Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Bine ați venit în Vama Veche, o „șaorma cu de toate” precum Costineștiul la prețuri de Mamaia

Vama Veche seara

Am fost săptămâna trecută 3 zile în Vama Veche. Nu mai pusesem piciorul acolo de prin 2005 când mi-am făcut luna, pardon săptămâna, de miere acolo. N-am fost niciodată fan înrăit Vama Veche, nu mi-am petrecut toate verile acolo, nu m-am numit „vamaioată”, însă stațiunea avea un farmec aparte care a dispărut complet. Era o senzație de libertate extraordinară, probabil de aia m-am dus eu fix după ce m-am măritat acolo. Îmi amintesc că era o stațiune cu o energie aparte, te simțeai liber, nejudecat, întâlneai oameni interesanți, ascultai muzică rock, erai mai mult beat decât treaz și făceai tot ce îți trecea prin cap fără ca celorlalți să le pese prea mult.

Probabil de aceea și formația omonimă și-a luat numele stațiunii. Reprezenta un manifest, așa cum Mamaia s-a asociat cu Mazăre și carele alegorice, și Vama Veche era asociată cu rebelii și nonconformismul. Acum, cred că fondatorii formației regretă că și-au luat acest nume din 2 motive: nimic din ce e acum stațiunea nu mai reprezintă un manifest și probabil, dacă nu era popularizat numele, atmosfera de acolo nu se strica în halul ăsta atât de repede. 

M-am plimbat în lung și în lat prin stațiune, n-am mai recunoscut aproape nimic. Expirat era o baracă din lemn, acum e un club fancy, dublu ca mărime și baraca a fost înlocuită de niște containere.

Stuf era, așa cum îi și zice, o crâșmă cu acoperiș din stuf, acum e o terasă cochetă pe malul mării.

Dar cel mai mult s-au schimbat oamenii. Am dat peste o adunătură pestriță formată din nostalgicii Vămii de altă dată, puști emo, hippie schilozi, burtoși cu tricoul ridicat peste buric, familii cu copii și/sau câini și în general tot felul de oameni de prin toate categoriile sociale. Vârsta medie, undeva 40+. Îmi amintesc că ultima dată când am fost în Vama Veche, 90% dintre „turiști” aveau sub 30 de ani, chiar aveam emoții acum. Mă și gândeam că o să fiu o babă ciudată care se plimbă prin Vama Veche, nostalgică după anii tinereții. Surpriză, eram chiar în medie, ba poate un pic sub (cel puțin la aspect, știu, mă țin bine).

În cazul în care vreți să vă găsiți pereche la Vama Veche, să vă luați gândul. Asta doar dacă nu vizați o pereche 40+, cu burtică și chelie și eventual cu o pungă de semințe lângă.

Stațiunea s-a extins într-un mod haotic. Dintr-un sătuc la malul mării a devenit o combinație între Mamaia, Costinești și 2 Mai (fostul 2 Mai, pe acolo n-am mai trecut tot din 2005). Găsești de toate pentru toți.

Sudul stațiunii e un fel de Mamaia Nord în decadență. Sunt ceva vile mai retrase și exclusiviste, motocicliști, pontoane cu LOVE, iar la margine de tot s-au aciuat vamaioții autentici în rulote sau corturi. 

Partea de mijloc e un fel de Costinești combinat cu vechiul sat și Mamaia. Ulițe prăfuite până la plajă, shaormerii, hamsii, baldachine roz cu inimioare, pipițe cu sandale cu toc, burtoși cu lanțuri la gât, frapiere cu șampanie sau vin (depinde de buget) și prosoape cu familii înghesuite pe un petec de plajă.

În nord, spre Mangalia, se păstrează puțin din vechea atmosferă. E singura parte unde am auzit rock și am văzut lume mai puțin pestriță. În general aici vin nostalgicii Vămii care probabil în fiecare an jură că nu o să mai calce în Vamă, însă tot în fiecare an vin pentru a-și reaminti nebuniile tinereții. În capăt de tot sunt iar corturi și rulote, puține. Partea asta era tradițională a nudiștilor. Încă sunt câțiva, însă foarte puțini. În schimb am văzut în toate cele 3 părți gagici mai tinere sau nu topless. Fiu-meu, care are 12 ani, chiar se simțea jenat, deși curios în același timp.


Ca muzică e un talmeș-balmeș de stiluri, fiecare terasă încercând să își impună piesa. Am auzit de la Andre, Lasă-mă papa la mare, până la house și rock and roll. Toate combinate și ascultate în același timp, fiind un cocktail mortal care te face să pleci cât mai repede din stațiune.

Ca mâncare, găsești și caracatiță, și hamsii, și shaorma cu de toate la dughene. Pe vremea mea, stațiunea era la buget. Acum am dat și 400 de lei pe un prânz, bine, am fost la caracatiță, dar nici când am mâncat hamsii nu mi s-a părut „La Ieftinache”.

Într-un cuvânt, nefiind nostalgică, mi se pare că stațiunea a evoluat prost, și acum e un fel de talmeș-balmeș, o struțo-cămilă care își propune să mulțumească pe toată lumea, însă în fapt nu mulțumește pe nimeni.

Păcat, senzația de libertate e pe veci apusă iar Vama Veche rămâne o stațiune ca oricare alta, fără nimic deosebit unde prost gustul se întâlnește cu rafinamentul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu ai bagat si tu o poza cu fetele top less. Cum vrei sa te credem? Lol
    • Like 2
  • Acum m-am intors dupa 20 zile in Vama. Nici poveste, inca e plin de pustani si pustoaice, de tineret si pe plaja si noaptea pe la Stuff. la Arca in continuare este numai muzica rock buna. Da, sunt si zone care s-au cam umplut de diversi dubiosi si gagici cu tocuri, gen zona Amphora, insa aia cam de cand a aparut e la fel. Nu e atat de rau in Vama precum descrieti in articol. In continuare are farmecul ei, chiar si daca unii sau altii incearca sa il strice. Inca am fost acolo la chitari si cantari pe plaja, ca sa dau un exemplu de ceva ce s-a intamplat mereu si inca se mai intampla. Nu e dracul asa negru.
    • Like 1
  • foarte bun articolul si rezonez pentru ca am avut o experienta similara. candva demult , intr-o alta viata , aia din anii 90 , am stat acolo cu cortul 2 saptamani. fara a fi vamaiot inrait pot sa spun ca a fost una din cele mai frumoase experiente de vacanta. am incerca apoi sa mai merg prin anii 2000 dar spiritul vamii murise. acum caut prin alte parti sa vad daca si unde s-a incarnat.
    • Like 1
  • Sunt in Vama Veche acum (4 august 2021) si din punctul meu de vedere nu expui problema cum trebuie. Sa dai tu 270 ron pe ce este in poza..... sau 400 ron cum spuneai....pai nu stii unde sa mananci bine si bun la restaurant. Eu cu iubita am dat maxim 180 ron cu tot cu spaga pe mancare buna si bautura. Eu nu am vazut ce spui tu pe plaja. Da.. sunt familii, multi tineri si oameni trecuri de varsta a doua dar nu am vazut cokalari si nici nu am auzit vreo manea. Iar muzica in club, normal ca se aude de la mai multe daca treci printre ele si nu intri efectiv in club ca sa auzi doar muzica de la acel club. Mai bine te lasi de Vama si de scris astfel de articole care duc lumea in eroare. Ps ( toples se face pe toate plajele... nu inteleg de unde mirarea ta)
    • Like 1
    • @ Alex Alexandru
      ce o fi ronul?poti sa-mi arati o moneda de hirtie sau nu pe care scrie ron?
      • Like 1
  • Sigur ați ieșit noaptea sā dansați desculț(ă) pe nisip la Stuf sau Sandalandala, sau la Expirat? Mefia de vârstā era sub 18 ani. Oameni liberi de constrângerile s9cietāți, fiecare îmbrācat dupā pofta imimii fārā a se iita cineva la tine strâmb, liber sā faci ce vrei. Este adevārat schimbārile nu sunt chiar în bine, plaja îngrāditā, etc, dar dpiritul Vāmii existā pentru cei cel cautā. Este locul unde ești liber așa cum îți dorești libertatea.
    • Like 0
  • Multumim. Bun articol. Mai ales pentru cei care au gustat din adevarata placere a unei vacante în 2mai sau vama veche, cândva când mergeam la mare pentru mare.
    • Like 1
  • Un articol destul de... not fair ca sa zic asa. Din mai multe puncte de vedere.
    Lasand la o parte incercarile destul de nereusite de umor legate de fizicul unora si altora...

    Adicatelea Vama Veche ar trebui sa fie un fel de sanctuar pentru rock si pentru oamenii "liberi"? Dar cineva care asculta manele si mananca seminte nu poate fi liber in spirit? Daca nu asculti Pink Floyd si Stones nu ai ce cauta in Vama? De ce? Sau... daca ai burta si lant la gat inseamna ca esti musai un ghiolban nedemn de spiritul flower power al Vamii? Pentru niste oameni care nu vor sa fie judecati se pare ca... judecati destul de aspru alti oameni.

    Stuf s-a schimbat? La fel si Expirat? Poate se cheama evolutie. Sau involutie. Dar incremeneala in timp nu prea mai exista. Nu cumva va cautati tineretile si nu banca simpla de pe vremuri? Mi se pare absolut firesc sa poti manca in Vama si hamsii dar si fineturi. Asa cum la fel de firesc mi se pare sa vina si oameni cu corturi si cei cu BMW sau cine mai stie ce masina, regula fiind ca toti sa se poarte in limitele bunului simt.

    Vama este un exponent perfect al tarii si al poporului. Pe astia ii avem cu astia defilam. Va doriti Vama asa cum a fost, un loc al libertatii, diveristatii.... Dar pare ca il vreti la modul "diversitate diversitate dar sa fie diversii pe care ii alegem noi". :)

    Pana la urma diversitatea poate sa insemne si o "saorma cu de toate" asa cum, destul de rautacios, ati pus titlul articolului. In saorma asta nu pot fi doar tfl-isti vegani, ascultatori de rock si statatori la cort. Mai sunt si corporatisti care acum isi permit sa stea la vila si sa parcheze Mertul in fata pensiunii, mai sunt si manelisti care poarta lant la gat, mai sunt si vamaiotii care beau Saniuta dar si cei care beau Beluga... Deci, diversitate.
    • Like 2
  • Nume check icon
    Sigur ati fost in Vama Veche, locul unde tinerii frumosi si liberi sunt neingraditi in calatoria lor spirituala pentru o betie in absolut?
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon