Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Antreprenorule, te-ai spălat azi pe mâini?

antreprenor - covid

Foto Guliver/Getty Images

Suntem de multe zile într-o criză sanitară în care unul dintre cuvintele de ordine pe care le auzim la TV sau în social media este igienă.

Printre mesajele pe care le citim pe canalele de comunicare se numără #StaiAcasă și „spălați-vă pe mâini”, ambele cu referire la curățenie, sănătate și siguranța noastră fizică, în general.

M-am întrebat zilele acesta dacă noi, antreprenorii, am avea nevoie de măsuri de igienă pentru business-urile sau investițiile noastre acum, când tot mai multe voci anunță că va urma o criză financiară serioasă ca urmare a epidemiei de coronavirus.

Iată de ce în acest scurt articol aș vrea să-ți propun trei zone importante în care, dacă ești antreprenor, ar merita să păstrezi o igienă sau curățenie ca să poți să traversezi cu bine intemperiile care urmează.  

Am să-ți vorbesc, prin urmare, despre trei tipuri de igienă care te pot ajuta să te adaptezi mai ușor la neprevăzutul din zilele acestea:

  • Mentală
  • Strategică
  • A relațiilor.

Am strâns ideile de mai jos din discuțiile pe care le-am avut cu peste 50 de antreprenori doar în ultimele două săptămâni.

Cred că cele trei tipuri de igienă ar putea să fie un fel de „spală-te pe mâini” în afaceri, dar în sens bun și constructiv, adică să ai grijă de tine, clienții, angajații și produsele tale.

Vrei să produci, investești și să plătești salarii în continuare? Ai grijă, în primul rând, de psihicul tău!

Am să încep cu primul tip de igienă pe care am observat că antreprenorii îl cer în acastă perioadă imprevizibilă: igiena minții.

Majoritatea celor pe care i-am consultat în ședințe și întâlniri 1 la 1 au recunoscut că este greu să produci, să investești, să plătești salarii și să pui umărul la dezvoltarea economiei dacă nu ai starea psihică și energia necesare.

Peisajul din jurul nostru e deprimant, demotivant și te invită, parcă, să nu faci nimic, să aștepți să ți se întâmple.

Cele mai bune reguli de igienă mentală pe care le-am cules în ultimele zile de la antreprenori sunt:

  • Citește presa și informează-te în a doua parte a zilei.
  • Lasă prima parte pentru tine, munca ta, planul tău de bătaie. Nimeni nu spune să fii ignorant și străin de noutățile din mass-media, dar să scrollezi compulsiv pagina de Facebook și să oftezi la fiecare veste proastă e un obicei...deloc constructiv.
  • Învață. Mai exact, încearcă să citești chiar mai mult decât ai făcut-o până acum, să-ți formezi noi abilități, competențe. Depresia vine din certitudini, în vreme ce starea psihică bună, constructivă se calează pe curiozitate și dorința de a cunoaște mai mult.
  • Fă-ți o agendă zilnică. Cu alte cuvinte, controlează tot ceea ce știi că ține de tine și de voința ta: la ce oră te trezești, ce lucrezi, câte ore, în ce ordine? Da, este adevărat că mult din ceea ce se întâmplă acum la nivel național și mondial nu e în controlul nostru, dar, dacă vrem să ne simțim mai bine, haide să facem măcar atât cât ține de noi.
  • Să scazi prețul ca să fii competitiv nu e acum o direcție sănătoasă

Cel de-al doilea tip de igienă pe care mulți antreprenori îl cer în această perioadă este igiena businessului pe care întreprinzătorii au declinat-o în trei direcții mai mici: strategie, marketing și bani (cash flow).

- În zona de strategie, am observat că întreprinzătorii pe care îi îndrum și consiliez prevăd că va fi cazul ca ei să se repoziționeze.

Mai exact, mulți dintre antreprenori spun că a sosit momentul să-și găsească nișe mai restrânse sau să-și regândească portofoliul de produse și servicii: unele mai puțin rentabile vor dispărea, dar altele se vor dezvolta.

Aproape toți antreprenorii cu care am interacționat au spus că scăderea prețului ca să fii mai competitiv nu e o direcție sănătoasă. Mai degrabă, ar fi de bun augur să păstrezi prețurile, dar să oferi, în contul lor, mai multă valoare pentru clienți.

Tot în zona strategică, antreprenorii înțeleg că acum contează mai mult să ai grijă de clienții tăi actuali decât să vânezi noi categorii. Deși, dacă resursele permit, merită avuți în vedere clienții care se reorientează spre alți furnizori și captarea atenției acestora prin mesaje adecvate de marketing sau prin vânzări directe. Mulți angajați cărora criza le-a diminuat încărcarea cu sarcini merită direcționați spre acțiuni de marketing și vânzări.

- În zona de marketing, antreprenorii pe care i-am intervievat au dat de înțeles că perioadele de criză precum cea pe care-o traversăm acum sunt ocazii foarte bune pentru inovare. Mai mulți dintre oamenii de afaceri pe care i-am provocat la discuție au spus că se vor concentra mai mult pe ceea ce îi diferențiază în piață și că exact acolo vor face mai multe investiții ca să se poziționeze mai clar și pentru a rămâne relevanți pentru alegerile clienților.

În ceea ce privește zona de cash, mesajele cheie au fost: renegociază – cu furnizorii, clienții, partenerii, încasează – facturi restante, controlează – fluxul de numerar, intrările și ieșirile de bani.

Să căutăm oameni care înțeleg problemele, sunt conștienți de pericole, dar au și dorința să se mobilizeze

Cel de-al treilea tip de igienă la care antreprenorii se uită în această perioadă este igiena relațiilor.

Mulți dintre întreprinzătorii cu care muncesc se întreabă în această perioadă: ce relații ar trebui să păstrez și ce legături ar fi bine să elimin din viața și business-ul meu?

Iată, mai jos, un set de criterii care te pot ajuta să-ți evaluezi toate conexiunile umane pe care le ai acum:

  • Pozitiv versus negativ: omul cu care muncești, lucrezi, interacționezi are o gândire constructivă, e orientat spre acțiune sau are permanent energia joasă și prevestește Apocalipsa?
  • Inițiază versus așteaptă: are spirit de inițiativă sau e inert, stă după semnale din alte părți?
  • Are simțul realității versus ignoră

Igiena relațiilor interumane presupune ca, în vremurile de acum, să ne uităm pe cât posibil la oameni care înțeleg problemele, sunt conștienți de pericole, dar au și dorința să se mobilizeze, să schimbe și să preîntâmpine consecințe catastrofale. Ei sunt oamenii pozitivi de care afacerile noastre au nevoie, atunci când ne căutăm angajați, parteneri, consultanți sau chiar clienți.

Așadar, mintea, business-ul și relațiile interumane sunt trei arii în care putem să acționăm acum cu apă și săpun ca să aducem curățenie, prospețime, să eliminăm paraziți și să ne protejăm sănătatea.

Informațiile te pot ajuta în mod deosebit atunci când îți pui întrebări precum:

  • Reduc bugetul de marketing sau, dimpotrivă, investesc mai mult?
  • Dau oameni afară sau, dimpotrivă, investesc în oameni competenți?
  • Stau sub masă și aștept să treacă gloanțele sau ies pe front și lupt cu mai mult curaj?

În concluzie, să te speli pe mâini poate să aibă, în limba română, două conotații:

- Una negativă de tipul „renunț, nu-mi asum răspunderi și fie ce-o fi”

- Una pozitivă, de tipul „mă pregătesc, mă protejez și aduc mai multă igienă și siguranță în viața mea și a celor dragi”.

În plus, cred că e important să-ți faci o strategie pentru acest an, în caz că nu ți-ai făcut încă: una optimistă, alta moderată și una pesimistă. O poți face singur sau cu ajutor de la un specialist în planificare strategică. Ce ar însemna pentru business-ul tău dacă timp de 3-6 luni încasările ar fi aproape de zero, iar apoi cresc ușor, dar cheltuielile ar fi (aproximativ) aceleași ca acum 2 luni, când funcționai la capacitate maximă? Dar dacă îți cresc cheltuieile și ai cu 30-50% mai puține încasări? Cum poți face față unor astfel de scenarii și ce soluții, oportunități, posibilități identifici? Deschide un Excel și notează ce ai putea face, cum ai putea inova, schimba sau adapta business-ul în aceste cazuri. Cu calcule concrete.

Cred că într-un final economia noastră va reveni la normal cu mâinile antreprenorilor și a tuturor celor care au o viziune, un gând strategic și o dorință să acționeze.

Tu cum îți speli „mâinile” în perioada asta?     

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
Text: Florin Șomodi/ Voce: Alex Livadaru
sound-bars icon