Conor Clyne, un prieten de-al meu irlandez (fost avocat într-un cabinet de avocatură de top din Bruxelles), a dezvoltat de curând o inițiativă interesantă. Urmând să călătorească în România, și-a propus să meargă în poate cel mai cosmopolit loc din Europa (Place Luxembourg – Bruxelles) și să facă un „studiu”. A întrebat circa 20 de persoane de naționalități diferite ce cred despre România în interviuri de maximum 2 minute.
Cu impresiile europenilor despre România a mers la București, acolo unde i-a întrebat pe români ce cred despre ce cred europenii despre ei. Discuțiile avute au fost sintetizate într-un film interesant și atipic (de circa 15 minute), care a strâns deja pe Youtube cca 90.000 de vizualizări. În ceea ce mă privește am fost „asistentul” de la Bruxelles pentru realizarea acestui film.
Călin: Salut, Conor! Canalul tău, Language Tsar, se focusează pe multilingvism și călătorii. Cum ți-a venit ideea să faci un video despre România?
Conor: Am fost în România de multe ori și am învățat chiar câte ceva din frumoasa voastră limbă, dar am fost, de asemenea, uimit de reacția pe care am primit-o în legătură cu călătoriile mele aici, la întoarcerea în Europa de Vest. Erau multe stereotipuri și unele dintre ele erau false, așa că am devenit curios în legătură cu imaginea pe care România o are în Europa.
Călin: Care sunt stereotipurile despre care ai descoperit că sunt false?
Conor: Unele dintre cele pe care le-am auzit au fost că România este o țară săracă și periculoasă, că românii sunt țigani, că fetele românce sunt prostituate.
Călin: Serios? Și cum te-ai simțit când ai auzit aceste stereotipuri?
Conor: Dezamăgit și frustrat. Mi s-a părut că mulți oameni sunt plini de prejudecăți, gândesc simplist și sunt induși în eroarea de reprezentarea românilor în media.
Călin: Așa că te-ai gândit că, dacă ai face un video, ai putea schimba această percepție?
Conor: Este puțin probabil ca un singur video de pe YouTube să aibă un impact major asupra percepției legate de o țară, așa că am vrut mai mult să prezint imaginea României așa cum o evaluează diferite naționalități europene și să văd reacția românilor la această imagine. Mi-am propus mai degrabă să încep o discuție în țară despre cum poate fi îmbunătățită imaginea României.
Călin: De ce ai ales Bruxelles-ul ca loc de filmare pentru prima jumătate a videoului tău?
Conor: Bruxelles este un oraș pe care îl cunosc foarte bine, de vreme ce am petrecut câțiva ani lucrând în inima instituțiilor UE și în „euro-bulă”. Știam că va fi ușor să intervievez multe naționalități de pe tot cuprinsul Europei într-un singur loc și era destul de probabil ca ei să fie mai familiarizați cu românii decât cei din alte orașe.
Călin: Te-au surprins răspunsurile lor?
Conor: Un pic, pentru că erau mai favorabile României decât mă așteptasem. Păreau mult mai informați, aproape toți au avut colegi și prieteni români și mulți dintre ei și vizitaseră țara. Unul a comentat chiar că „vechile stereotipuri sunt moarte”. Nu părea că se întâmplă însă asta, dacă citeai media britanice senzaționaliste înainte de înlăturarea restricțiilor de muncă pentru români. Un britanic pe care l-am intervievat a lăsat că această acoperire media a fost foarte nedreaptă.
Călin: Așadar, ce ai descoperit la Bruxelles a fost că există o discordanță între felul în care România este prezentată de media din multe țări și părerea oamenilor care au vizitat-o?
Conor: În mod clar! Cetățenii informați par mult mai avizați în ceea ce privește realitatea din România decât jurnaliștii care sunt interesați în primul rând să prezinte o a numită poveste despre țară pentru scopuri politice interne (cum s-a întâmplat în UK).
Călin: Apoi ai venit la București cu trei dintre cele mai frecvente imagini pozitive și negative despre România. Cum te-ai simțit să zbori în România după Bruxelles?
Conor: Eram destul de entuziasmat (după cum se poate vedea și pe filmare) și curios în legătură cu felul în care vor merge lucrurile în București. Aceasta a fost de asemenea și prima dată când filmam în stil vox pop, așa că totul era nou pentru mine.
Călin: Au reacționat românii diferit decât oamenii din Bruxelles atunci când ai încercat să îi intervievezi?
Conor: Da, românii au fost mult mai timizi și puțin suspicioși în legătură cu motivul pentru care cineva are o cameră și le pune întrebări. Bruxelles-ul, ca și Belgia, e capitala politică a Europei. Sunt echipe de filmare peste tot, nu este o imagine neobișnuită acolo. Oamenii de la București au fost cu siguranță mai reticenți.
Călin: Dar ai putut totuși intervieva o varietate destul de oameni în București? Cum s-au raportat la imaginea pe care România o are în Europa?
Conor: Cele trei stereotipuri pozitive erau că femeile românce sunt frumoase, că peisajele sunt uimitoare și că românii sunt prietenoși. Mi-am dat seama că, începând cu lucrurile pozitive oamenii erau motivați și fericiți să comenteze. Cei mai mulți români cu care am vorbit au fost de asemenea de acord în mare parte cu percepțiile negative despre țară: corupție, probleme cu infrastructura și faptul că romii din România provoacă probleme sociale cerșind. Mi-au împărtășit și ideile lor pentru rezolvarea acestor probleme.
Călin: Așadar care este concluzia ta după ce ai realizat acest video? Cum pot românii să îmbunătățească imaginea României peste graniță?
Conor: În mod clar, educația a fost o temă majoră, atunci când i-am întrebat pe români despre această chestiune. Educația pe două nivele. Creșterea nivelului de educație al românilor pentru a avea un succes mai mare la nivel european și pentru a proiecta o imagine mai bună și, de asemenea, educarea celorlalți europeni asupra realităților din România și încurajarea mai multor oameni să viziteze țara, de vreme ce persoanele care a făcut-o au o imagine mult mai informată și, în final, mai favorabilă României.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
diverse,(exclus cotidiene,jurnale,etc.), pt. a face o „medie„ a informațiilor dacă nu pot să o viziteze. În cazul de față, da, în linii mari s-a spus adevărul, avem o țară și femei frumoase dar coruptă la toate nivelurile, cu pb. de integrare socială,educație deficitară,etc.Frumos reportaj.