Am de făcut o mărturisire.
Dintotdeauna m-am bucurat să ajut oamenii să își valorifice potențialul și să nu își lase scânteia lor de unicitate să se piardă.
În liceu, eram persoana la care veneau colegii mei pentru problemele lor personale, dar mai ales relaționale. Am avut întotdeauna o vorbă de încurajare și o strategie pentru prietenii mei adolescenți. Ai putea spune că eram deja un fel de coach.
În același timp, eram pasionat de management, de fluxuri, de procese și de modul în care pot să creez valoare adăugată. În mod firesc, a urmat apoi înscrierea la Facultatea de Științe Economice la secția Managementul Firmei.
Pe atunci, chiar înainte să știu ce vreau să fac cu viața mea, mi-am făcut o promisiune: dacă partea de management va deveni munca mea, partea de dezvoltare a oamenilor va rămâne un hobby.
Pentru aproximativ 10 ani, această idee pe care mi-am fixat-o în minte a funcționat destul de bine și am explorat o mulțime de oportunități, de la a fi Senior Buyer la o companie de tehnologie la Auditor Financiar pentru una din cele Big Four, iar apoi Manager de Proiect la o firmă importantă de training.
Pe parcursul acestei perioade am trăit zile de lucru de 18 ore, perioade cu program de 7 zile pe săptămână, precum și luni de zile de muncă fără weekenduri sau vacanțe. Așa că știu foarte bine din proprie experiență cum arată excesul.
Știu foarte bine senzația când îți pierzi toți prietenii din cauza unui program de muncă extrem de încărcat. Știu cum se simte panica atunci când te trezești în mijlocul nopții, din cauza faptului că activele nu se reconciliază cu pasivele în situațiile financiare ale unui client care are deadline-ul de raportare a doua zi.
Toate aceste încercări m-au călit, m-au făcut să fiu productiv din necesitate în primul rând, m-au ajutat să analizez, dar și să realizez care sunt lucrurile cu adevărat importante.
Și mai mult, m-au făcut să îmi doresc să obțin aceste lucruri esențiale pentru mine și familia mea fără excese și dezechilibre. Șimțeam undeva în mine că lucruri deosebite pot fi realizate fără să-ți sacrifici sănătatea, relațiile și fără să-ți vinzi sufletul.
După o lungă perioadă de introspecție mi-am dat seama că productivitatea care are în centru binele individului ar putea aduce laolaltă pasiunile mele de o viață: dezvoltarea personală și optimizarea sistemelor.
Un citat celebru spune că cele mai importante două zile din viața ta sunt ziua în care te naști și ziua în care îți dai seama de ce te-ai născut. Așa că prețuiesc în fiecare zi momentul în care mi-am dat seama în ce constă viața mea.
Am avut mentori minunați în viața mea, dar tatăl meu este eroul meu fără nicio îndoială. Și în timp ce era încă în viață, bunicul meu a fost, de asemenea, un minunat model pentru mine.
Bunicul meu a fost lăptar și obișnuia să se trezească la 4:00 dimineața pentru a colecta lapte din satele din jurul Sibiului. Așa că da, a fost o persoană matinală.
Pe de altă parte, tatăl meu a lucrat ca inginer proiectant în tura de dimineață și se trezea la 5 dimineața ca să ajungă la serviciu înainte de ora 6:00. Deci și el a fost o persoană matinală.
Ai putea spune că trezitul de dimineață este în genele mele, dar, de fapt, nu este chiar așa, pentru că ambii au fost nevoiți să se trezească devreme pentru a merge la muncă și pentru a-și întreține familiile. Nu au avut de ales.
Atunci când am decis să mă trezesc la 5 dimineața, în 2 octombrie 2010, nu știam pe nimeni (personal) care să fi ales să se trezească devreme fără să fie nevoit să o facă.
Sursa mea de inspirație a fost Robin Sharma și al lui 5AM Club. A trebuit să intru în contact cu această idee, de cel puțin 7-8 ori, de-a lungul unei perioade de 4-5 ani, înainte de a pune ideea în practică.
Așa că, chiar dacă nu a fost ușor, am avut un sentiment că această schimbare a stilului de viață ar produce un efect de domino, care ar putea să îmi schimbe definitiv viața în bine.
Momentul în care am luat această decizie a fost și el interesant: tocmai mi se născuse primul meu fiu și lucram de acasă, din camera alăturată celei în care erau soția și fiul meu.
Fiind așa de aproape, soția mea mă considera aproape permanent ca fiind disponibil și mă solicita aproape în mod continuu să ajut cu diverse lucruri mici. Ca rezultat, rezultatul muncii mele era un adevărat dezastru.
După un timp, mi-am dat seama că singura șansă pe care o aveam, pentru a-mi termina treaba, era să mă trezesc devreme și să muncesc până la ora 8 dimineața, momentul în care soția și fiul meu se trezeau și începeau să mă distragă de la munca mea.
(Rareș în biroul meu… în timpul programului)
Am început să mă trezesc la 5 dimineața și să termin mai mult de 50% din munca mea din acea zi înainte de ora 8.
Adesea spun că “Dacă nu ai de ales… e simplu!”
Bineînțeles, în etapele inițiale ale trezirii dis-de-dimineață, în timp ce fiul meu era încă mic și eu am continuat să lucrez în acea cameră, foloseam timpul de dimineață doar pentru a munci.
Dar, odată ce mi-am mutat biroul în oraș și am început să mă obișnuiesc cu acest mod de a trăi, mi-am dat seama că acest timp ar putea fi consumat într-un mod mult mai productiv.
Am descoperit faptul că aproape toate marile personalități din diverse domenii se trezesc dimineața devreme. De la Richard Branson, la Tim Cook (CEO Apple) și Howard Schultz (CEO Starbucks) până la Oprah, Andreea Jung (CEO AVON) și Michael Phelps toți sunt matinali, în mare parte trezindu-se înainte de ora 6.
M-am întrebat de ce fac toți acest lucru? De ce toți acești oameni care sunt lideri în domeniile lor de activitate se trezesc atât de devreme în loc să doarmă? Mai ales că ei nu au nevoie să muncească dimineața și să își întrețină familiile!
Răspunsul este pentru că ei vor să fie acei lideri care pun lucrurile în mișcare. Vor să fie proactivi. Vor să inițieze lucruri și să se asigure că acele lucruri se întâmplă. Dacă dormi atunci când echipa ta este deja trezită vei încerca să îi ajungi din urmă toată ziua. Vei juca în apărare, nu în atac.
Da, ei se trezesc dimineața devreme în fiecare zi, pentru că toți sunt foarte competitivi, dar aceasta este doar jumătate din poveste.
Un cântăreț, înainte să se urce pe scenă, își încălzește vocea. Un atlet, înainte să înceapă un concurs, își încălzește musculatura. Orice performer de top, înainte de a-și începe prestația în orice doemniu, se pregătește. Unicul scop pentru care fac acest lucru este ca să fie în cea mai bună formă. În momentul în care te ții pe tine la un standard înalt, performanța ta este net superioară celor care se mulțumesc cu mediocritatea.
În afaceri, din păcate, o mulțime de oameni nu reușesc să atingă o performanță remarcabilă din cauza lipsei de pregătire corespunzătoare. Diminețile lor sunt un cumul de stres, nervi, lipsă de claritate și senzația că deja aleargă după un tren care a plecat din gară. Dehipnotizarea din aceasta goană nebună se petrece cel mai devreme după 2-3 ore petrecute la birou, stingând incendii.
Alternativa este să te trezești devreme și să te pui în cea mai bună formă posibilă, chiar înainte de a-ți începe ziua. Este vorba despre a deveni puternic în interior, dimineața, înainte de a ieși afară în lume. Miza este să fii la cel mai înalt nivel, de la prima oră a zilei.
Am făcut lucrul acesta în ultimii opt ani, iar viața mea este incomparabil mai bună față de cum era înainte. După ce am validat acest proces pe mine, am început să parcurg aceiași pași și cu clienții mei. Rezultatele pe care le-am obținut au fost extraordinare și productivitatea clienților mei a crescut, de asemenea, exponențial.
Și chiar în primele luni după ce mi-am deschis propriul business, am început prin a ține webinarii LIVE pe internet la 5 dimineața.
Primul l-am programat mai mult dintr-o joacă, într-o dimineață de joi, în martie, 2012. Mi-am promis că dacă vine cel puțin un participant, o sa îl țin. Spre surprinderea mea, la chiar primul webinar de la ora 5, au venit 100 de participanți. Și au fost și foarte entuzismați de acel webinar. Acela a fost momentul în care mi-am dat seama ca această idee are potențial și în viața altor persoane, nu doar a mea.
De atunci am ținut zeci de webinarii la 5 dimineața, la care au participat în mod constant cel puțin 4-500 de persoane. Aș spune că au fost cu mine la webinar cel puțin 10.000 de participanți în acești ani. Așa după cum obișnuiesc să spun, „setea de cunoaștere nu e somnoroasă dimineața”.
Dar pentru că pregătirea unui webinar implică o muncă de aproximativ două săptămâni și având și practica mea de coaching de productivitate cu clienți unu-la-unu, mi-am dat seama că o singură întâlnire pe lună e prea puțin pentru a ajuta oamenii să facă schimbări durabile în viețile lor.
Ca urmare, mi-a venit ideea unui club online, dar care să fie deschis doar dimineața, de luni până vineri, între 5 și 7. În acest fel, oamenii nu vor fi tentați să piardă vremea cum se întâmplă pe rețelele sociale. Mai mult, își vor lua doza de energie, claritate și încredere din interacțiunea cu alți matinali ca ei și din practicarea unor obiceiuri bine gândite.
Zis și făcut, în noiembrie 2013, am lansat 5AMClub.ro, un site pe bază de membership cu înscriere gratuită. Mai jos e o poză din chiar prima lună de funcționare.
Este absolut spectaculos să vezi în fiecare dimineață foarte, foarte mulți oameni cum se trezesc, practică cele 7 obiceiuri benefice, discută subiectul zilei bazat pe un speech de pe ted.com și își încep ziua plini de energie și optimism.
În cei mai bine de 4 ani, mai mult de 5.000 de români au fost membri activi în 5AM Club și această cifră este în continuă creștere.
Motivul principal pentru care am vrut să fac posibil acest club virtual este că oamenii au dificultăți majore atunci când vor să facă schimbări în viața lor. Fie că este vorba despre a deveni vegetarieni, a alerga un maraton sau a începe un business pe cont propriu, reacțiile celor apropiați sunt mai ales de descurajare.
Și de aici și metafora de a te simți ca o insulă într-o mare de negativism.
Ceea ce vreau să le ofer acestor oameni remarcabili și nerezonabili este un loc unde se simt înțeleși și sprijiniți de alți oameni ambițioși la fel ca și ei. Aici este locul în care insulele devin continente, unde nimeni nu judecă, nimeni nu descurajează și nimeni nu râde de visele celorlalți.
Și pentru că această idee este prea bună ca să rămână doar în mediul online din România, în 21 martie 2018 am organizat 5AM Club Global MeetUP: întâlnirea LIVE a oamenilor pasionati de trezitul de dimineață și de obiceiurile productive din toată lumea.
Astfel, în seara zilei de 21 martie, ne-am strâns în 33 de orașe mai mult de 250 de entuziaști ai acestei idei, ne-am cunoscut și în realitate și am făcut schimb de idei și bune practici.
Și pentru că a ieșit atât de bine, plănuim deja 5AM Club Global MeetUP 2 care va avea loc pe 10 mai.
„Cine se trezește de dimineață, departe ajunge” nu mai este doar un clișeu, este realitatea pe care o trăiesc mai mult de 10.000 de români zi de zi.
Dacă încă nu faci parte din acest club de oameni nerezonabili, te așteptăm pe 5amclub.ro să ne cunoaștem și să afli și tu cum poți să începi fiecare zi cu mai multă energie, claritate și încredere!
Wake Up & LIVE!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.