Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Zelenski: „Dă-le, Doamne, fiecărui băiat şi fiecărei fete o copilărie, o tinereţe şi o bătrâneţe fericite, să uite măcar un pic din copilăria îngrozitoare din timpul războiului”

V Zelenski.

Foto: Presidencia de Ucrania / ContactoPhoto / Profimedia

61 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez la rece cele mai importante lucruri care s-au întâmplat în ziua de duminică, dar și peste noapte. În plus, rezum și cum arată situația pe câmpul de luptă:

- Șefii diplomației și apărării din Statele Unite, Antony Blinken şi Lloyd Austin, s-au întâlnit duminică seara la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la exact 60 de zile de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Este prima vizită a unor oficiali americani de rang înalt, de la începutul războiului.

- Discuțiile s-au axat pe sprijinul militar al Statelor Unite, pe ce tipuri de arme pot fi trimise în continuare Kievului și cât de repede. 

- „Prietenia şi colaborarea dintre Ucraina şi Statele Unite sunt mai puternice ca niciodată”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter după întâlnire. De altfel, președintele ucrainean a repetat că țara sa are nevoie de și mai multe arme, inclusiv tehnică grea, pentru a face față noii ofensive rusești din estul și sudul țării, care amenință întreaga regiune Donbas și litoralul ucrainean al Mării Negre.

- Oficialii americani au promis ajutor militar de peste 300 de milioane de dolari și au aprobat vânzări de muniție în valoare de 165 de milioane de dolari, potrivit The Guardian.

- Blinken și Austin au mai spus că președintele american Joe Biden va anunța în curând un nou ambasador în Ucraina și că diplomații americani care au părăsit țara înainte de război se vor întoarce începând de săptămâna viitoare.

- Diplomata Bridget Brink, în prezent ambasadoarea SUA în Slovacia, va ocupa funcția de ambasador la Kiev, care a rămas neocupată de la începutul anului 2020. Presa americană a anunțat că președintele SUA, Joe Biden, o va nominaliza luni pentru acest post, potrivit BBC. SUA au mai spus că examinează condițiile de securitate din Kiev și că vor redeschide ambasada de acolo de îndată ce situația o va permite.

- Partea americană ar fi dorit să păstreze discreția maximă asupra vizitei lui Antony Blinken și Lloyd Austin la Kiev, unde au discutat cu președintele Zelenski. Niciun reporter nu a fost invitat, iar vizita nu a fost confirmată până când cei doi înalți oficiali americani nu au ajuns în siguranță înapoi pe teritoriul Poloniei, relatează New York Times. 

- Discuțiile au avut loc în condițiile în care sute de mii de ucraineni au petrecut Paștele în orașe aflate pe linia frontului. Foarte puțini dintre ei au mers și la biserică, de teamă să nu cadă rachete sau proiectile rusești peste ei. În orașe precum Kramatorsk și Harkov, care au fost bombardate constant în ultima perioadă, Paștele a adus câteva ore nesperate de liniște. La Mariupol însă bombele au căzut și în zi de sărbătoare.

- Președintele american Joe Biden a scris duminică seară pe twitter că, la două luni după ce Putin a lansat un atac neprovocat și nejustificat asupra Ucrainei, Kievul rămâne în picioare. „Președintele Zelenski și guvernul său ales democratic rămân la putere. Vom continua să sprijinim ucrainenii în lupta lor pentru a-și apăra patria”, a spus liderul de la Casa Albă.

- La rândul său, Volodimir Zelenski a distribuit mesajul lui Biden, mulțumindu-i președintelui SUA pentru că în prezent conduce eforturile de sprijin pentru Ucraina. „Astăzi, poporul ucrainean este unit și puternic, iar prietenia și parteneriatul dintre Ucraina și SUA sunt mai puternice ca niciodată!”, a precizat liderul de la Kiev.

- În evaluarea de luni dimineață a războiului, Ministerul britanic al Apărării scrie că Rusia a făcut progrese minore în unele zone de când și-a mutat eforturile către ocuparea completă a Donbasului. Fără suficienți facilitatori de sprijin logistic și de luptă, Rusia nu a realizat încă un progres semnificativ, notează Londra.

Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

- Ministerul britanic al Apărării mai arată că decizia Rusiei de a asedia mai degrabă decât de a ataca combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol înseamnă că multe unități rusești rămân fixate în oraș și nu pot fi redistribuite. Apărarea Mariupolului de către Ucraina a epuizat, de asemenea, multe unități rusești și le-a redus eficiența luptei, mai precizează britanicii.

- De asemenea, Ministerul britanic al Apărării punctează și că ministerul rus al Apărării a propus ca plățile compensatorii pentru familiile personalului de serviciu decedat să fie gestionate de oficiali militari, mai degrabă decât civili. Acest lucru reflectă probabil dorința de a ascunde adevărata amploare a pierderilor Rusiei de populația internă.

Zelenski: „Credem în continuare în victoria Ucrainei şi suntem convinşi că nu vom fi distruşi de nicio hoardă ori rău”,

- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, într-un mesaj difuzat de Paştele ortodox că „răul” nu va putea distruge Ucraina şi s-a rugat pentru o „copilărie, tinereţe şi bătrâneţe fericite” pentru toţi ucrainenii. „Credem în continuare în victoria Ucrainei şi suntem convinşi că nu vom fi distruşi de nicio hoardă ori rău”, a spus Zelenski, în mesajul video din fața celebrei catedrale Sfânta Sofia din Kiev, la exact două luni după lansarea invaziei forţelor ruse.

- Dă-le Doamne fiecărui băiat şi fiecărei fete o copilărie, o tinereţe şi o bătrâneţe fericite, să uite măcar un pic din copilăria îngrozitoare din timpul războiului. Ai grijă de mamele noastre, dă-le putere celor care aşteaptă un fiu sau o fiică să se întoarcă din război, dă-le forţă celor care din păcate nu-şi vor vedea copilul întors de pe front”, a mai spus Zelenski.

- Patriarhul ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al creștinilor ortodocși răsăriteni din întreaga lume, a cerut deschiderea coridoarelor umanitare în Ucraina, unde, a spus el, „are loc o tragedie umană de nedescris”. În 2019, Bartolomeu, șeful spiritual al celor aproximativ 300 de milioane de creștini ortodocși răsăriteni din întreaga lume, a acordat autocefalie Bisericii Ortodoxe din Ucraina, făcându-o independentă, într-o divizare istorică la care Rusia s-a opus puternic.

- În evaluarea de duminică noapte spre luni a frontului din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) precizează că operațiunile ofensive rusești în estul Ucrainei au făcut progrese minore în jurul Severodonețk în ultimele 24 de ore, confiscând mai multe orașe mici și stabilind un pod de legătură peste râul Krasna la vest de Severodonețk.

- Analiștii ISW notează că ofensiva Rusiei în estul Ucrainei continuă să urmeze modelul operațiunilor lor pe tot parcursul războiului, folosind unități mici pentru a conduce atacuri dispersate de-a lungul mai multor axe, mai degrabă decât să ia pauzele necesare pentru a se pregăti pentru operațiuni decisive.

- ISW transmite că forțele ruse au continuat să bombardeze apărătorii ucraineni rămași în uzina Azovstal de la Mariupol și s-ar putea să se pregătească pentru noi atacuri asupra acesteia, ceea ce ar duce probabil la pierderi mari ale Rusiei. Situația militară din sudul Ucrainei nu s-a schimbat în ultimele 24 de ore, mai arată ISW în evaluarea sa. Luptele locale au continuat în nordul Oblastului Herson și la vest de orașul Herson, dar forțele ruse nu au lansat niciun atac major.

-Totodată, experții americani spun că forțe rusești suplimentare se desfășoară pentru a consolida atacurile nereușite pe frontul Izium. În același timp, se pare că civilii ucraineni din regiunea Harkov organizează mișcări voluntare pentru a rezista măsurilor de ocupație ruse, similare acțiunilor documentate anterior din sudul Ucrainei, mai subliniază ISW.

- ISW îl citează pe consilierul prezidențial ucrainean Oleksii Arestovcyh, care a declarat că forțele ruse desfășoară atacuri la nord de la Melitopol spre Hulyaipole, la 80 km est de Zaporojie și au avansat cu 10 km în ultima săptămână față de linia frontului. Forțele ruse, inclusiv unitățile din Mariupol, caută probabil să conducă o ofensivă spre nord în regiunea Dnipropetrovsk pentru a încercui forțele ucrainene în regiunea Donețk, dar este puțin probabil să finalizeze cu succes această încercuire adâncă, mai scrie ISW.

Moscova a refuzat un armistițiu de Paște. Putin a vorbit de Paște despre „înaltele idealuri și valori morale” care îi unesc pe creștinii ortodocși 

- Vladimir Putin a participat la slujba de Înviere la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, potrivit Kremlinului. Putin a transmis un mesaj în care vorbește despre „înaltele idealuri și valori morale” care îi unesc pe creștinii ortodocși și despre „sentimentele luminoase” și „credința în triumful vieții”, pe care le trezește în oameni această sărbătoare. Asta în condițiile în care, după două luni de război în Ucraina, Moscova a refuzat un armistițiu de Paște. 

 - Atacul cu rachete de ieri asupra Odesei ar putea avea la bază o logică cinică a Rusiei, legată de controlul asupra spațiului aerian al Ucrainei, arată BBC. Două blocuri de locuințe au fost lovite, omorând cel puțin opt persoane, inclusiv un bebeluș de trei luni, împreună cu mama și bunica lui. Guvernul ucrainean a spus că uciderea micuței Kira și a celorlalte șapte victime este un act de teroare, menit să scadă voința oamenilor de a lupta. Rușii au susținut din nou că au vizat ținte militare. Acum câteva săptămâni, BBC a publicat un interviu cu purtătorul de cuvânt al Brigăzii antiaeriene din Dnipro, responsabiliă cu apărarea spațiului aerian al Ucrainei. Căpitanul Vasil Kravciuk a spus că Ucraina nu are suficiente sisteme antiaeriene pentru a acoperi întreaga Ucraină și că există zone neprotejate. „Inamicul poate folosi aceste puncte moarte pentru a lovi”, a spus el.

- Dacă trupele se deplasează spre est, nu putem, de exemplu, să ne luăm sistemele din vest și să le mutam spre est. Nu putem lăsa jumătate din Ucraina fără protecție. Pentru că sistemele rusești pot lovi la 3.000 de kilometri distanță. Iar atacurile cu rachete, după cum am observat, sunt efectuate nu numai în estul Ucrainei, ci și în vestul și centrul Ucrainei”, a continuat Kravciuc. Atât timp cât Rusia are capacitatea și dorința de a lovi în toată țara, apărarea antiaeriană ucraineană trebuie să fie extinsă, a explicat el. Aceasta, cu atât mai mult cu cât controlul spațiului aerian va fi crucial în lupta pentru Donbas. Iar această logică ar putea explica atacurile cu rachete asupra Odesei și Liovului, care nu se află în zonele pe care se concentrează în prezent Rusia. „Războaiele de până acum au arătat că cine domină cerul câștigă războiul”, a explicat Kravciuk.

 „Rusia pe care o știam nu mai există”

- Steve Rosenberg, corespondent BBC din Moscova, spune că războiul din Ucraina a produs schimbări majore și în Rusia, deși în țară este relativ liniște, iar viața pare că își urmează cursul normal. Totuși, „Rusia pe care o știam nu mai există”, spune el într-un material publicat în ediția online BBC. „Nu există obuze care explodează la Moscova. Nu există forțe străine care înconjoară orașul. Ceea ce trăiesc moscoviții acum nu este nimic în comparație cu ororile din Ucraina. La prima vedere, viața de aici chiar pare normală. Ca de obicei, intersecțiile sunt aglomerate. Mulțimile curg spre stația de metrou care este vizavi de mine”, își începe Steve Rosenberg relatarea. Steve Rosenberg spune că simbolul „Z” este prezent peste tot, inclusiv pe fațada unui teatru, pe autobuze, pe sediile insituțiilor publice. „La mall, afacerile sunt departe de a fi în plină expansiune. Multe dintre magazine - mărci internaționale - s-au închis. De când forțele ruse au atacat Ucraina, sute de companii străine au suspendat operațiunile în Rusia”, mai remarcă corespondentul BBC.

- Elveția a întârziat livrările de arme ale Germaniei către Ucraina, blocând re-exportul muniției de fabricație elvețiană folosită pe vehiculele de infanterie Marder, pe care Kievul și le dorește, scrie publicația SonntagsZeitung, potrivit Reuters. Informația vine în contextul în care cancelarul german Olaf Scholz este aspru criticat pentru eșecul guvernului său de a furniza armament greu Ucrainei, în vreme ce ceilalți aliați occidentali cresc ritmul livrărilor.

- Rusia a desfăşurat duminică rachete balistice cu rază mică de acţiune de tipul Iskander-M, la aproximativ 60 de kilometri de graniţa cu Ucraina, a precizat Statul Major al forţelor armate ucrainene. „Inamicul şi-a mărit numărul trupelor în regiunea Belgorod prin transferarea şi concentrarea de noi unităţi”, se arată într-un comunicat al conducerii armatei ucrainene. Belgorod este un oraş din Federaţia Rusă aflat la 30 de kilometri de graniţa cu Ucraina. Moscova nu a reacţionat la aceste acuzaţii şi a refuzat să facă vreun comentariu. Iskander este o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune (până la 500 de kilometri). Racheta este numită SS-26 Stone în terminologia NATO şi a înlocuit vechile rachete Scud din dotarea fostului URSS.

- Presa ucraineană a publicat un mesaj transmis de Paşte de adjunctul comandantului batalionului Azov, căpitanul Sviatoslav Palamar. Într-o înregistrare video, transmisă pe reţelele sociale, Palamar le-a mulţumit tuturor celor care au ajutat la evacuarea populaţiei civile din Mariupol, oraş aflat de două luni sub asediul forţelor ruse, şi şi-a exprimat speranţa că luptătorii ucraineni vor putea fi salvaţi. „Hristos a înviat, dragă Ucraina! Astăzi este o zi măreaţă. Cu toate acestea, inamicul a continuat să ne bombardeze. Au tras de pe mare, au tras cu tunurile de pe tancuri. Infanteria a încercat să avanseze. Dar vreau ca toţi să ne gândim la valorile pe care le aduce această zi, indiferent că suntem pe front sau acasă”, a spus adjunctul comandantului batalionului Azov.

Ucraina nu ar trebui să primească statutul de membru al UE, a spus ministrul de externe din Austria

- Ucraina nu ar trebui să primească statutul de membru al UE, a spus ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg, săptămâna trecută, la un summit media european, conform publicației ucrainene Pravda, citată de Jerusalem Post. Deși Schallenberg susține legături mai strânse între Europa și Ucraina, calitatea de membru deplin al UE nu este privită la fel, însă, pe de altă parte, el spune că alte căi ar trebui folosite. Aceasta ar include aderarea la zona economică a UE sau pur și simplu menținerea actualului status quo, relatează publicația austriacă Heute. Și în ceea ce privește refuzul acordării statutului de candidat pentru aderarea la UE în iunie, Schallenberg a arătat către statele din Balcanii de Vest care sunt angajate momentan în discuțiile pentru accederea la UE. Intrarea în Uniunea Europeană a fost cerută în mod repetat de Ucraina. Aceasta vine ca urmare a ani de zile de întreținere a relațiilor cu Occidentul, însă aceste cereri au devenit mai vocale ca urmare a invaziei ruse în Ucraina la sfârșitul lui februarie.

- Jurnalistul bulgar de investigații Christo Grozev, de la site-ul Bellingcat, arată pe un site care monitorizează zborurile că un avion ucrainean Antonov a aterizat în Sofia, capitala Bulgariei, referindu-se la o posibilă furnizare de muniție de către statul bulgar pentru Kiev. Grozev scrie pe Twitter că „Bulgaria a trimis în secret muniție Ucrainei printr-un «stat terț»” ca modalitate de „a preveni dezintegrarea” coaliției de guvernare din țară, care include partidul socialist pro-rus. Grozev spune că socialiștii se opun exporturilor de arme către Ucraina. Potrivit acestuia, Bulgaria „are foarte importantele cartușe de mare calibru (152) în cantități care pot sprijini apărarea Ucrainei luni de zile. Însă stocurile secrete pot obține Ucrainei doar o victorie scurtă, așa că Ucraina a făcut presiuni pentru vânzări oficiale. Poate a funcționat”. „Este vorba de stocurile Bulgariei de cartușe îmbunătățite de 152 de mm (și 122 de mm)”, a mai notat acesta.

Niciun coridor umanitar nu a putut fi deschis duminică pentru evacuarea civililor din Mariupol

-  Ucraina i-a propus Rusiei convorbiri care să aibă loc lângă vastul complex metalurgic Azovstal din Mariupol (sud-est), unde s-au refugiat luptători şi civili ucraineni în acest oraş aflat în mare parte sub control rus, a anunţat duminică preşedinţia ucraineană, relatează AFP. „Le-am cerut ruşilor să organizeze o sesiune specială de convorbiri chiar lângă Azovstal”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici, indicând că „aşteaptă răspunsul„ din partea delegaţiei ruse.

- Kievul a indicat duminică dimineață că forţele ruse au continuat să bombardeze oraşul de la Marea Azov, care este asediat de la începutul lunii martie de armata rusă, şi în special oţelăria Azovstal, ultima redută de rezistenţă a combatanţilor ucraineni, a precizat AFP.

- Niciun coridor umanitar nu a putut fi deschis duminică pentru evacuarea civililor din Mariupol, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Veresciuk, dând vina pe forțele ruse că nu opresc focul, potrivit Reuters. Ea a spus că partea ucraineană va încerca din nou luni să deschidă un coridor pentru evacuarea din Mariupol. Irina Veresciuk a făcut apel la secretarul general ONU, Antonio Guterres, care va merge la Moscova, înainte de a vizita Kievul săptămâna viitoare, să ceară o încetare a focului și deschiderea de coridoare umanitare din Mariupol.

- Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a vorbit duminică cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, cu o zi înainte ca președintele Turciei să aibă consultări cu Vladimir Putin. Zelenski a spus că a discutat cu Erdogan despre necesitatea evacuării imediate a civililor din Mariupol, inclusiv a celor blocați în subteranele combinatului Azovstal, și a schimbului soldaților care sunt încercuiți la Azovstal.

- Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, care a fost reținut de forțele ruse timp de cinci zile în martie, a declarat pentru CNN că orașul său se află într-o „situație foarte dificilă și periculoasă”. Forțele ruse au ocupat Melitopol, în sud-estul Ucrainei, la câteva zile după declanșarea invaziei, dar în oraș au fost organizate mai multe proteste. Un nou primar a fost instalat în orașul aflat sub control militar rus, după ce Fedorov a fost răpit. El a fost eliberat ca parte a unui schimb de prizonieri. Scopul președintelui rus Vladimir Puțin este „să ucidă toată națiunea ucraineană”, începând cu ocuparea orașelor, a spus Fedorov. Primarul a adăugat că cetățenii Melitopolului nu pot primi ajutoare. „Nu putem furniza ajutor umanitar. Nu putem furniza medicamente. Nu putem furniza servicii de urgență... De aceea este o situație foarte periculoasă”, a spus el.

„Ceea ce am văzut la partenerii noștri ucraineni este o victorie pe câmpul de luptă”

- Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite, Ned Price, spune că Ucraina câștigă războiul, iar Rusia va suferi „o înfrângere strategică”, potrivit The Guardian. „Ceea ce am văzut la partenerii noștri ucraineni este o victorie pe câmpul de luptă”, a spus Price. „În acest moment, ei câștigă bătălia pentru Ucraina. Și chiar nu este o surpriză, pentru că luptă cu seriozitate, cu hotărâre, cu tenacitate – dar și cu asistență masivă de securitate oferită de Statele Unite și aproximativ 30 de țări din întreaga lume,” a adăugat oficialul american. „Aceasta va fi o victorie pentru Ucraina. Va fi o înfrângere strategică pentru Rusia. Oricum și oricând se va întâmpla asta, suntem încrezători că așa va fi,” a mai spus Price. Price a amintit că SUA au anunțat săptămâna asta un nou ajutor de securitate în valoare de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina. „Le oferim exact ceea ce au nevoie pentru acest nou tip de bătălie care va fi dusă în Donbas și în sud. Cu sprijinul nostru continuu, cu determinarea și tenacitatea de care au dat dovadă partenerii noștri ucraineni, sunt convins că vor fi învingători și acolo”, a mai transmis Ned Price.

- Mihailo Podoliak, unul dintre principalii consilieri ai lui Volodimir Zelenski a cerut Rusiei să se gândească la „reputația care i-a mai rămas” și a propus Moscovei trei măsuri pentru situația din Mariupol. În primul rând: declararea unui „armistițiu real” de Paște în Mariupol. în al doilea rând: deschiderea imediată de coridoare umanitare pentru civili. În al treilea rând: convenirea unei „runde speciale de negocieri”, în care să-și recupereze militarii sau să facă schimb de prizonieri.

- Planurile Rusiei de a schimba educația au mers mână în mână cu războiul dus în Ucraina. Oficialii rescriu curricula pentru a justifica invazia și au sugerat ca școlile să aibă ceremonii de arborare a drapelului și de cântare a imnului național în fiecare dimineață începând cu noul an școlar din septembrie. O importantă editură care publică manuale școlare rusești se pare că folosește programe de verificare automată a textului pentru a scoate referințele pozitive la adresa Ucrainei.

Mențiunile privind Ucraina și Kiev, înlăturate din manualele școlare în Rusia

- Angajații Prosveșcienie (Iluminarea), una dintre cele mai vechi edituri rusești de literatură educațională, sunt forțați să înlăture toate mențiunile privind Ucraina și Kiev din manualele școlare, scrie publicația ucraineană Pravda, care citează un site din Rusia interzis de Kremlin. Politica „epurării” mențiunilor privind Ucraina și Kiev din manualele rusești a fost stabilită din 2014, iar de atunci autorii și editorii au trebuit să menționeze Ucraina cât de rar posibil și în cel mai neutru ton. În prima zi a războiului, angajații editurii au primit instrucțiuni verbale pentru a înlătura mențiunile privind Ucraina acolo unde este posibil. Aceasta este o provocare mai ales pentru cei care coordonează manualele de istorie.

- Un incendiu puternic a izbucnit duminică noaptea la un depozit de petrol din oraşul Briansk din Rusia, au anunțat agenţiile de presă ruse, citând ministerul pentru situaţii de urgenţă. „Ministerul pentru Situații de Urgență a confirmat că a avut loc un incendiu. Există, de asemenea, o confirmare că este vorba despre rezervoarele de combustibil”, a relatat TASS. Briansk este situat la aproximativ 380 km sud-vest de Moscova. Oraşul este centrul administrativ al regiunii Briansk, care se învecinează cu Ucraina. Nu a existat niciun indiciu imediat că incendiul are legătură cu războiul din Ucraina.

- Rusia dispune în acest moment de un arsenal nuclear capabil să lichideze întreaga planetă de peste 447 de ori. Motiv pentru care testarea reuşită, de săptămâna trecută, a celei mai mari şi puternice rachete nucleare din arsenalul existent al omenirii, trebuie considerată cel mult un exerciţiu de propagandă menit a-i certifica, eventual, lui Vladimir Putin că are un Colos mai mare decât Colosul lui Kim. Practic, noua armă a Moscovei, botezată „Satan 2” în terminologia NATO, nu contribuie cu mare lucru în actuala ecuaţie nucleară. Singurul element de noutate îl reprezintă încărcătura, care poate fi compusă inclusiv din deja celebrele planoare hipersonice ale Moscovei.

- Victoria Spartz, o republicană din statul Indiana, prima reprezentantă de origine ucraineană din Congresul SUA, a declarat că a călătorit în Ucraina pentru a fi alături de familie și a sărbători Paștele ortodox, potrivit CNN. Spartz a spus că s-a întâlnit cu șeful bisericii ucrainene din Kiev în timpul călătoriei sale.

- Rusia a blocat site-ul american de șah Chess.com, la cererea Procuraturii Generale a Rusiei, după ce acesta a publicat două articole despre situația din Ucraina, calificându-le drept "informații false", potrivit AFP.

- Viktor Iușcenko, care a fost președinte al Ucrainei din 2005 până în 2010, a scris un articol de opinie publicat de Guardian, în care subliniază importanța solidarității internaționale și a unui front unit în fața lui Vladimir Putin. Iușcenko spune că Putin pe care îl cunoștea odată a dispărut și a fost înlocuit de "un despot brutal și complet izolat și care nu suportă nicio împotrivire".

-  Vicecancelarul german Robert Habeck spune că a fost o greşeală că ţara sa nu a susţinut Ucraina militar cu mult mai devreme, relatează BBC. Administraţia precedentă a Angelei Merkel a fost criticată pentru legăturile sale cu Rusia, în special pentru dependenţa sa de energia rusă. Habeck spune că Germania ajută acum la aprovizionarea Ucrainei cu arme grele, după ce guvernul s-a angajat să mărească cheltuielile pentru apărare pentru a atinge ţinta NATO de 2% din PIB.

- Ucraina a solicitat Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) o „listă completă cu echipamente” necesare operării centralelor sale nucleare, informează Reuters. În plus, senzorii instalaţi de AIEA la fosta centrală de la Cernobîl nu au mai transmis niciun fel de date de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

 - Funcționarea Ambasadei Rusiei la Washington este blocată, cu conturile bancare închise și funcționari care primesc amenințări, potrivit ambasadorului Anatoli Antonov, citat de agenția rusă de știri RIA.

-  Șeful militar al orașului Krivoi Rog spune că Ucraina a observat pregătiri pentru o posibilă ofensivă a forțelor ruse în regiunea Herson, adăugând că apărarea este întărită în zonă, potrivit CNN. Oleksandr Vilkul a spus că forțele ruse „pregătesc o formație pentruofensivă în regiunea Herson. Așteptăm posibila ofensivă în zilele următoare. Dar știm mai multe despre aceasta decât cred ei. Noi leînțelegem toate planurile și suntem pe deplin pregătiți pentru orice evoluție a situației”, a spus el. Vilkul a spus că garnizoana Krivoi Rog este pregătită pentru apărare. „Se lucrează în continuare pentru a ajuta la evacuarea oamenilor din zona frontului. Krivoi Rog furnizează autobuze și ambulanțe. Am oferit asistență medicală și asistență socială. Dar oamenii pleacă pe biciclete și scot bătrânii și copiii în roabe”, a mai spus Vilkul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult