Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Rezultatul votului în Comisia LIBE: Kovesi a obținut 26 de voturi, Bohnert (Franța) - 22 de voturi, Ritter (Germania) - 1 vot

Laura Codruța Kovesi - Inquam

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Laura Codruța Kovesi este câștigătoarea votului de astăzi din Comisia LIBE. Rezultatul votului în Comisia LIBE este următorul: Kovesi a obținut 26 de voturi, Bohnert (Franța) - 22 de voturi, Ritter (Germania) - 1 vot.

Au fost 50 de votanți, fiind exprimate 49 de voturi.

Prima reacție de la vârful Coaliției de guvernare i-a aparținut președintelui ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a reclamat, oarecum surprinzător pentru un politician cu vechime, tocmai... jocul politic de la Bruxelles.

Imediat după votul din Comisia LIBE, Laura Codruța Kovesi s-a întors acasă. Pe Otopeni, câteva ore mai târziu, avea să facă o scurtă declarație de presă, dar și un gest de solidaritate cu magistrații care protestează în aceste zile contra OUG 7 din Justiție.

Comentariul la cald al lui CTP după votul din Comisia LIBE

CTP: „Cei din comisia LIBE au înțeles că tot ce s-a întâmplat ieri în sală - atacul din partea reprezentanților puterii din România la adresa Laurei Codruța Kovesi - e un atac la adresa structurilor europene”

Momentul în care președintele Iohannis află rezultatul

Vestea a fost primită de președintele Klaus Iohannis și de procurorul general Augustin Lazăr, la ședința de bilanț a Parchetului general. Cei doi au urmărit, de la prezidiu, pe telefonul lui Augustin Lazăr, rezultatul votului:

Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu. Conform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European şi Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul-şef european pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit. Consiliul hotărăşte cu majoritate simplă.

Liberalii somează PSD-ALDE să înceteze sabotajul candidaturii lui Kovesi

Președintele PNL Ludovic Orban a reacționat, imediat după vot: a somat guvernul și coaliția PSD-ALDE  să înceteze orice atacuri la adresa candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European, precizând că România a repurtat o victorie privind votul favorabil din Comisiile LIBE și CONT. Potrivit lui Orban, PSD și ALDE „au trădat România” printr-o campanie de denigrare și dezinformare.

„Somez Guvernul și coaliția majoritară să înceteze orice demers la nivelul Consiliul UE în ceea ce privește procedurile ulterioare. România a repurtat o victorie, dar este necesară, măcar în ceasul al 12-lea, mobilizarea tuturor actorilor din România pentru a maximiza șansele candidatului român să obtină șefia parchetului european”, a spus Orban. 

Kovesi, pe aeroport, la plecarea din Bruxelles: „Vă mulțumesc tuturor celor care m-ați susținut”

„Sunt foarte bucuroasă. Vă mulțumesc tuturor celor care m-ați susținut. Mai multe, mai târziu”, a fost prima reacție de după vot a Laurei Codruța Kovesi. Declarația a fost dată pe aeroport jurnalistului Dan Tăpălagă de la G4Media.

Context:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Uneori... Ești MÂNDRU că EȘTI ROMÂN...
    Sau așa ar trebui sa te SIMȚI !!!
    Ține de bunului-simț... Nu ai ce face...
    • Like 0
  • .. bine ca nu a numarat Grapini, ca erau doar 23, eventual 20 de voturi pentru. Ca la PSD.
    • Like 0
  • Alex Mag check icon
    Daca la început mi s-a părut incorect ca unui procuror candidat la funcția de procuror sef UE care a avut funcția de procuror sef național cu rezultate reale sa i se opună doi iluștri profesioniști care au funcții locale, voturile exprimate ieri si azi au demonstrat ca in UE momentan rațiunea a triumfat. La urma urmei organigrama parchetului unui stat este mai echivalenta cu organigrama UE decât a unei localitati.
    • Like 0
  • Opinion check icon
    Propun introducerea unui nou verb in limba romana: a kovesi = a obtine o victorie zdrobitoare in conditii potrivnice si in fata unor adversari redutabili
    • Like 2
  • Opinion check icon
    Daca strangem in Romania 1000 de oameni cu vointa lui Kovesi sau a lui Halep, in domenii cat mai diverse, cred ca avem sanse sa ne ridicam!
    • Like 2
  • Opinion check icon
    Ma bucur acum mai mult decat ma bucur la jocurile la care castiga Halep! Cine poate, sa urmeze exemplul sau macar sa incerce!
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult