Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Paradoxul românesc pe care Bruxelles-ul nu-l poate înțelege: deși țara noastră a avut o recuperare economică rapidă și mare după pandemie, ea nu s-a văzut în buzunarul oamenilor. „Eu plătesc în România pe unele produse de bază precum laptele, brânza sau ouăle la fel de mult precum plătesc și în Bruxelles”

Oameni la Supermarket. Foto: Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

După pandemie, România a fost una din țările UE cu cea mai mare creștere economică. Însă recuperarea noastră, chiar dacă a fost rapidă și destul de mare, nu s-a văzut în buzunarul oamenilor, explică Tana Foarfă, expertă în afaceri europene și directoare executivă a Europuls (Centrul de Expertiză Europeană), într-un interviu pentru Republica. Acesta mai amintește că un procent de 30% din economia țării este „neagră”, iar statul încă nu reușește să sprijine cumva această parte din economie ca să devină transparentă.

- Cum se vede de la Bruxelles modul în care guvernul administrează economia țării?

Este normal să ne uităm la ceea ce face guvernul nostru, dar trebuie spus că multe țări au probleme, deci nu suntem chiar singurii. Însă e foarte greu de înțeles de la Bruxelles un aspect foarte simplu: noi ne lăudăm cu o creștere economică foarte mare și noi am fost una dintre puținele țări care au avut creștere economică imediat după pandemie. Adică, economic vorbind, recuperarea noastră a fost rapidă și destul de mare, dar nu s-a văzut în buzunarul oamenilor. Iar ăsta este un paradox pe care Bruxelles-ul nu îl poate înțelege.

Și nu îl poate înțelege, mai ales că la guvernare sunt două partide mari, cu două ideologii care la nivel european reprezintă aproape majoritatea din tot ceea ce înseamnă puterea de decizie. Cu toate astea, și cu perspectivă de stânga, dar și cu perspectivă de dreapta în guvernare, creșterea aceasta economică nu s-a văzut în buzunarele noastre. 

Ba mai mult, avem în continuare și cea mai mare rată de inflație din UE. Deci suntem într-o creștere economică, dar nu știm exact unde se duc banii respectivi și, în același timp, noi mergem la supermarket și vedem că plătim din ce în ce mai mult pe ceea ce cumpărăm. Unele produse, au ajuns să fie la fel de scumpe. Eu, spre exemplu, plătesc în România pe unele produse de bază precum laptele, brânza sau ouăle la fel de mult precum plătesc și în Bruxelles.

Tana Foarfă. Foto: Tana Foarfă/Facebook

- Păi și unde unde se duc banii și de ce nu s-a văzut această creștere economică și în buzunarele cetățenilor? 

Pentru că nu sunt investiți într-o direcție strategică, iar asta face ca noi să nu-i vedem. Bineînțeles, există și ideea aceasta că o mare parte din economia noastră, ca țară, este în continuare economie neagră. Acum un an sau doi, din ce îmi amintesc, un procent de 30% din economia noastră, ca țară, era „black economy” sau „Informal economy”. Deci noi încă nu reușim să sprijinim cumva ca să devină transparentă această parte din economie. Și am văzut și poziții publice conform cărora se consideră că dacă creștem taxă o să rezolvăm și lucrurile, ceea ce nu este neapărat așa. Pe de altă parte, noi nu avem o situație foarte clară, un audit din acesta foarte transparent al cheltuirii banilor statului. Deci nu le vedem urma.

Și asta am încercat să facem prin PNRR și prin REPowerEU. Am avut-o și avem o prevedere prin care fiecare țară trebuie să publice lista primilor 100 de beneficiari ai fondurilor din PNRR. Fiecare țară a ales să facă lucrul ăsta foarte diferit, în funcție de nivelul de transparență al fondurilor pe care le cheltuie. Unele țări au ales să dea niște fișiere Excel, altele au ales să dea niște PDF-uri, altele au dat niște informații mai detaliate, altele mai puține. Fiecare a înțeles ce a vrut din ideea de „beneficiari direcți”. 

La noi, de exemplu, unul dintre cei mai mari beneficiari este CFR. Eu sunt de acord că avem nevoie de infrastructură feroviară, dar mai departe pe mine nu mă interesează numai că banii ajung la CFR, ci mă interesează, mai departe, unde ajung exact, adică în ce proiecte și care sunt firmele contractate pentru a face lucrările de modernizare. Trebuie să mergem un pic mai în detaliu decât simpla idee că „banii s-au dus acolo” și „s-au alocat acolo”. Noi nu avem această practică în România, de a de a transparentiza și de a fi deschiși. 

Îți recomandăm

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Deosebirea fata de Bruxelles este ca nu toti banii raman la noi in tara. Laptele si ouale de la Bruxelles sunt din Belgia vandute de un supermarket belgian care plateste toate taxele acolo. La noi in schimb lucrurile nu stau asa si din aceasta cauza desi avem aceleasi preturi, nu avem si aceleasi intrari de taxe. Asta ca sa nu spunem ca nici la subventiile din agricultura nu suntem prea apropiati. Este evident ca pe masura ce convergenta cu statele UE creste, trebuie schimbati si anumiti parametri iar acest lucru nu se face decat intr-un singur sens. Din cate se pare peste cativa ani vom deveni si contribuitor net la bugetul UE desi aceasta bunastare pe hartie nu se reflecta in situatia economica de la noi.
    • Like 0
  • "Unele produse, au ajuns să fie la fel de scumpe. Eu, spre exemplu, plătesc în România pe unele produse de bază precum laptele, brânza sau ouăle la fel de mult precum plătesc și în Bruxelles."

    Nu are nicio logică nimic din ce spune, fiindcă priveste lucrurile din unghiul greșit.

    Întrebare întrebătoare: de ce în supermarketurile din România aceleași produse ar trebui să coste mai puțin decât la Bruxelles? Nu cumva salariile în România ar trebui să crească astfel încât să ajungă la fel ca la Bruxelles, încât să ne permitem prețuri firești ca la Bruxelles?

    Paradoxul este că în acest an comemorăm deja 35 de ani de la contrarevoluția burgheză din decembrie 89, de când România a involuat de la orânduirea socialistă superioară înapoi la orânduirea capitalistă inferioară. Și, deși cozile de topor ale imperialismului, în frunte cu doina cornea, rațiu, coposu și alți mincinoși promitrau marea cu sarea și multul cu pământul și ne-au pristit să credem că în capitalusm ne va fi mai bine, uite că după 3 decenii și jumătate de capitalism exploatator, tot nu suntem în rândul lumii și nu avem nici salarii, nici putere de cumpărare și implicit nici nivel de trai la fel de ridicat ca în Germania și alte țări europene normale.

    În România, majoritatea locurilor de muncă sunt în sectorul privat. Sunt cele mai prost plătite din UE. Burghezia exploatatoare privată plătește cele mai mici salarii din UE, de câteva ori mai mici decât în Germania și alte țări europene normale; prin urmare, este clar că nu Statul, ci burghezia exploatatoare privată este principalul vinovat pentru faptul că în România e rau și pentru cam toate relele din România!
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Dorin check icon
      Boss, dacă tot ai ideile lui Pingelică Ceașcă,de ce nu te duci după el, te așteaptă sigur.
      • Like 1
    • @ Dorin
      Dacă tot ai mentalitate de slugă proamerloacă precum cârtița trădătoare pacepa, de ce nu te duci după el? Te așteaptă sigur! O fi simplu de ajuns la Arlington, sau și acolo trebuie viză?
      • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Dorin check icon
      Nu ai plecat? Te așteaptă, Ceașcă și Leana, să-i pupi în fund, așa cum îi stă bine unui, zombi comunist ca tine.
      • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Daca studiem putin produsele de la kauflnad de ex. si vedem ca multe sortimente de lapte de ex ,sunt straine ,Am cumparat laptr la carton ,si scria pe eticheta ca era din Cehia !! Ori trasportul de acolo plus adaos ,nu are cum sa fie mai ieftin ca cel din Romania ,mSi acest aspect este valbil la toate produsele din supermarket .
      --Avem la tara langa Cluj Napoca o ferma de vaci ,iar fermierul om cu suflet ,a montat la poarta fermai un friugider cu lapte la 2 l;itri = 10 lei , De cate ori sunt in zona cumpar cate 5-6 flacoane ,si aduc la vecini de la oras,
      Dar nebunia este alta ! L-am intrebat cu cat-i plateste colectorul de lapte -procesatorul ?
      -- Cu 1 leu /Litrusau 1,5 lei depinde de grsime d-le !!! L-am mai intrebat inca o data ,am crezut ca nu am inteles ,Da d-le atat ! Pai si de ce vinzi la poarta cu 5 lei ?
      ---Pentru ca,asa se vinde si nu pot sa ,,,sparg Piata !!!
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult