Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

3000 de liceeni și studenți au mers la un show deocheat. Câți au simțit că le este insultată inteligența?

Măsura eficienței unui sistem de educație o dau, de obicei, rata de promovare la bacalaureat, rezultatele testelor PISA, procentul absolvenților de studii superioare care își găsesc un loc de muncă la scurt timp după ce termină facultatea, în domeniul pe care l-au studiat eventual, numărul universităților aflate în topul celor mai bune instituții de învățământ superior din lume și alte asemenea criterii formale. Poate nu ar fi rău ca acestora să li se adauge și niște criterii informale. Măcar așa, ca un experiment. De exemplu, reacția elevilor de liceu și a studenților la un film, spectacol sau emisiune de proastă factură. Probabil că aveți deja în minte cel puțin un exemplu.

Știu că gusturile nu se discută. Dar poate ar trebui. Mai ales cele needucate. Am asistat, din întâmplare, în urmă cu câteva zile, la una dintre cele mai triste scene din viața mea. Și la propriu, și la figurat. În jur de 3.000 de liceeni și studenți, unii însoțiți chiar de părinți (!), se amuzau sincer în fața unui tip cu ceva mai multă experiență ca ei, care le explica cu lux de amănunte tehnica pe care o aplică el atunci când se închide în baie pentru ceva mai mult timp decât în mod obișnuit. E adevărat că pentru a o aplica ar fi fost nevoie de o baie destul de spațioasă. Dar să nu intrăm în detalii. Pe o rază de 50 de spectatori eram singura care nu râdea așteptând ca măcar o persoană să se ridice și să plece. S-au ridicat câteva. Numai ca să aplaude mai larg însă. 

Ulterior, mi s-a spus că sunt prea bătrână pentru a gusta astfel de glume (proaste) sexuale explicite, iar ei prea tineri ca să nu o facă. Așadar, scuza găsită de cei ceva mai copți la minte pentru faptul că niște tineri asistă la un show în care le este insultată în primul rând demnitatea, dacă nu și inteligența, iar ei se prăpădesc de râs, este vârsta. Aceasta era și părerea a doi părinți care și-au scos târâș cele două fete adolescente din sală, explicându-le că sunt prea mici să audă așa ceva. Dar când vor fi mai mari, ce scuză vor avea să plătească un bilet și să se amuze la un astfel de spectacol? Cred că răspunsul îl știm cu toții: lipsa educației bunului simț și a bunului gust. O educație de care ar trebui să se ocupe deopotrivă școlile și părinții. Sau măcar una dintre părțile implicate.

Școala românească însă, așa cum o știu, nu are nicio șansă să atingă un astfel de obiectiv calitativ. Pentru că în școala noastră singura motivație a elevului, atunci când există, este să ia note bune. Și atât. Elevii merg la școală ca să ia note, profesorii sunt acolo pentru a le pune, iar părinții sunt în stare de aproape orice pentru un carnet cu 10 pe linie. Nimic sau aproape nimic din ceea ce se învață la școală nu se transferă în sistemul lor de valori, în felul în care privesc și judecă lucrurile din jurul lor. Pentru că în școala românească, elevii nu simt că învață pentru ei, astfel încât lucrul pe care l-au învățat acolo să-l ia cu ei și acasă, și pe stradă și într-o sală de spectacol. Ei învață pentru o notă mare chiar dacă nu le place sau nu înțeleg nimic, important este rezultatul. Nu au încotro, le trebuie medie mare pentru admiterea la liceu sau la facultate. Sau învață în silă că trebuie să treacă clasa. Sau de teamă că nu o trec. Și atunci chiar nu se lipește nimic.   

Este singura explicație pe care o pot găsi pentru faptul că, deși în școală elevii sunt bombarbați cu informații și noțiuni destul de sofisticate (răsfoiți de curiozitate un manual de limbă și literatură română), care ar trebui teoretic să le pună cel puțin baza bunului simț și a bunului gust, marea lor majoritate consumă produse atât de ieftine în timpul liber și ajung, iată, să se amuze copios în fața unui show cu chiloții în vine.

Și atunci, deși știu că există și excepții în școala românească, cred că nu greșesc dacă spun că educația copiilor se face după școală, acasă. Iar cei mai mulți părinți își lasă copiii „educați” de televizor și de internet, unde, fără un spirit critic pe care nu au avut cum și unde să și-l antreneze, sunt pierduți.

Dacă vârsta este singura vinovată pentru lipsa de reacție firească, zic eu, a unor tineri în fața unui spectacol vulgar, atunci când vor mai crește, sper că vor găsi argumentele pentru a respinge astfel de reprezentații, indiferent pe ce scenă le vor vedea: acasă, pe stradă, la locul de muncă sau chiar pe scena politică. Pentru că astfel de argumente ți le dă numai educația, adică valorile pe care ți le-ai însușit și în care crezi și care se pare nu au legătură cu faptul că ai făcut un liceu bun sau ai absolvit o facultate.     

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred ca s-a format un vortex al erorii din care nu se poate iesi:
    Discutia nu este despre gusturi dupa cum nu este nici despre valori sau pudibindism.
    Pur si simplu s-a facut greseala sa se intre la o circareala de catre cineva cu un alt nivel al comicului.
    Citind pe aici, mi-a venit in minte, aleator si de cine stie unde, una din scenele binecunoscute ale carciumilor vestului salbatic: femei grase spargand baloane cu partzuri, pistoale cu dopuri care plezneau dosurile puhave ale unor dudui prost machiate si o gasca de galigani beti care fluierau surescitati la orice objectie groteasca cu tenta sexuala si aruncau cu obiecte.
    Acum intreaba-ti constiinta logica: daca intrai acolo, oare erai indreptatit sa condamni toata adunarea aia de cautatori de aur, crescatori de vite si alte redneck-isme, distrandu-se plebeu, pe a lor limba?
    Cred ca fiecare din noi trebuie sa ne cautam grupurile care ni se potrivesc.Si sa ne asociem in similitudini intelectuale(sau nu!), maneliste, kant-iste, poetice sau de orice alta natura sau nivel valoric.
    Personal gasesc glumele de stand-up comedy rasuflate, in marea lor majoritate.Personal le gasesc amuzante pentru corporatistul wanna-be intelectual wanna-be spiritual cititor de Cohelio.Totusi nu i-as condamna pe cei care le gusta pentru ca eu m-as afla la o retrospectiva a filmelor TIFF sau Cannes mai degraba decat sa ma hahai debil la glume constipate si rictusuri fortate din colon.
    Dar sunt gusturi si gusturi.Greseala este a celui care se duce la asa ceva dar locul sau ar fi fost la TIFF.Si mai ales invers("Sa miara mama fratica daca am inteles ceva la filmu' asta!)- replica guturala auzita deunazi la cinema Studio de catre o gasca de consumatori de NutLine din spatele meu.
    Fiecare cu al sau nivel, important este daca ne intersectam, sa realizam eroare,nu sa ne judecam...Pana la urma noi suntem la show-ul nepotrivit, nu show-ul a venit la noi...
    • Like 1
  • Pai in scolile din Romania ce retine elevul din toata acea materie predata e pe ultimul loc in interesul scolii, a profesorilor si a societati. Manualele sunt facute sa castige cei care le concep, le tiparesc, le distribuie, etc. nicidecum sa fie intelese de scolar. Profesori, marea majoritate, ii intereseaza sa isi ia bani nu si ce retine elevul, iar scoala o intereseaza numai sa aiba un indicator de imagine ca "cea mai buna scoala din ...".
    • Like 1
  • Observaţiile sînt, în linii mari, corecte. Astfel de spectacole, care infestează lumea, sînt, din nefericire, mult prea numeroase şi se promovează chiar pe unele canale TV cu public destul de numeros exact pentru culoarea pe care o au. Persoane cu comportament social dubios sînt promovate în mass-media vip-uri, deşi o actriţă riposta: "ce vipu-uri, dragă, astea-s curve", şi devin modele de reuşită în societate, cum o proba alegerea unor elevi la bacalaureat.
    Cît despre faptul că elevii învaţă pentru note, cînd învaţă(!), vina nu e a lor în primul rînd. Întreaga societate concură la aceasta, atîta vreme cît pe toate căile se promovează ideea inutilităţii cunoştinţelor din şcoală, că importante sînt informaţiile întîmplătoare de la şcoala vieţii. Mai toţi părinţii sînt interesaţi nu de pregătirea elevilor, pe care o pot observa şi fără să aibă pregătire specială, prin timpul acordat pregătirii, ci de notele mari, pentru care fac presiuni asupra şcolii şi profesorilor.
    • Like 2
  • check icon
    Iritarile pe vreo nastrușnicie erotica provin in principal de la propriul vatrai (mai exact al educatorilor), cu care am fost amenintati ca dracul ne ia, de indraznim macar a gindi sa facem precum Hucklebber-ii Finn din jurul nostru.
    • Like 0
  • check icon
    "Niște tineri asistă la un show în care le este insultată în primul rând demnitatea, dacă nu și inteligența..." // in societatea buna e de bon ton sa strimbi din nas, precum pe aici. Hiba diind intotdeauna la altii, iar mintea, bunul simt la noi. // Apoi, sint de acord ca o reprezentatie precum aceea nu-i de laudat prin urbe, dar n-am idee cu ce afecteaza demnitatea. // In ce priveste inteligenta, ai destule lucruri interesante de dibuit, chit ca nu vei pupa pe frunte eliberarea din baie, cea pomenita in articol.
    • Like 1
  • Am citit si articolul si majoritatea comentariilor!Eu locuiesc acum in Portugalia de multi ani si am avut ocazia sa cunosc lumea democratica,liberala ziceti cum vreti ,dar am tras o concluzie deja de mult:în tãrile mai respectate si mai date ca exemplo pentru bunul trai de acolo ,majoritatea canalelor de televiziune ,care au mult mai mare aderentã la public ,canale bine cotate nu orsicare ,au programe de «entretimente» adica divertisment cu aluzii sexuale ,ba din nefericire îndobitocesc populatia dând luni de zile reality -showuri(?),tipo CasaSecretelor ,etc.Nu are de a face cu educatia sexuala ,e educatia pe care ne-o facem noi singuri de-a lungul vietii ,de când facem primii pasi în clasa întâi si pâna terminam ,care cât ne tind frâiele cum zice românul.În ziua de azi am posibilitatea de a alege dim marea varietate de oferte ce ni se fac .Apoi sincer sa fim ,nu avem toti acelasi nivel de perceptie a lucrurilor si cu tot dreptul ce mie mi se pare oribil pe unii poate sa-i distreze ,dar asta nu înseamna ca sunt mai prosti.Asa cum si cine a scris acest articol are tot dreptul sã-si spunã pãrerea sincerã despre un astfel de spectacol!Daca toti am fi sinceri si ne-am spune pãrerea despre ce se întâmpla în jurul nostru ,fãrã a dori sã jignim pe cineva , lumea ar deveni în final mai bunã nu credeti?Nu stiu sincer dacã ar fi sa condamnãm pe cineva ca e imoralîn cine ar trebui sã aruncam mai întâi cu piatra:în cei ce fac spectacole de acest gen?în cei ce participã la realizarea unui stupid videoclip pentru a sprijini constructia Patriarhiei neamului ,în cei ce au decretat România ca fiind un stat ortodox când avem multe alte religii in tarã ,existând atãtea state cu populatie majoritarã catolicã dar sunt state laice si populatia ,nu statul îsi alege religia ;în cele 3miloane de români care manifesta contra homosexualilor de parcã asta ar fi problema principalã târii ;în cei ce manifesta contra refugiatilor ;în cei ce au cauzat tragedia de la Colectiv ;în cei ce vindeau dezinfectante falsificate ;în cei ce ne mint în campaniile electorale ...suntem diferiti si e loc pentru toti fãrãsã ne cãlcãm unii pe altii în picioare.
    • Like 1
  • Doamna/domnisoara, ma faci sa ma simt din nou liceean, sa-mi reamintesc textele ce infierau cu manie proletara apucaturile desantate ale unor tineri. Ati fi facut cariera la "Scanteia"! :)
    • Like 2
  • Aproape ca imi pare rau de autoare. A mers la stand-up, banuiesc si eu, cu asteptari de ce fel oare? Credea ca Seinfeld s-a teleportat pe vreo scena de la noi? A gresit mentionand tema folosita de "artist". Comentatorii au inteles-o gresit, majoritatea si au considerat-o prea: pudica, batrana, comunista ( parca am citit la cineva asta ), ingraditoare de libertati si alte asemenea. Glume porcoase sau discutii amuzante cu tenta sexuala exista de cand lumea si vor exista in permanenta. Nu cred ca reiese din articol ca coneva ar considera necesar sa fie abolite sau cenzurate. Eu mai degraba inteleg ca doamna Loznianu este deranjata de faptul ca niste glume foarte proaste ( in opinia dansei ) erau considerate foarte amuzante de niste tineri, numai pentru faptul ca erau porcoase. De aici si discutia despre lipsa de educare a gusturilor unei/unor generatii. Poate inteleg eu gresit, dar sper ca orice om in acest secol ar trebui sa rada la o gluma atata timp cat este amuzanta, indiferent de subiectul ei si atata timp cat circumstantele nu sunt de asa natura incat gluma sa fie nepotrivita.
    Unde consider eu ca greseste doamna Loznianu este atunci cand are pretentia din partea scolii de a cultiva gusturile unei societati. Lucrul asta revine societatii in ansamblu, dar mai ales familiei si educatiei primite acasa. Ceea ce iarasi mi se pare ca scapa autoarei este ca deja vorbim despre generatii nascute in democratia post- 1989, deci vorbim despre un esec al educatiei care doar tangential poate fi atribuit epocii comuniste.
    • Like 2
  • Să-nțeleg că ați fost la un stand up? Și un individ făcea glume despre masturbare? Iar tinerii râdeau? Țî țî țî! În loc să le fie frică să nu orbească, ei se hlizeau? Vaaaaaai! Vai! Vai Vai!
    • Like 2
  • Casargoz check icon
    Intr-un nu stiu care sat, intr-o nu stiu care sala...
    Au ras loazele la un banc porcos.
    Sa presupunem ca niste elevi eminenti se duc la opera, cati ar putea sa spuna ca opera este proasta, ca balerinele sunt grase, si nesicronizate. Cati invata sa fie critici.
    • Like 2
    • @ Casargoz
      check icon
      Parerea mea legata de opera se opreste cu incapatinare la povestirea pe care-i brodat cîntatul frumos. Nu-mi pare ca trece de clasa a patra. // De acolo, las pe altii sa admire vocea sopranei, eu fiind prins cu socotitul virstei interioare a amatorului de opera.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult