Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Rezultatul votului în Comisia LIBE: Kovesi a obținut 26 de voturi, Bohnert (Franța) - 22 de voturi, Ritter (Germania) - 1 vot

Laura Codruța Kovesi - Inquam

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Laura Codruța Kovesi este câștigătoarea votului de astăzi din Comisia LIBE. Rezultatul votului în Comisia LIBE este următorul: Kovesi a obținut 26 de voturi, Bohnert (Franța) - 22 de voturi, Ritter (Germania) - 1 vot.

Au fost 50 de votanți, fiind exprimate 49 de voturi.

Prima reacție de la vârful Coaliției de guvernare i-a aparținut președintelui ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a reclamat, oarecum surprinzător pentru un politician cu vechime, tocmai... jocul politic de la Bruxelles.

Imediat după votul din Comisia LIBE, Laura Codruța Kovesi s-a întors acasă. Pe Otopeni, câteva ore mai târziu, avea să facă o scurtă declarație de presă, dar și un gest de solidaritate cu magistrații care protestează în aceste zile contra OUG 7 din Justiție.

Comentariul la cald al lui CTP după votul din Comisia LIBE

CTP: „Cei din comisia LIBE au înțeles că tot ce s-a întâmplat ieri în sală - atacul din partea reprezentanților puterii din România la adresa Laurei Codruța Kovesi - e un atac la adresa structurilor europene”

Momentul în care președintele Iohannis află rezultatul

Vestea a fost primită de președintele Klaus Iohannis și de procurorul general Augustin Lazăr, la ședința de bilanț a Parchetului general. Cei doi au urmărit, de la prezidiu, pe telefonul lui Augustin Lazăr, rezultatul votului:

Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu. Conform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European şi Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul-şef european pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit. Consiliul hotărăşte cu majoritate simplă.

Liberalii somează PSD-ALDE să înceteze sabotajul candidaturii lui Kovesi

Președintele PNL Ludovic Orban a reacționat, imediat după vot: a somat guvernul și coaliția PSD-ALDE  să înceteze orice atacuri la adresa candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European, precizând că România a repurtat o victorie privind votul favorabil din Comisiile LIBE și CONT. Potrivit lui Orban, PSD și ALDE „au trădat România” printr-o campanie de denigrare și dezinformare.

„Somez Guvernul și coaliția majoritară să înceteze orice demers la nivelul Consiliul UE în ceea ce privește procedurile ulterioare. România a repurtat o victorie, dar este necesară, măcar în ceasul al 12-lea, mobilizarea tuturor actorilor din România pentru a maximiza șansele candidatului român să obtină șefia parchetului european”, a spus Orban. 

Kovesi, pe aeroport, la plecarea din Bruxelles: „Vă mulțumesc tuturor celor care m-ați susținut”

„Sunt foarte bucuroasă. Vă mulțumesc tuturor celor care m-ați susținut. Mai multe, mai târziu”, a fost prima reacție de după vot a Laurei Codruța Kovesi. Declarația a fost dată pe aeroport jurnalistului Dan Tăpălagă de la G4Media.

Context:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Uneori... Ești MÂNDRU că EȘTI ROMÂN...
  Sau așa ar trebui sa te SIMȚI !!!
  Ține de bunului-simț... Nu ai ce face...
  • Like 0
 • .. bine ca nu a numarat Grapini, ca erau doar 23, eventual 20 de voturi pentru. Ca la PSD.
  • Like 0
 • Alex Mag check icon
  Daca la început mi s-a părut incorect ca unui procuror candidat la funcția de procuror sef UE care a avut funcția de procuror sef național cu rezultate reale sa i se opună doi iluștri profesioniști care au funcții locale, voturile exprimate ieri si azi au demonstrat ca in UE momentan rațiunea a triumfat. La urma urmei organigrama parchetului unui stat este mai echivalenta cu organigrama UE decât a unei localitati.
  • Like 0
 • Opinion check icon
  Propun introducerea unui nou verb in limba romana: a kovesi = a obtine o victorie zdrobitoare in conditii potrivnice si in fata unor adversari redutabili
  • Like 2
 • Opinion check icon
  Daca strangem in Romania 1000 de oameni cu vointa lui Kovesi sau a lui Halep, in domenii cat mai diverse, cred ca avem sanse sa ne ridicam!
  • Like 2
 • Opinion check icon
  Ma bucur acum mai mult decat ma bucur la jocurile la care castiga Halep! Cine poate, sa urmeze exemplul sau macar sa incerce!
  • Like 1


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult