jurul nostru, cred ca este o problema cu psihicul oamenilor care nu au aceste lucruri in bagajul educational.
    • Like 1
  • check icon
    Autorul articolului cred că a emis un oximoron tare de tot:
    „Tot tabloul acesta ne arată că suntem extrem de vulnerabili. Avem medicină modernă, slavă cerului. ”

    Eu cred că dacă virusul ajunge să se împrăștie la noi, abia atunci vom vedea cu adevărat competența instituțiilor de stat din România: „Colectiv” exponențial scrie pe angajații și șefii acestor instituții!
    Cred că peste jumătate vor intra în concediu medical, sau vor avea piciorul în ghips, ca Stănculescu la Loviluție!
    • Like 3
    • @
      Nu cred ca se pune problema "daca ajunge", ci "cand ajunge" sau "cand va fi descoperit" (cel mai probabil a ajuns deja).
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult