Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Funeraliile „României Educate”

Romania educata - protest profesori

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ca răspuns la decizia autorităților de a menține propunerea voucherelor, în dauna creșterilor salariale solicitate, profesorii au organizat marți încă un protest în fața Palatului Victoria. Manifestația a început la ora 12. Profesorii, strânși în grupuri, pe unitățile de învățământ, discută decizia guvernului:

În realitate, nu îi interesează de noi, de-aia tot repetă propunerea. Există și varianta să ne dea acum cei 2500 de lei, iar din toamnă să spună că nu mai sunt bani. Este cel mai mare protest al profesorilor din 2005 încoace. Ne pare rău pentru copii și părinți, dar chiar nu se mai poate, suntem prea umiliți. 

Oferta guvernului a fost catalogată ca „sfidătoare”. Nici despre reprezentanții puterii, care au făcut propunerea, profesorii nu au păreri foarte bune:

„Au crescut voucherele treptat pentru că se tem de noi, Budăi nici nu era mandatat să poarte negocierea!”

„Uite cine negociază cu noi, nenea ministru al Muncii Budăi. Nenea Marius Budăi avea la 32 de ani facultatea neîncepută, el a terminat «Spiru Haret» pe la 36 de ani, o facultate de doi lei. Cine mai negociază? Nenea Ciolacu, sau «colacu’» cum îi mai zic eu, care și el și-a făcut facultatea târziu. O facultate tot privată, ecologică, care nici măcar nu era acreditată la vremea când s-a înscris să studieze. Ăștia și nenea Ciucă, un om care a făcut de râs Armata Română, o marionetă a lui Iohannis. Ei se vaită că nu au bani. Eu înțeleg că nu au bani, n-au 6%, au dat 2,1% din ce am înțeles. Un 4% e rezonabil, dacă s-ar da pentru educație, practic ar fi bani să se dubleze salariile. Eu nu zic să se dubleze, cu 50-60% e un salariu rezonabil pentru învățământ, având în vedere și avantajele pe care le au profesorii, cu vacanțe, cu programul care este ceva mai flexibil. Ei vin că n-au bani. Au mărit numărul de bugetari pe la diverse ministere, au aruncat cu bani în primari, în viceprimari, au mărit foarte mult salariile în administrație. S-a ajuns în situația penibilă în care un director, eu sunt director-adjunct, să aibă cu 280 de lei mai puțin decât o profesoară cu aceeași vechime. De ce? Pentru că noi suntem plătiți cu salariul de director, care este mai mic decât al unui profesor, este penibilă situația. Cum să motivezi un director, dacă salariul lui este mai mic decât al unui profesor? Ei nu-și doresc o Românie Educată. Ăștia (arată spre Guvern – n.red.) n-ar fi aici dacă România ar fi educată. 


Salariile profesorilor au fost un motiv de dezbatere, unii oameni spunând că măririle nu sunt justificate. Două cadre didactice de la protest au acceptat să își prezinte situația salarială. Primul explicând că, după 17 ani de profesorat și dobândirea gradului I, are 4000 de lei salariu. A doua persoană are un salariu cu 200 de lei mai mare, la 20 de ani experiență, același grad didactic.

„De debutanți ce să mai spunem? Dar tot pentru elevi o facem. Profesori motivați, sistem mai bun.”

Am stat de vorbă cu un profesor tânăr, care predă de șase ani. Motivul care îl ține în continuare la catedră, cu toate că sunt probleme mari în educație, iar cea mai grea parte o reprezintă venitul scăzut, este pasiunea, după cum a declarat.

„Cei 25% sunt corelarea cu inflația, nu mărire de salariu. Vrem garantarea prin ordonanță că salariul unui debutant este la nivel mediu brut pe țară, nu doar din vorbe.”

Între profesori și-au făcut apariția și elevii, întâmpinați cu aplauze, purtând mesajul „Elevii sunt cu voi!”

La ora 13, s-a plecat în marș către Palatul Cotroceni. Alți elevi, de data asta îmbrăcați cu vestimentația de la absolvire, participă alături de profesori.

- Sunteți absolvenți, credeți că veți avea probleme cu bacalaureatul din cauza grevei?

- Da, eu dau la Medicină, am o lună în care pot să mă pregătesc și mi-e că o să se decaleze programul.

- Pentru cei care pleacă în străinătate la studii e o problemă, din ce am înțeles, pentru că lor le trebuie diploma de bac la un anumit moment ca să o trimită acolo, și dacă se decalează bacul, pentru ei va fi o problemă și nu știu ce se va întâmpla. Eu voi rămâne în țară, pot să dau și în toamnă, dar n-aș prea vrea.

- Dacă ar trebui să dai bacalaureatul în toamnă din cauza grevei, pe cine ai considera răspunzător?

- Nicidecum profesorii!

Pe strada Buzești, profesorii sunt întâmpinați de elevii unui liceu privat, care au ieșit la geam să îi salute. „Uite rezultatul «României Educate»” spune un profesor, dar nu se referă la elevii care le fac cu mâna de la geam, ci arată spre o reclamă care acoperă câteva etaje de pe o clădire de lângă, unde o divă încurajează oamenii să participe la pariuri. Lângă Parcul Operei, profesorii sunt așteptați cu un carton pe care scrie „Părinții susțin profesorii”, lumea aplaudă inițiatorul.

Ajunși, într-un final, la Cotroceni, unde liderii sindicali au intrat să negocieze cu Președintele României, prof. Klaus Iohannis, profesorii încep să scandeze că nu cedează. În același timp, o cruce care fusese plimbată anterior în fața Guvernului, care marchează decesul platformei „România Educată”, este ținută la gardul jandarmeriei, cât mai aproape de intrare. În acest cadru, am aflat că la un liceu din București, o directoare a încheiat mediile profesorilor aflați la grevă. Astfel de practici sunt „binevenite” după ordonanța din 25 mai, când Guvernul a hotărât că greva reprezintă suspendarea contractului de muncă. Profesorii spun că asta poate dăuna celor care vor să susțină examenul de definitivat. 

Brusc, toată zona este cuprinsă de un vuiet, protestatarii se strâng aproape de gardurile jandarmeriei. Tonul a fost dat de reprezentanții televiziunilor, care s-au aliniat la ușa clădirii. Ies liderii de sindicat, câțiva profesori fac semn colegilor să facă liniște, ca liderii să poată vorbi cu presa, dar profesorii încep din nou să scandeze „nu cedăm, nu cedăm! Din acest moment, oamenii au început să plece. Greva continuă. 


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult