Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Coronavirus în Italia și o situație un pic ciudată | Să nu ne panicăm, dar nici să nu ne culcăm pe o ureche! Isteria nu ajută, informarea, da!

Supermarket Milano

Foto: Un bărbat își face provizii de teama coronavirusului, la Milano. Oamenii au luat ieri cu asalt supermarketurile pentru a-și face rezerve. (Sursa: Guliver Getty Images)

Mesajul principal acum, în contextul situației din Italia, sigur că rămâne să nu ne panicăm, dar nici nu putem să ne culcăm pe o ureche. Noi, românii, nu suntem cunoscuți pentru pregătire bună, ci mai degrabă pentru cârpeală, lene, lasă că merge și așa, lasă că mie nu mi se întâmplă, lasă că nu-mi ajută la nimic educația medicală. Ba ajută, este cea mai importantă, mai ales în astfel de cazuri.

Știind ce se întâmplă, având surse bune de informare, putând discerne rapid între fake news și date corecte, având habar de regulile minime de igienă - sunt elemente care nici nu duc la isterie, dar ne și țin vigilenți, pregătiți pentru situația actuală și cele care vor mai fi. Că vor mai fi.

Cu acest coronavirus lucrurile sunt un pic ciudate. Au apărut cazuri în Iran, iar acolo nu au călătorit oameni. OMS studiază atent problema și nu are răspunsuri. S-au mapat unele proteine, dar nu avem vaccin. Nu avem nici tratament clar. Pe de altă parte, 80% din cazuri sunt ușoare și se vindecă. În mod normal există un pattern care ne spune că-n 2-3 luni virusurile își pierd tăria și cazurile scad. Specialiștii sunt însă speriați și de posibile mutații care să facă virusul mai puternic. Sunt scenarii și scenarii. Nu e bine să subestimăm, nici să exagerăm, ci să avem un peisaj complet, ancorat în realitate.

Tot tabloul acesta ne arată că suntem extrem de vulnerabili. Avem medicină modernă, slavă cerului. Nu cu ceai de mușețel și cuișoare, ci cu genetică, imunologie, farmacologie, epidemiologie, toate la nivel înalt. Dar pericolul acesta mic, viral/fungic/bacterian ne va pune mari probleme mereu.

Isteria nu ajută. Sensibilizarea, conștientizarea, vigilența, informarea, DA!

Vă rog mult, pe fiecare, om cu om, faceți prioritate din educația medicală!

- surse bune de informare, vă alegeți jurnaliști buni, oameni cu pregătire medicală, site-urile oficiale;

- învățați care e treaba cu corpul, cum merge, unde se strică;

- deprindeți principiile de igienă, siguranță, pe care să le imprimați și celor din jur;

- citiți cărți pe subiectele acestea;

Supermarket Milano (Foto: Andra Stan, Facebook)

Revenind la covid-19, reamintesc măsurile:

- ne spălăm pe mâini bine, cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde;

- tușim în șervețel sau în cot;

- nu ieșim anapoda pe străzi când avem simptome;

- evităm contactele cu persoanele care au călătorit recent;

- ne ferim de spațiile aglomerate;

- rămânem informați bine, calmi, dar nu nepăsători;

Aflați mai mult:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Spălat pe mâine ,cu ce? Românii sunt pe ultimele locuri la consumul de săpun din Europa.
    • Like 0
  • Inchideti fratiilor granitele sa nu mai poata intra si iesi nimeni pana nu se clarifica situatia!!!Chiar mai trebuie sa moara in multe tari numeroase persoane pentru prevenirea acestor situatii inacceptabile?
    • Like 0
  • inca avem 2 mii de scoli cu toaleta in fundul curtii si fara apa de spalat pe maini. De langa scolile acestea au plecat/venit milionul de romani din italia /spania etc.
    • Like 0
    • @ Claudia Olteanu
      Ada check icon
      Mai rau este de cei care au apa dar nu se spala. Si nu ducem lipsa de ei.
      • Like 0
  • Mda, ia să vezi la copiii din școli spălat pe mâini lipsă și băgat degete în gură, oricât le spui să nu.
    • Like 1
  • Ada check icon
    Daca in acest secol si in anul de gratie 2020 inca mai trebuie ca cineva sa ne spuna sa ne spalam pe maini, sa evitam aglomeratia , sa avem grija nu atat de noi cat de cei din jurul nostru, cred ca este o problema cu psihicul oamenilor care nu au aceste lucruri in bagajul educational.
    • Like 1
  • check icon
    Autorul articolului cred că a emis un oximoron tare de tot:
    „Tot tabloul acesta ne arată că suntem extrem de vulnerabili. Avem medicină modernă, slavă cerului. ”

    Eu cred că dacă virusul ajunge să se împrăștie la noi, abia atunci vom vedea cu adevărat competența instituțiilor de stat din România: „Colectiv” exponențial scrie pe angajații și șefii acestor instituții!
    Cred că peste jumătate vor intra în concediu medical, sau vor avea piciorul în ghips, ca Stănculescu la Loviluție!
    • Like 3
    • @
      Nu cred ca se pune problema "daca ajunge", ci "cand ajunge" sau "cand va fi descoperit" (cel mai probabil a ajuns deja).
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult