Foto: Inquam Photos
Am citit nenumărate articole despre cum multinaționalele subjugă individul unui angrenaj similar Castelului lui Kafka, unde totul este dirijat către obținerea de avantaje pecuniare pentru acționarii care „nu înțeleg” specificul local, greutățile temporare, ci sunt mânați doar de un EBIT cât mai generos sau de un flux de numerar cât mai suplu.
Am mai auzit nenumărate relatări despre cum corporațiile îngenunchează guverne, printr-un lobby agresiv, sau cum eludează fiscalizarea, mutând profiturile dintr-un paradis fiscal în altul.
Părerea mea, formată în 5 multinaționale, este majoritar pozitivă, o mare parte din formarea mea ca profesionist fiind facilitată de proiectele pe care le-am implementat în corporații, de cursurile pe care mi le-au intermediat sau de experiențele pe care le-am avut zi de zi în acest mediu.
Multinaționala este o școală excelentă pentru cineva aflat la startul carierei profesionale, fiind până la un punct echivalentul armatei în ceea ce privește organizarea proceselor, încurajarea interacțiunii și a muncii în echipă, promovarea învățării continue. Spun că este similară armatei, deși nu am trecut prin experiență militară și chiar am urmat o a doua facultate timp de 5 ani, când armata era încă obligatorie.
De asemenea, majoritatea corporațiilor încurajează spiritului intraprenorial, care constituie baza inițiativei antreprenoriale pentru acei profesioniști care reușesc să facă pasul către propria afacere, găsind curajul să renunțe la confortul psihic oferit de stabilitatea unui loc de muncă. Am reușit să fac acest pas în urmă cu 1 an și a fost una dintre cele mai grele decizii pe care le-am luat în viața mea (dar infinit mai ușoară decât cea legată de căsătorie și divorț).
Uneori tânjesc după confortul pe care ți-l creează un job bine plătit, în care ai mașină pe care o poți folosi și în scop personal, telefon de serviciu și laptop – îmi dau seama acum că nu am avut niciodată mașină personală, iar ultimul telefon pe care l-am cumpărat pentru mine a fost un Nokia 6300, care avea o memorie de 2GB, pe care o foloseam în proporție de maxim 25%.
Formarea pe care o poți dobândi într-o multinațională este la un nivel excepțional, multe dintre ele inovând semnificativ atât în produsele/serviciile pe care le promovează, cât și în cadrul proceselor care le conduc activitatea. Fiind un fan al inovației, m-am regăsit de mult ori în această abordare și am reinventat mereu. Un exemplu de inovație a fost transportul unor produse grele care aveau deasupra lor produse ușoare (de la alt producător), reducând astfel costul de transport cu 45% și având un impact pozitiv major asupra mediului.
Punctul slab în formarea pe care o poți dobândi într-o corporație este legată de nișarea pe un anumit domeniu, fiecare angajat fiind o rotiță bine așezată la locul ei, care învârte un mecanism bine gândit. Majoritatea angajaților nu au perspectiva întregului și cu greu reușesc o mică parte dintre ei să înțeleagă conglomeratul construit de mințile corporatiste care controlează totul dintr-un Olimp modernist.
Experiența mea personală cu multinaționalele a fost una extrem de pozitivă, învățând accelerat lucruri pe care mulți antreprenori din România nici nu le gândesc, informații care mi-au oferit un avantaj foarte mare când am decis să transform intraprenoriatul în antreprenoriat. M-am lovit atunci cel mai pregnant de lipsa de organizare și lipsa de respect a timpului celuilalt, pe care le manifestă din plin majoritatea antreprenorilor români formați în afară multinaționalelor. Dar am cunoscut și antreprenori formidabili, mulți dintre ei formați în multinaționale, oameni creativi, originali, care m-au uimit prin lucrurile pe care le-au creat, prin serviciile sau produsele oferite, de multe ori cu o calitate superioară celor oferite de branduri globale.
În concluzie, recomand cu tărie o experiență de multinațională celor care ies din școală sau care doresc să experimenteze o activitate profesională în paralel cu activitatea școlară.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Daca ai invatat sa tragi cu arma corect, si sa respecti niste ordine (e vorba de formarea pentru timp de razboi)- atunci banii s-au dus unde trebuie; Acum toti imbecilii se impusca in picior sau in cap ( sau unde nimeresc) si nu ai habar de reguli, regulamente, onoare, e.t.c (alea, cel putin, le-am invatat eu in armata; Care a fost mai luuunga decat a ta- si la o arma de prim rang- asa am avut "norocul)