Foto: Un bărbat își face provizii de teama coronavirusului, la Milano. Oamenii au luat ieri cu asalt supermarketurile pentru a-și face rezerve. (Sursa: Guliver Getty Images)
Mesajul principal acum, în contextul situației din Italia, sigur că rămâne să nu ne panicăm, dar nici nu putem să ne culcăm pe o ureche. Noi, românii, nu suntem cunoscuți pentru pregătire bună, ci mai degrabă pentru cârpeală, lene, lasă că merge și așa, lasă că mie nu mi se întâmplă, lasă că nu-mi ajută la nimic educația medicală. Ba ajută, este cea mai importantă, mai ales în astfel de cazuri.
Știind ce se întâmplă, având surse bune de informare, putând discerne rapid între fake news și date corecte, având habar de regulile minime de igienă - sunt elemente care nici nu duc la isterie, dar ne și țin vigilenți, pregătiți pentru situația actuală și cele care vor mai fi. Că vor mai fi.
Cu acest coronavirus lucrurile sunt un pic ciudate. Au apărut cazuri în Iran, iar acolo nu au călătorit oameni. OMS studiază atent problema și nu are răspunsuri. S-au mapat unele proteine, dar nu avem vaccin. Nu avem nici tratament clar. Pe de altă parte, 80% din cazuri sunt ușoare și se vindecă. În mod normal există un pattern care ne spune că-n 2-3 luni virusurile își pierd tăria și cazurile scad. Specialiștii sunt însă speriați și de posibile mutații care să facă virusul mai puternic. Sunt scenarii și scenarii. Nu e bine să subestimăm, nici să exagerăm, ci să avem un peisaj complet, ancorat în realitate.
Tot tabloul acesta ne arată că suntem extrem de vulnerabili. Avem medicină modernă, slavă cerului. Nu cu ceai de mușețel și cuișoare, ci cu genetică, imunologie, farmacologie, epidemiologie, toate la nivel înalt. Dar pericolul acesta mic, viral/fungic/bacterian ne va pune mari probleme mereu.
Isteria nu ajută. Sensibilizarea, conștientizarea, vigilența, informarea, DA!
Vă rog mult, pe fiecare, om cu om, faceți prioritate din educația medicală!
- surse bune de informare, vă alegeți jurnaliști buni, oameni cu pregătire medicală, site-urile oficiale;
- învățați care e treaba cu corpul, cum merge, unde se strică;
- deprindeți principiile de igienă, siguranță, pe care să le imprimați și celor din jur;
- citiți cărți pe subiectele acestea;
Revenind la covid-19, reamintesc măsurile:
- ne spălăm pe mâini bine, cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde;
- tușim în șervețel sau în cot;
- nu ieșim anapoda pe străzi când avem simptome;
- evităm contactele cu persoanele care au călătorit recent;
- ne ferim de spațiile aglomerate;
- rămânem informați bine, calmi, dar nu nepăsători;
Aflați mai mult:
- Vlad Mixich: România este astăzi mai expusă infecției cu coronavirus decât în urmă cu 48 de ore. Ce putem face - să ne spălăm des pe mâini și evităm să ne atingem fața cu mâinile
- Cristian Lică: Cât de neajutorați suntem dacă virusul chinezesc ajunge în România? (+audio)
- Raluca Ion: Românii care se întorc din zonele italiene afectate de coronavirus vor sta în carantină 14 zile
- Adrian Stepan: Italia, sub asediul coronavirusului: reuniune de urgenţă a Consiliului de miniştri, carantină pentru zonele de focar, manifestările publice, anulate
- Claudiu Vuță: China strănută, lumea întreagă se îmbolnăvește. Cât costă doar în acest moment închiderea „fabricii planetei” și cine va câștiga din criza coronavirusului
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
„Tot tabloul acesta ne arată că suntem extrem de vulnerabili. Avem medicină modernă, slavă cerului. ”
Eu cred că dacă virusul ajunge să se împrăștie la noi, abia atunci vom vedea cu adevărat competența instituțiilor de stat din România: „Colectiv” exponențial scrie pe angajații și șefii acestor instituții!
Cred că peste jumătate vor intra în concediu medical, sau vor avea piciorul în ghips, ca Stănculescu la Loviluție!