Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Starea de bine în viață a acestor tineri depinde dramatic de dimensiuni care nu apar niciodată în testele şcolare

Fetiță și câine

Foto: Getty Images

Itemii bine lucraţi la examene creează ocazii de mândrie în familii sau dezamăgiri justificabile.

Butoane normale, umane. Şi un efect de tunel pentru minţile noastre captive mândriei parentale exprimate la un moment anume al anului sau ciclului şcolar, prin condiţionări de sistem sau cultură înghiţite pe nemestecate.

Important este să ne amintim mai des şi de alţi "itemi" care nu apar în nicio testare scrisă şi pentru care mai rar copiii sunt văzuți sau încurajaţi:

- capacitatea de a reacţiona sănătos la sistemele de alertã interne; capacitatea de a-şi pune limite în relaţie cu ceilalţi;

- simțul adecvării personale, relaxarea şi libertatea internă de a te simţi bine în pielea ta;

- simțul pragmatic, orientarea în spaţiu, capacitatea de a citi harta socială a contextului;

- abilităţile tranzacționale în relaţie cu ceilalţi;

- autonomia personală;

- curajul, simțul umorului;

- starea generală de prezență, curiozitate şi vigilență;

- cuvântul personal în fața celuilalt;

- cooperarea;

- flexibilitatea, adaptabilitatea;

- capacitatea minţii de a face asocieri; harta mentală;

- racordarea sănătoasă şi sigură la un centru de iubire şi acceptare necondiționată; înrădăcinarea emoţională;

- reactivitatea echilibrată față de obstacole sau dificultăţi; reziliența, tonusul fizic şi sufletesc;

Sunt copii şi tineri care pot lua 10 la examene fără să aibă mulţi dintre "itemii" de mai sus bifaţi. Starea lor de bine în viață depinde dramatic de aceste dimensiuni care nu apar niciodată în testele şcolare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult