Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Coronavirus în Italia și o situație un pic ciudată | Să nu ne panicăm, dar nici să nu ne culcăm pe o ureche! Isteria nu ajută, informarea, da!

Supermarket Milano

Foto: Un bărbat își face provizii de teama coronavirusului, la Milano. Oamenii au luat ieri cu asalt supermarketurile pentru a-și face rezerve. (Sursa: Guliver Getty Images)

Mesajul principal acum, în contextul situației din Italia, sigur că rămâne să nu ne panicăm, dar nici nu putem să ne culcăm pe o ureche. Noi, românii, nu suntem cunoscuți pentru pregătire bună, ci mai degrabă pentru cârpeală, lene, lasă că merge și așa, lasă că mie nu mi se întâmplă, lasă că nu-mi ajută la nimic educația medicală. Ba ajută, este cea mai importantă, mai ales în astfel de cazuri.

Știind ce se întâmplă, având surse bune de informare, putând discerne rapid între fake news și date corecte, având habar de regulile minime de igienă - sunt elemente care nici nu duc la isterie, dar ne și țin vigilenți, pregătiți pentru situația actuală și cele care vor mai fi. Că vor mai fi.

Cu acest coronavirus lucrurile sunt un pic ciudate. Au apărut cazuri în Iran, iar acolo nu au călătorit oameni. OMS studiază atent problema și nu are răspunsuri. S-au mapat unele proteine, dar nu avem vaccin. Nu avem nici tratament clar. Pe de altă parte, 80% din cazuri sunt ușoare și se vindecă. În mod normal există un pattern care ne spune că-n 2-3 luni virusurile își pierd tăria și cazurile scad. Specialiștii sunt însă speriați și de posibile mutații care să facă virusul mai puternic. Sunt scenarii și scenarii. Nu e bine să subestimăm, nici să exagerăm, ci să avem un peisaj complet, ancorat în realitate.

Tot tabloul acesta ne arată că suntem extrem de vulnerabili. Avem medicină modernă, slavă cerului. Nu cu ceai de mușețel și cuișoare, ci cu genetică, imunologie, farmacologie, epidemiologie, toate la nivel înalt. Dar pericolul acesta mic, viral/fungic/bacterian ne va pune mari probleme mereu.

Isteria nu ajută. Sensibilizarea, conștientizarea, vigilența, informarea, DA!

Vă rog mult, pe fiecare, om cu om, faceți prioritate din educația medicală!

- surse bune de informare, vă alegeți jurnaliști buni, oameni cu pregătire medicală, site-urile oficiale;

- învățați care e treaba cu corpul, cum merge, unde se strică;

- deprindeți principiile de igienă, siguranță, pe care să le imprimați și celor din jur;

- citiți cărți pe subiectele acestea;

Supermarket Milano (Foto: Andra Stan, Facebook)

Revenind la covid-19, reamintesc măsurile:

- ne spălăm pe mâini bine, cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde;

- tușim în șervețel sau în cot;

- nu ieșim anapoda pe străzi când avem simptome;

- evităm contactele cu persoanele care au călătorit recent;

- ne ferim de spațiile aglomerate;

- rămânem informați bine, calmi, dar nu nepăsători;

Aflați mai mult:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Spălat pe mâine ,cu ce? Românii sunt pe ultimele locuri la consumul de săpun din Europa.
  • Like 0
 • Inchideti fratiilor granitele sa nu mai poata intra si iesi nimeni pana nu se clarifica situatia!!!Chiar mai trebuie sa moara in multe tari numeroase persoane pentru prevenirea acestor situatii inacceptabile?
  • Like 0
 • inca avem 2 mii de scoli cu toaleta in fundul curtii si fara apa de spalat pe maini. De langa scolile acestea au plecat/venit milionul de romani din italia /spania etc.
  • Like 0
  • @ Claudia Olteanu
   Ada check icon
   Mai rau este de cei care au apa dar nu se spala. Si nu ducem lipsa de ei.
   • Like 0
 • Mda, ia să vezi la copiii din școli spălat pe mâini lipsă și băgat degete în gură, oricât le spui să nu.
  • Like 1
 • Ada check icon
  Daca in acest secol si in anul de gratie 2020 inca mai trebuie ca cineva sa ne spuna sa ne spalam pe maini, sa evitam aglomeratia , sa avem grija nu atat de noi cat de cei din jurul nostru, cred ca este o problema cu psihicul oamenilor care nu au aceste lucruri in bagajul educational.
  • Like 1
 • check icon
  Autorul articolului cred că a emis un oximoron tare de tot:
  „Tot tabloul acesta ne arată că suntem extrem de vulnerabili. Avem medicină modernă, slavă cerului. ”

  Eu cred că dacă virusul ajunge să se împrăștie la noi, abia atunci vom vedea cu adevărat competența instituțiilor de stat din România: „Colectiv” exponențial scrie pe angajații și șefii acestor instituții!
  Cred că peste jumătate vor intra în concediu medical, sau vor avea piciorul în ghips, ca Stănculescu la Loviluție!
  • Like 3
  • @
   Nu cred ca se pune problema "daca ajunge", ci "cand ajunge" sau "cand va fi descoperit" (cel mai probabil a ajuns deja).
   • Like 1


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult